perjantai 3. toukokuuta 2013

Puutarhalogistiikkaa

Olipa sitten syksy tai kevät, niin pihalta joutuu saa haravoida lehtiä ja risuja aimo annoksia. Minulla on kottikärryjä (vankkoja betonikärryjä) ja maitokärryt (ahneen laidoilla) käytössäni. Kohtuuttoman monta kuormaa joutuu pungertamaan ylä- ja alamäkeen ennen kuin piha on siisti. Minulla on siis pienoinen logistinen ongelma.

Viime kesänä katselin jättisuuria kottiksia, jotka kulkevat nimellä tallikärryt. Kantavuus 250 kg ja litroja 180. Tässäpä oiva peli, koska tilavuudessa löytyy. Vielä kun Maistuis varmaan sullekin! -blogin kirjoittaja, joka muuten on armoitettu leipuri ja puutarhuri samoissa trikoissa, hankki semmoiset ja kehui kovasti, niin ostinpa itsellenikin.

Kyllä nyt pelittää! Kottiksissa on kahdet pyörät, joten se on vakaa, tosin kurvit pitää ennakoida hyvissä ajoissa, sillä tämä Aavikon laiva ei käännyt ihan pienessä hetkessä ja mutkissa.Rakastan syysleimuja ja ostin kolme juurakkoa, kaikki eri värisiä:
 • All in one (valkopunainen, muistuttaa piparminttua)
 • Lavenderwolke (vaalean sininen)
 • Laura (lilahtava, jossa on valkoinen keskusta)
Syksyksi on tiedossa väri-ilotusta.


18 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Jaksaako noilla kärryillä kuormaa työntää? Kyllä on hikoiltu täälläkin, mistä sitä roskaa tulee. Autokuormallisia.
  Syysleimut on muuten munkin lemppareita ja ne herkkuvärit varsinkin.
  Hymyilen täällä noita sun nimien kirjoittamisia, sanot ettet nimistä mitään muista, mutta tuostahan tuo alkaa. Olet jo noteerannut nimet blogiisi. Kohta on valkoisia lappuja sinunkin leimupenkki täynnä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksaa ja pysyy tasapainossa, ku on kaks etupyörää. Uskomattomat määrät tulee tosiaan puutarhajätettä, joka ei oikeesti tietysti ole jätettä. Pitäskö kirjottaa puutarhahyötyä, hih.

   Nää nimet kirjotin pakkauksista, että olis edes jossain tallessa. Mulla oli joskus lappuja, mutta Myrsky levitti ne pitkin pihaa. :D

   Poista
 2. No, niin. Nyt väheni turha ramppaaminen, kun kerralla menee enemmän.:) Kahdella renkaalla ei yhtä ketteriä käännöksiä tehdä kuin yhdellä, mutta muuten kulkevat vakaammin ja pystyy tarpeen tullen vaikka irrottamaan toisen kädenkin kahvasta. Kevyttä puutarhajätettä jaksaa hyvin lykätä kukkurakuormiakin.:) Sinun kärryissä onkin kapeammat renkaat kuin minun. Ehkä kääntyvät pikkaisen paremmin kuin leveämmät.

  Syysleimut on nättejä, ja kiva, kun vielä syksylläkin on kukkivia perennoja. Meillä on ollut 3 - 4 väriä, mutta kaikki muut värit ovat alkaneet häviämään valkoista lukuun ottamatta.

  VastaaPoista
 3. Täälläkin ollaan ähisty roskakuormien kanssa ja ihmetelty mistä sitä tulee niin mahottomasti talven aikana.Aika puhtaaksi kuitenkin haravoitiin syksyllä.Ostettiin juuri mökille maitokärryt ja isäntä lupasi tehdä niihin korkeammat laidat.Mutta tuollaiset kärryt olisikin olleet ihan passelit meillekin.Pitääpäs laittaa hankintalistalle tänne kaupunkiin.

  Syysleimut antaa mukavaa väriläiskää syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maitokärryssä on kiva olla laidat, kun oksat menee aina pinnojen väliin, siksi mä kyllästyin niihin ja hankin nää tallikärryt. Ny mahtuu ja pysyy pystyssä. Maitokärryillä on hyvä kuljettaa purkkeja ja laatikoita.

   Mulla on tosi vähän syksyllä kukkivia, joten nää syysleimut tulee tosi tarpeeseen.

   Poista
 4. monet vuodet tallihommissa tuollaisia olen käyttänyt, ovat vakaat, mut välillä pieni kääntösäde harmitti hiukan. puutarhahommissa ne ovatkin varmaan oivat, koska on enempi tilaa kääntyä. Isot lehtikasat itse haravoin suoraan pressun päälle ja vedän sillä kompostille;)
  syysleimut on mulla vaihtunut syysastereihin, leimut eivät menestyneet jostain syystä, mut asterit palkitsevat joka syksy kauniilla kukinnalla ihan pakkasiin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pressukonsti ei toiminut meillä, kun on soraa, esteitä ja mäkiä. En jaksanut vetää.

   Syysasterit ovat kauniita.

   Poista
 5. Arvasin arvasin, että Nettimartta innostuu Lauran Kaupasta! Tehkääpä sinne retki, olen varma että tykkäät niistä jutuista.

  VastaaPoista
 6. Järeä peli:)

  Jep, 'Lavenderwolke' tarttui minullakin mukaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tällä jo kärräilee. :)

   Bongasin sun leimusi ja tuumasin ittekseni, että kohta on komeeta kumpasenkin pihapiirissä.

   Poista
 7. Nuo tallikärryt olisivatkin peruskotsareita kätevämmät, kun ei tarvitse yhtenään tyhjentää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin juuri: mahtuu triplasti enemmän. Eikä lehdet ja roskat ole edes painavia lykkiä.

   Poista
 8. Wautsi mitkä pro-kottikärryt :) Kyllä noilla kelpaa lehtiä ja roskia lykätä!
  Meidän puutarhassa on mm. neljä tammea ja naapurin puolella ainakin yksi, joten lehtiä tulee kasapäin. Tammella on "mukava" tapa tiputtaa lehtensä vasta talvella, joten haravoinnit jää keväälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelpaa, kelpaa, vaikken pro-kottikärryilijä olekaan, pikemminkin laiskuudestani syntyy tämmöisiä ahaa-elämyksiä. :D

   Tammi tosiaan pitää tiukasti kiinni lehdistään.

   Poista
 9. Onpahan kärryt! Kyllä noilla nyt kelpaa kasvattaa hauista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kärryillä kokoa ja näköä ja olen niihin todella tyytyväinen. Ei tarvii kippeillä polvilla rynttästä pitkin mäkiä monta kertaa.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...