keskiviikko 23. tammikuuta 2019

Vertailin lintulautojen ominaisuuksia

Tein pienimuotoisen katsauksen pihamme lintulaudoista.

Alla viimeisin hankintani, joka on osoittautunut epäkäytännölliseksi.
Ostopäätökseeni vaikutti ruokintalaitteen tyylikäs ulkonäkö.
Kuorittuani lintulaudan muovipakkauksestaan,
karu totuus paljastui,
sillä nostettuani narun varassa olevan katon,
täytön esteenä oli kulmasta kulmaan nidottu leveä tukiristikko.
Ristikon välissä on niin pienet aukot liruttaa pähkinämurskaa,
että toimenpiteeseen tarvittaisiin suppiloa.
Hankalaa!
Lisäksi lumi sataa ruokinta-automaattiin,
sillä katto ei suojaa tarpeeksi.
Naru jäätyy kiinni ja kattoa on mahdotonta nostaa
käyttämättä väkivaltaa.


 Pähkinäautomaatit ovat helppokäyttöisiä.
Niistä saa katon kierrettyä vaivattomasti irti
ja täyttö on helppoa.
Kyllä, ylösalaisin oleva kuusi toimii välilaskupaikkana.


 Useimpien ruokintalaitteiden ongelma on jäätyminen
ja ruuan peittyminen lumeen.


Vasemmalla oleva nätti puinen lintulauta ei toimi.
Oikealla oleva rumilus puolestaan on tämän testin voittaja.
Helppo täyttää ja lumi ei kerry ruokaan.
Ainoa haittapuoli on se, 
että linnut mahtuvat istumaan ruokansa joukossa,
mutta siitäkin selviää pesemällä kakat pois.


 Tässä jo hylättyjä lintulautoja.
Oikeanpuoleista lintulautaa ei saa edes keittämällä puhdistettua.
Vasemman puoleisessa muoviset istumatikut putoilevat,
täyttö on kylläkin helppoa.
Keskimmäisen ruokintalaitteen aukot olivat liian pienet,
joten ruoka juuttui niihin kostuttuaan kiinni.


 Meillä syötetään linnuille murskattuja tai puolitettuja pähkinöitä,
kuorittuja ja kuorimattomia auringonkukansiemeniä ja jyviä.
Jokaiselle jotakin.
Houkuttelin lintuja kuvattavaksi kokonaisilla pähkinöillä,
kuten kuvasta näette, niitä on hankala kuljettaa nokassa.


Näin meillä, kuinkas teillä?

21 kommenttia:

 1. Jopas olet tehnyt kivan testin. Jokainen lintujen ruokkija on varmasti huomannut, että lintulautoja on vaikka minkälaisia ja kaikki eivät vaan toimi. Ostin viime talvena tuon vaihtoehdon, mikä sinulla on ensimmäisissä kuvissa ja se oli aika kammottava viritys, ei vaan toiminut. Nyt meillä on toiminut tuo hylkäämäsi vaihtoehto kuvarivillä neljä, oikeanpuoleinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että olet löytänyt toimivan lintulaudan, Anneli A. On se kuitenkin kummallista, kuinka paljon markkinoilla on ihan kelvottomia ruokintalaitteita.

   Poista
 2. Sama täällä, tuollaiset mallit, joissa on naru keskellä ja kattoa pitäisi saada liu'utettua sitä pitkin ylös, ei täyttö onnistu, koska naru jäätyy aina kiinni kattoon.
  Olen tuskaillut pienisilmäisten pähkinä/jyväautomaattien kanssa, sillä niistä karisee jyviä tai pähkinöitä paljon maahan. Mutta eihän se verkko niin tiheää voisi olla kumminkaan, ettei linnun nokka siitä pääsisi nokkimaan. Joten suosikkini taitaa sinun tapaasi olla tuollainen malli, jossa jyvät valuu alustalle. Huonot pitäisi heittää ihan reteesti vaan pois (tai puiset polttaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, täytyy katsoa olisiko noista puisista edes linnunpöntöksi, kun vaihtaa irrotettavan pohjan ja poraa lentoaukon. Täytyy ostaa tilalle muutama syöttötuubi, vaikka se ei silmiä hivelekään. Linnut kiittävät ja hoitavat öttiäisongelmia kesällä puutarhassa.

   Poista
 3. Monenlaista versiota löytyy ja se paras on vielä hankkimatta. Juurikin se, että "katot" eivät pidä lunta/vettä tai kertyy siihen kohtaan, mistä lintujen pitäisi syödä! Täyttäminen pakkasessa pitäisi sujua helposti ja puhdistaminenkin onnistua. Jos joku on sellaisen hyvän löytänyt, niin mielelläni kuulisin!

  VastaaPoista
 4. Tismalleen samanlaisia kokemuksia. Useimpiin pääsee lunta ja vettä, jolloin aukot, narut ja siemenet jäätyvät. Täyttämisen hankaluus tuottaa myös ylimääräisiä ärräpäitä. Olen pitkään etsinyt uutta lintulautaa leikkimökin päätyyn, kun siellä olevat eivät toimi. Ehkä ostan tuollaisen muovihärpäkkeen, jota jo kaupassa katselinkin. Olisihan se mukavaa, että toimivuuden lisäksi lintulauta olisi myös nätti ihmisen katsella. Linnut tuskin designista piittaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tapauksessa toimivuus menee ulkonäön ohitse, sillä härpäke, mihin ei saa lisättyä nokittavaa muonaa, on kyllä täysin hyödytön, Between. Jo isäni aikoinaan oli ahkera lintujen talviruokkia, veljeni ja minä pidetään yllä isältä opittoja tapoja. Isällä oli tarjolla myös ehtaa talia. Muutama lintu tuli hakemaan ruokaa suoraan isän kädestä.

   Poista
  2. Kyllä, toimivuus on ensisijainen valintaperuste. Moni kaupassa nätiltä näyttänyt siemenautomaatti on osoittautunut täydelliseksi fiaskoksi.

   Poista
 5. Hankimme viime syksynä Suomen Lintuvarusteelta, pitkällisen vertailun jälkeen Squirrel Buster Classic- merkkisen automaatin. Etsimme automaattia, joka pitäisi sateen ja veden poissa lintujen ruoasta ja joka olisi riittävän tilava. Tällä samalla valmistajalla on sekä isompia että pienempiä malleja, mutta päädyimme tähän, sillä tässä on myös ”oravaesto”. Olemme tyytyväisiä, hyvin pysyvät ruokintareiät avoimina tuiskussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, kiitti vinkistä! Kyseisessä puodissa olikin monenlaista ruokintalaitetta. Niihin sai sadesuojan, jota olenkin kovasti kaivannut. Täytyy tutkia valikoimaa ja tehdä ehkäpä tilaus...

   Poista
 6. On sulla monellaasta ruakinta-automaattia. Siinä varmasti eroottuu helaposti hyvät ja huanot vaihtoeherot. Kätevä välilaskupaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, kaikenlaisia lintulautoja on tullut kokeiltua. Unohdin kuvata perinteisen, sen latomallisen, mikä sinullakin mielestäni on. Se toimii ihan kohtuullisesti. Veli sanoi, että miksi laitoin kuusen ylösalaisin, mutta niin siihen tuli paremmat istuinoksat.

   Poista
 7. Tällä hetkellä on vain pelkästään verkkopötkö johon laitan talipalloja. Siinäkin oli katto mutta otin sen pois, koska se ei pysynyt paikoillaan. Närhet oli kiikkuneet siinä ja koko hökötys tippui maahan talipalloineen. Isompi koira oli syönyt talipallon ja pelkäsin että meni verkko mukana. Onneks ei. Olis tiennyt lääkärireissua, ehkä leikkaustakin.
  Samantyyppisiä kokemuksia noista syöttölaitteista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, talipalloille on onneksi saatavilla metallisia suojakuoria, niihin eivät oravat ja närhet niin pääsekään. Muoviverkot ovat tosiaan koiralle vaarallisia, onneksi pääsitte säikähdyksellä.

   Poista
 8. On sulla monennäköistä ja hyvä niin! Nyt linnut tarvitsevat lisäravintoa.Onhan ne huonoja lintulaudat, jonne linnut pääsevät kakkaamaan. Hyvä, jos puhdistat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivisen Vilma, jos alkaa ruokkia lintuja, niin niillä pitää olla kunnolliset eväät ja ruokabaarit. :)

   Poista
 9. Meillä on lintujen suojeluspuuna iso kuusi, jonka alaoksille olemme ruokinta-automaatteja ripustaneet. Kuusi varjelee lintujen lisäksi lumelta ja säältä. Olosuhteet rustaten monenmalliset automaatit toimivatkin oikein hyvin.

  VastaaPoista
 10. Hyvä postaus! aihe joka kiinnostaa, koska monesti joutuu miettimään mikä lauta olisi hyvä. Monta on päätynyt roskiin kun on niin epätoimiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, vaikea arvioida lintulaudan toimivuutta, varsinkin kun se on kääritty muoviin tai muuhun pakkaukseen, Tanja. Kokemus opettaa, mutta turhan monta epäkäytännöllistä lintulautaa on tullut ostettua. Nyt ostan jatkossa vain noita helposti täytettäviä tuubeja.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...