sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Mikä kasvi olisit?

Vastaus: maa-artisokka.
Perustelut: olemme molemmat päältä krumppuisia, mutta onneksi ulkonäkö ei vaikuta makuun.


Sain työkaverimartalta kuusi vuotta sitten kasan maa-artisokan mukuloita. Lykkäsin ne maahan sen kummemmin ajattelematta. Artisokat ovat kasvattaneet joka kesä, hoitamatta ja pyytämättä, komeat varrenhuiskulat ja palkinneet lisäksi soman keltaisella kukkasella (ehkä ala puolella ensimmäinen kuva). 

Olen kyllä ollut tietoinen, että maa-artisokat ovat syötäviä, mutta en ole koskaan moisia maistanut enkä ruuaksi laittanut. Pidin niitä jotenkin eksoottisina. Ruoka-ohjelmien innoittaman kaivoin artisokkiani maasta. Oho! Kuulkaas, kun maasta pungersi esille toinen toistaan komeamman kokoista mukulaa.

Pesu ja harjaus ja öljyä ja suolaa ja artisokat uunipellille. Olipa herkullisia. Meidän Tuuliset Pojatkin tykkäsivät. Nyt aion siirtää osan maa-artisokista muokattuun kasvupaikkaan ja odottelen satoa vesi kielellä. Suosittelen!

  

17 kommenttia:

 1. Meillä on kasvimaan laidalla maa-artisokkaa pitkä rivi. Ja joka vuosi rivi vain leviää ja leviää, kun en ole muutamaan vuoteen jaksanut nostaa mukuloita ylös ja istuttanut vain osan takaisin kapeammin. On ihan mahdottoman helppo kasvatettava, vähän liiankin.;) Aina kasvimaata möyhiessä jyrsimellä osuu jokuseen mukulaankin, ja sitten niistä mukulan paloistakin se alkaa kasvamaan pitkin ja poikin kasvimaata. Mutta tosi hyviä maa-artisokat on. Juuri vähän aikaa sitten tein hunajaisia uunissa.:)

  Nyt on kasvihuoneessa tomaatit, paprikat ja pari kurkkua kasvamassa. Kesäkurpitsatkin odottelevat pääsyä omalle kasvupaikalleen, ja kesäkukat on ruukuissaan. Vielä pitää lisää hakea kasvihuonekurkun taimia sekä avomaankurkut. Taimet olivat vielä liian pieniä myytäväksi. Ikävä tuli vakipuutarhaamme, joka lopetti talvella toimintansa. Lähdettiin taimiostoksille naapurikuntaan, ja oli ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun sillä puutarhalla käytiin! Emme saaneet minkäänlaista palvelua, vaikkei meidän lisäksi ollut kuin yksi asiakas. Mutta tämä toinen asiakas oli joku pukumies, me vain farkuissa ja t-paidoissa ja iältämme nuorempia. Aikamme odoteltua, että meillekin liikenisi aikaa, keräsimme jokusen taimen laatikkoon, ja siihen jo puutarhan omistaja sai sanottua, että tekin sentään jotain laatikkoonne löysitte. Kysyin missä taimet voi maksaa, niin takaisin kääntyi jaarittelemaan pukumiehen kanssa, eikä vastannut. Hetki siinä vielä odoteltiin, oltiin jo lähtemässä ilman taimia, kun omistajamies tuli paikalle ja otti rahat taimista (laski onneksi päässään aikalailla väärin meidän eduksi;)). Sieltä sitten ajettiin suoraan toiselle puutarhalle, jossa jo meidänkin rahat kelpasi ja ostettiin loput tarvitsemamme taimet (niin paljon kuin autoon mahtui). Meistä olisi voinut saada vakituiset asiakkaat, jos vähän olisi vaivautunut meitäkin avittamaan, mutta ilmeisesti kauppa käy sitten niin hyvin, että on vara asiakkaitaan valita. Vieläkin harmittaa, että tuli ostettua edes muutama taimi sieltä, olisi pitänyt vain lähteä pois. Pukumieskään ei montaa taimea ostanut, meidän kanssa olisi saanut tehtyä paljon isommat kaupat, mutta ei sitten väkisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sinulta nappasin alkuinnostuksen tuohon maa-artisokan ruuaksi valmistamiseen, että kiitos.

   Törkeetä palvelua. Meille käy usein noin, kun olemme kuin katuojasta nousseita rönttösissämme. Mies vetää herneen nenään tosi nopeeta ja menee tilaamaan tuotteet netistä. Ei tartte jonottaa, eikä oo yrmeitä myyjiä.

   Sain eilen veljen Sini-tytöltä kasvihuonekurkun, basilikan ja 2 erilaista tomaattia. Kyllä kelpaa satoa odotella, sun ja mun. :)

   Poista
 2. Minä sain kerran maa-artisokkia, mutta onnistuin unohtamaan ne jääkaappiin joten ei tullut satoa. Olispa kiva kokeilla taas, kuulostaa juuri mulle sopivalta hyötyviljelyltä tuon panostuksen puolesta;) Ja makuhan on hurmaava, keittonakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa saat maa-artisokan mukuloita käydessäs. Keittoa en ole vielä tehnyt, mutta enköhän sitäkin vielä kokeile.

   Poista
  2. Voi ihanaa :) Mä vähän salaa haaveilinkin siitä ;)

   Poista
 3. liityn maa-artisokan tykkääjiin, vaik aika harvoin niistä ruokaa laitankin. miksiköhän? mulle niiden puhdistaminen melko hankalaa koppuraisten käsieni vuoksi. koristekasvinankin artisokka on upea. ison penkin hävitimme heppatarhaa tehdessämme, mut sitkeästi tarhan laitaan jääneet mukulat kasvavat ja kukkivat syyskesästä kauniisti ilokseni vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesin harjalla mukulat, en edes yrittänyt kuoria, ovat niin pahkuraisia ja muhkuraisia. Hyvältä maistui. Samaa mieltä kanssasi, on näyttävä koristekasvi ja todella helppohoitoinen. Hih.

   Poista
 4. Haluaisin olla sutjakka porkkana, mutta olen pullea punainen mansikka, sillä aurinko punastuttaa meidät molemmat yhtä joutuin.

  Kasvihuone on vielä paketissa, mies tekee perustuksia. Meillä ei tehdä mitään vähän sinne päin ja saapa nähdä, koska pääsen siirtämään tomaatit kasvihuoneeseen. Kävin eilen lähipuutarhalta ostamassa tomaatintaimia. Ja palvelu oli normaalia, ei hyvää, ei huonoa. Tosin en ollut hirveästi palvelua vaillakaan. Kesäkurpitsan siemenet laitoin toissapäivänä multaan.

  Sinulta voisinkin kysyä, että kuinkas ison astian kesäkurpitsa vaatii? Mulla olisi nimittäin pohjasta rikkoutunut saavi ja ajattelin sen raahata kasvihuoneeseen kesäkurpitsalle.

  t. Aikku

  ps. vaihdoin tyttönimeni takaisin ja perustin uuden s-postin. Nyt olen kolmen sähköpostiosoitteen loukussa :D

  VastaaPoista
 5. Normaali palvelu on ihan jees, ei mekään pokkurointia haluta, mutta onhan se hyvä, että apua saa kysyttäessä.

  Kyllä sä sen kasvihuoneen saat ennen kesää. Sitäpaitti on tosiaan parempi, että kasvihuone pysyy juurevasti paikoillaan eikä liikuskele joka roudan mukana pitkin pihaa. Sulla on erikoinen sukunimi.

  VastaaPoista
 6. Tulipas tämä maa-artisokkakeskustelu oivaan aikaan. Tykkään kovasti maa-artisokkakeitosta ja olen pitkään miettinyt, josko ryhtyisin sitä itse kasvattamaan. Kirjoitan siis maa-artisokan ostoslistaan ihan just nyt. Kiitoksia muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanki ihmeessä, on niin helppo hoitonen kasva. Helpommalla saa artisokkia kuin perunoita. :D

   Poista
 7. Maa-artisokan mausta olen kuullut taivaisia luonnehdintoja, juuri uunissa kypsytetystä versiosta ja keitoksi surautetusta myös. Voi kun olisi enemmän tilaa, niin kokeilisin taatusti.

  Olisin kurjenpolvi, mikä laji vaan :)

  VastaaPoista
 8. Saatii maa-artisokkaa ystäviltä ja nyt se on kasvanut monta vuotta pihassamme. Se on kyllä oiva juures. Syksyisin nostetaan maasta sen verran, kun ajatellaan talven aikana syötävän. Isoimmat on hieman keitetty ja pakstettu. Pienimmät ovat säilyneet jääkaapissa seuraavaan kevääseen. Ne sitten keväällä isketään takasin maahan kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä minunkin kokeilla antamaasi pakastuskikkaa. Todella herkullisia ja minä pöljä olen tämmöisiä aarteita pitänyt vain koristeena.

   Poista
 9. Tätä maa-artisokkaa on kyllä pakko saada tuonne kasvimaalle :) Kiinnostaa kovasti! Kiitos postauksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella vähään tyytyväinen kasvi ja satoisa. Siirrään osan parempiin oloihin ja jään vesikielellä odottamaan mukulatulvaa. :D

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...