perjantai 24. toukokuuta 2013

Taimia ja tammia

Eilen satoi oikein ravakasti, meikämartta kiittää puutarhansa kanssa vesiannista. Lähdin ostoksille marttakamuni Erja-Liisan kanssa. Kävimme läpi monta puutarhamyymälää. Erja-Liisan opastuksella löysin myös mahtavan kivimyymälän, josta tulen hankkimaan laattoja ja reunuskiviä polkujen ja kukka-altaan reunoihin.


Saaliina valevalkosipuli, punasalvia ja vielä joku yrtti, jonka nimen ehdin jo unohtamaan. Puutarha-apulainen Tuisku tarkastaa, että onko taimet istutettu oikein. Sain hyväksynnän.


Blogikamuni Geraniumin kunniaksi ostin 3 verikurjenpolvia. Lisänä valkea, pinkki ja ruosteen väriset tarhapäivänliljat ja muutama aurinkokaunosilmä.  Paperikassissa 5 taimea kympillä, mukana keltaista ja punaista, joten väriä löytyy.


Tammentaimia on omastatakaa satoja. Ensimmäinen kerta kuuteen vuoteen, kun taimia on näin valtaisasti. Yritän siirtoistuttaa tammenalkuja muualle puutarhaan. Tammi on komea ja ylväs puu. Varsinkin vanhana, kun se on ryhmyinen, sillä on luonnetta.


Pieniä marjarosvoja kasvussa. Rastas teki pesän pihatuijaan, aivan silmieni eteen. Punarinta pesii katoksen kattolampussa. Tuntuu siltä, että se pesii siellä joka toinen vuosi. Rakastan punarintoja. Räksistä en sano mitään, mutta antaa poikien kasvaa, kyllä maailmaan mahtuu monenlaista siivekästä ja tallaajaa.


24 kommenttia:

 1. Kivoja taimia, ja onpas teidän tammet olleet ahkeria!:) Isot, vanhat tammet on komeita. Meillä on kaksi pientä tammen alkua. Tosi hitaasti kasvavat. Ajattelin vähän, jos siirtäisin toisen uuteen paikkaan, kun nykyinen paikka saattaa olla turhan karu ja kuiva.

  Punarinnat on ihania!:) Olisipa hieno seurata sen pesimistä. Täällä tekevät pesänsä jonnekin piiloon. Räksiä on tänä vuonna todella runsaasti. Jatkuvasti tuossa ajavat harakoita takaa ja pommittavat. Räksien pesiä aina myös näkyvillekin ilmestyy, muttei niitä sitten raaski enää mennä poistamaan, jos poikaset on.

  Sadetta on saatu. Tekee hyvää kasveille ja luonnolle. Ainoa haitta on, ettei pääse vielä leikkaamaan nurmikkoa. Pitkäksi venähti nopeasti, vaikka vasta sunnuntaina leikattiin. Mies lannoittaa nurmikon keväisin aina niin, että saisi olla melkein joka toinen päivä ajamassa.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että nää isot tammet on vaivaiskodin ajoilta eli yli 100 vuotta vanhoja jyhmyröitä. Hitaasti tosiaan kasvaa, varsinkin kun Pupu Pitkäsääri pistää poskiinsa suurimman osan taimista. Täytyy verkottaa isoimmat taimet ensi talveksi.

   Yhdessä puutarhaohjelmassa punarinnat kesyyntyivät ja puuhastelivat omiaan rouvan kanssa. Meillä ei ihan niin kesyjä ole, mutta meneevät pesäänsä vaikka olen pihalla lähellä.

   Meillä juhlivat voikukat nurmikolla!

   Poista
 2. Tuisku tarkistaa saaliin samalla tavalla kuin meidän Tiikeri, tavarantarkastajia :) Onneksi tulivat hyväksi havaituiksi. Tammia putkahtelee täälläkin, oravien ansiota varmaan. Mutta mulla ne eivät mahdu enää mihinkään, siksi on sääli hävittää. Hmmm - hyvä että tässä pohdin, sain samalla idean, huolisikohan joku ne ilmaiseksi taimenvaihto/myyntipäivillä ?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan kelpaisi monelle sun tammentaimet. Pitäskö ne istuttaa purkkiin ja katsoa ensin, että juurtuvat?

   Poista
 3. Räksä ajatteli, että kun vähän niin kuin vihollisena silmien edessä, niin se unohtuu, kun esittelee kodinperustamistaitojaan ja poikasiaan. Eihän sillä maailman kaunein ääni ole, mutta...niin kuin sanot, kyllä tähän maahan ääntä mahtuu.
  Kivoja kukkapenkin täydennyksiä olet ostanut, minunkin pitäisi, mutta kaksi päivää on tullut vettä kaatamalla, niin ei oikein ole huvittanut.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä räksä ei sentään ole röyhkeä. Viime vuonna piti käydä postilaatikolla sateenvarjon kanssa, kun räksät puolustivat pihakoivussa olevaa pesäänsä ruikkimalla sitä ittiään päälle ja tekemällä syöksyjä. Meinas olla huumori koetuksella. Hih.

   Välillä pitää huilata ja sadepäivät ovat juuri sitä varten. Rentouttavaa viikonloppua!

   Poista
 4. Tammi on hieno puu, tänne sitä on vain turha yrittääkkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, taitaa tammi olla Suomen eteläisen osan puu. Tykkään myös erilaisista havupuista, onneksi ne kasvavat joka kasvuvyöhykkeellä.

   Poista
 5. Mikäpä onkaan mukavampaa sadepäivinä, kuin vierailla puutarhoissa. Varsinkin jos niissä on myös katto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei ollut kattoa, mutta onneksi oli sadetakit. Märkiä kuitenkin oltiin, mutta eipä tuo isommin haitannut, kun oli muuten mukavaa.

   Poista
 6. Kaverin kanssa shoppailu puutarhaliikkeissä on sadepäivän viettoa parhaimmillaan.

  VastaaPoista
 7. Punarinnan laulu ja valoisat kesäyöt... ah. Pidän NIIN siitä linnusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten meillä on sama suosikki. Mustarastaskin laulaa kauniisti.

   Poista
 8. Olipa räksä ylen ystävällinen, kun tälläsi taidokkaan pesänsä meidän muiden ihailtavaksi. Ja pienet piiperot saanevat teiltä huomiota myös, veikkaan. Teillä ei vissiin ollut kissoja? Siinä olisi houkutteleva paisti ihan "pannulla" valmiina.

  Punarintaa näkee meillä jostakin syystä ihan tosi harvoin. Olen ollut todella otettu sen harvan kerran, kun "puutarhurin ystävä" on pihapiiriin ilmaantunut. Olen aina silloin ajatellut, että se on tullut aateloimaan minut puutarhuriksi ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole kissaa, naapurilla kylläkin on, mutta ei ole hoksannut tätä pesää.

   Onkohan vähän näin, että punarinta palaa takaisin, kun hyvän pesintäpaikakan löytää. Tiedä häntä. Olen kyllä ollut hyvin iloinen tästä punarinnasta. Kiva ajatus tuo, että punarinta aateloi puutarhuriksi. :)

   Poista
 9. Jokaisessa taloudessa pitää olla tavarantarkastaja :)

  VastaaPoista
 10. Oletpa tehnyt oivia taimikauppoja, nuo kaikki ottaisin ilomielin myös omaan perennapenkkiini! meillä Jöntte kissan takia linnut tekevät pesänsä korkealle kuusiaitaan tai räystään alle, joten en pääse ihailemaan niiden touhuja tarkemmin. nyt sinulla todellinen aitiopaikka seurata poikasten kehittymistä, varmaan räksä tuumikin niin pesäpaikkaa valitessaan;) tammi on avannut lehtensä, miten kauniin vihreitä ne ovatkin, ihailin niit juur postilaatikolla käydessäni. sinä saat oikean tammikujanteen istutettua pihatienvarteen tuosta määrästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tammikujanne! O-la-laa, olispa hieno. Täällä on ollut koivukujanne, mutta 100 vuotta on liian pitkä ikä koivulle ja jouduimme ne kaatamaan.

   Jöntte tekee mitä kissaeläimen kuuluu tehdä, saalistaa. Onneksi siivekkäät osaavat väistää.

   Poista
 11. Ihania asioita koko postaus pullollaan: tarhurikoiria, linnunpoikia, kurjenpolvia (oi, kiitos maininnasta, Nettimartta!), lämmintä asennetta räkättirastaita kohtaan, kauniita istutuksia ja vihreäsävyisiä kuvia.

  Pirteää kasvunalkua kaikille uusille taimille ja pienille tammenlapsille, olemme kollektiivisesti niiden kummeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarhurikoira syö välillä hermojani, kun se järsii oksia sieltä ja täältä. Viimeksi niittasi lammen reunalta liljat. Se on nopea kuin elohopea.

   Räksän pojat ovat saaneet höyheniä ja siellä ne nokat pystyssä nukkuivat kylki kyljessä kiinni, kun illalla kurkkasin.

   Kollektiivikummeja, tosta ajatuksesta mä pidän, hih.

   Poista
 12. Varmaan tiesitkin, että punarintakin kuuluu rastaslintuihin. Hih. Kaikesta huolimatta minäkin pidän punarinnasta ja sen laulusta. Vähän kuin puro solisee. Ihanat isot nappisilmät ja hyppelehtivä liikkuminen kuten rastailla yleensäkin. Pihalla touhuillessa se kulkee perässä, kääntää jokaisen heittämäni nurmitupsun, oisko alla jotain syötävää. Lähelle tulee, muttei kuitenkaan ihan liki. Meillä kun päättivät muutama vuosi sitten, ettei lintuja saa näissä taloissa ruokkia, niin mustarastaita ei tänä vuonna tullut pihalle ollenkaan. Ihania taimia oot löytänyt, minäkin sorruin muutamaan ( 5 ) "elulankaan" ( lue klematis )ja kaksi valkoista päivänliljaakin oli loikannut koriin huomaamattani. En ainakaan tunnusta itse ostaneeni. Oli siellä kopassa pari mustikkaakin ja murattia ja orvokkeja ja yrttejä........Tunnustaa Viismummoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muuten tiennyt, että punarinta kuuluu rastaslintuihin. Täytyy kyllä todeta, että kun katselee siroa ja sievää punarintaa ja raskasta ja kovaäänistä räksää, niin sukulaissuhde ei ihan heti aukene. :D

   Kui ne kukat nyt silleen hyppivät sun koppaas. Hih hih.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...