keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Valkosipuleita ja peltomaisemia

Täydellinen puutarhapäivä. Aloitin aamusta ja venytin kestävyyteni äärimmilleen. Kyllä sitä on jäykkä ja jaksamaton talven jälkeen. Puhtaalla sisulla piti vääntää viimeiset kottikärrylliset tyhjiksi lehdistä ja oksista. Nyt on alapiha melkein siistitty.

Sain viime vuonna Kanttorilan puutarhan Millanilta (en voi linkittää, kun blogi on vain kutsutuille lukijoille) kirjeitse valkosipulin kynsiä. Vanhaa suomalaista lajiketta. Harmittelin syksyllä, kun näytti siltä, että kaikki sipulinalut tuhoutuivat. Mutta eipä mitään, tässä tilanne nyt:


Virkut valkosipulit täyttävät laatikon. Jesh ja kiitos Millan!

Kohta pääsee maajussi pelloilleen:


Meillä ei kuki vielä valkovuokot pihalla, 
mutta jotain väriläiskiä on sentään kukkapenkissä:


18 kommenttia:

 1. Meilläkin alkaa nuo siniset kukat kukkimaan.

  VastaaPoista
 2. Todella hyvä puutarhailupäivä täälläkin. Monet valkosipuliherkut tuosta määrästä sipulinalkuja tuleekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole aikaisemmin viljellyt valkosipulia. Täytyy seurata, että ovatko liian tiheässä ja harventaa. Namskuja ovat.

   Poista
 3. Nam nam, todellakin! Mikä sipulirivistö, vitivalkoisia aarteita mullan alla.

  VastaaPoista
 4. voi Sinua onnellista kun olet saanut maatiaiskantaisia valkosipuleja, niitä olen itsekkin yrittänyt löytää, tuleksetta viel tähän mennessä. systeri kasvatti aikoinaan paljonkin valkosipulia, nyt mul olis inspis myös.
  ps naapurin isäntä oli jo tänään ekaa kertaa pellolla traktoreineen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta saat, jos nämä viljelykseni onnistuvat. Täytyy katsoa lannoitus- ja hoito-ohjeita.

   Meillä pellot vielä kosteita. Kuvassa oleva etupelto on meidän tonttia, jota joskus toivottavasti ehditään miettimään mitä sille tehdään. Voi kyllä olla, että eivät ideat ja voimat riitä sen hallinnoimiseen.

   Poista
 5. Kyllä kukkii ja kasvaa komeesti!

  VastaaPoista
 6. Kylläpä onkin komea rivi valkosipuleita! Tulee toivottavasti huikea sato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkona on niin himskatin (hih hih, katti) kylmä, että sielukin jäätyy. Lannoitteita täytyy siitä huolimatta lähteä ripsauttelemaan, ei ne sipulit muuten kasva. Ootan satoa vesi kielellä. Tuutko maisteleen?

   Poista
 7. Oletpa saanut sipulit komeaan kasvuun :) Kanttorilan puutarha-blogiin tuli hirveä venäläisten roskapostihyökkäys. Kun kaiken lisäksi olen sairastunut vaikeaan sähköyliherkkyyteen, enkä juuri pysty enää bloggaamaan, suljin puutarhablogini kokonaan hetkeksi. ( vähän niinkuin rikkaruohojen kitkentää blogista pimentävällä katteella ;) Avaan sen kyllä muutaman viikon kuluttua uudelleen, vaikka postaukset jäävätkin vähiin ja todennäköisesti joudumme kohta muuttamaan kokonaan pois Kanttorilasta. Runsasta puutarhakesää sinulle, Nettimartta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin syksyllä ihan lamassa, kun aattelin, että kaikki siplut kuolivat. Onneks ei näin käynyt. Näitä nyt vaalin kuin silmäterääni. :)

   Vai tuli sulle roskapostia. Näin voi käydä kelle meistä tahansa. Onpa ikävä tuo sähköyliherkkyytesi, kun joka paikassa on sähköä. Toivotan sulle kaikkea hyvää ja jaksamista!

   Poista
 8. Komea valkosipulilaatikko. Oliko nuo siis talven maassa? Joskus olen koittanut valkosipulia kasvattaa, mutta ei kummoista satoa ole tullut, kun keväällä on istuttanut kynnet maahan. Ihan pieniä olivat syksyllä ylös nostettaessa. Täytyisi kokeilla syksyllä istuttaen. Jos tänä vuonna laittaisi syksyllä yrttimaahan tilkun valkosipulia, kun saa yksivuotiset korjattua pois.:)

  On kevät aika tavalla myöhässä. Tähän mennessä on aina ollut kasvimaa kylvettynä, mutta nyt ei ole vielä sinne asiaa. Itsekään ei tahdo ulkona tarjeta. Eilenkin sai välillä käydä vain vaatetta lisäämässä, että tarkeni. Ja nyt on taas ollut yöllä pakkasen puolella.:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipulit olivat talven maassa, satoa pitäisi tulla nyt syksyllä. Ainakin noin ajattelen toiveikkaasti. Ne pääsivät viime kesänä kuivahtamaan ja naatit katosivat, luulin niiden tosiaan kuolleen, mutta kovasti nyt vihreää pukkaavat. Laitoin lannoketta ja nyt täytyy kesällä kastella, että eivät uudestaan näänny.

   Kylmää on täälläkin ja lisänä hirveä tuuli. Aurinko paistaa ja tyyntyneeltä vaikuttaa ilmanala. Hyvä näin, koska veljeni tulee auttamaan minua. Viedään kaatopaikalle pahveja ja puuta ja tuodaan tullessa ISO MÄÄRÄ multaa ja kasveja. Vähän riehaannuin, mutta siitä sitten myöhemmin. Minä kun en osaa vetää peräkärryä ja miehellä on se jäätynyt olkapää, niin onneks veli tuli apuun.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...