sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Pihapuuhasteluja

Alapihalla on pienehkö alue, johon olen istuttanut rodoja ja kaksi mahoniaa. Kaikki kituvat. Maa on liian tiivistä ja kuivaa. Siirsin mahoniat etupihan kukkapenkkiin, jossa on happamemmat kasvuolosuhteet. Taustalla kelottunut omenapuun runko.


Lisäksi kävin taimitarhalla:
  • Tummakeijuangervo Lilly 2 kpl
  • Verhoangervo Lumikki 5 kpl
  • Ulkomuratteja 
  • Viinikärhö Purputea Plena Elegans
  • Himalajankataja Holger 2 kpl
  • Kääpiökataja 2 kpl
  • Pallotuija 3 kpl
  • Tuivio 2 kpl
  • Ruusu Little Mischief 4 kpl
  • Ruusu Europeana 6 kpl
  • Punatähkä Floristan Violet 5 kpl
  • Tarhasalkoruusu 5 kpl
  • Mustaherukka Mortti
  • Viherherukka Venny 2 kpl
  • Vaaleanpunainen herukka Aili 2 kpl
  • Karviainen Hinnanmäen keltainen 2 kpl
Näillä mennään kohti kesää. Juu, ja vielä kun saisi ne istutettuakin. Alapiha lakaistu, etupihaa aloitettu. Kasvihuoneen siivosi veljen tytär ja vaimo, sillä aikaa kun veli toimi minulle peräkärrykuskina. Vietiin kaatopaikkakuorma ja tuotiin taimet ja mullat tullessa. Veljet on ihania! Mies on jäätyneen olkapäänsä kanssa ihan rampana. 


39 kommenttia:

  1. Tuo taimirivisi on ihan kuin jostain taimitarhalta :-D Siinäpä vähän istutettavaa! Ihania ostoksia. Tuo Purpurea Plena Elegans on minusta kaunein kärhö ikinä, toivon että viime vuonna istutettu omani jo kukkisi tänä vuonna. Elleivät peurat sitten syö sitä, ne syövät tietenkin myös kärhöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, niin onkin! Katsoin kuvastosta, ruksasin kasvit ja määrät ja vein taimistolle. He keräsivät taimet sillä aikaa kun veimme veljen kanssa kaatiskuormaa. Mulle meinaan käy usein taimistolla niin, että sekoan taimipaljouteen, enkä kykene ostamaan mitään. Liika on liikaa.

      Ihanaa, että osasin ostaa todella kauniin kärhön. Olisin ostanut myös loistokärhö "Nioben", mutta niitä ei ollut. Väri kirkkaan punainen.

      Toivottavasti peurat jättävä kärhösi rauhaan. Veli laittoi mökillään orvokkien joukkoon tikkuja, niin peurat eivät päässeet käsiksi orvokkeihin.

      Poista
  2. Aikamoinen lasti taimitarhalta tulikin! Luulisi pärjäävän :)

    VastaaPoista
  3. Melkoisen kunnioitettava määrä taimia. Tälläistä ei armoitettua puutarhyria rupes jo melkeen heikottaa:) M-L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän minuakin heikotti, varsinkin ajatus, että minun täytyy kaivaa noin monta istutuskuoppaa ja kärrätä multaa. Mutta nättinä päivänä työ luistaa, kunhan muistaa virkistäytyä kahvitilkalla välillä.

      Sain äidiltäni synttärilahjaa rahat taimikauppaan. Ei näitä opiskelijan tuloilla olisi muuten raaskinut ostaa.

      Poista
  4. Kuulostaa siltä, että niin luonto kuin sen ihmisetkin ovat talvihorroksen jälkeen heränneet elämään. Ihana aika vuodesta! Ja syksyllä sitten voi nauttia menneestä kesästä ja kaikesta kauniista, jota on saanut olla tekemässä ja katsomassa. Jotenkin minun mielestäni nuo asiat kuuluvat yhteen, kevät-kesä ja syksy. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HooPee, näin juuri. Minä surisen pihalla kilpaa kärpästen kanssa. :)

      Kevätsurinoita teillekin!

      Poista
  5. Mahtavan valikoiman olet hankkinut, siinä on kivasti puuhastetltavaa että saa ne multiin. Mun oli pakko googlettaa se Viinikärhö Purpurea Plena Elegans, ja niin on hieno että pääsi heti hankintalistalle. Synttärit? Onnea <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pientä liikuntaa nää vaatii, että multiin pääsevät. Reisipunnerrukset ja hauiskäännöt syntyy ihan ilman punttisalia. Tulee halvaks. :)

      Kiitos onnitteluista, synttäri ovat viikon kuluttua.

      Poista
  6. Piipahdit sitten taimistolla :o Tuolla on hyvä "aloittaa", saahan sitä sitten jotain "pientä" vielä haettua myöhemminkin...

    Vaaleanpunainen herukka, kuulostaa sekä herkulliselta että kauniilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kih hih, justiinsa noin, jotain "pientä" lisäks. :D

      Toivottavasti pinkin herukan maku on makea ja hapokas, hennosti kirpsakka.

      Poista
  7. Kyllähän noilla taimilla alkuun pääsee ;) Googletin viinikärhön ja se on todella kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuun, alkuun ja jatkoon sitten haetaan lisää, hih. Mulla on käynnissä suurisuuntaisia kukkapenkkimuutoksia. Puolet kasveista vaihtaa paikkaa ja lisäväriä tuo nämä uudet. Sanoisinko, että ei tarvii illalla unta houkutella. :)

      Mun tarvii miettiä paraatipaikka tälle uudelle kärhölle.

      Poista
  8. Vautsit mikä kasvimäärä! Onneksi teillä on iso puutarha. Oletko puista kiinnostunut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kiinnostunut puista. Mulla on verivaahtera ja vaahtera, jonka lehdissä on valkoiset reunat. Sembramänty, hemlokki, lehtikuusi, taviskuusia ja hopeakuusia. Lisäks pihlajia, koivuja ja muita normilehtipuita. Havuista tykkään. Nyt kun meidän loput 100 vuotiaat kuuset kaadetaan, niin täytyy miettiä uusia kujeita.

      Poista
  9. Onnittelut myös meiltä. Huomasin vasta, että juhlan paikka on.

    VastaaPoista
  10. Siinä on hetkeksi lapiohommia, kun nuo multaan laitat. Huomenna on tarkoitus minunkin mennä taimikauppaan.

    VastaaPoista
  11. Ohoh, ostit sitten kerralla, kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun tavallisesti raaskin ostaa yhden tai kaksi kasvia ja sitten kun niitä ripottelee pitkin pihaa, niin eihän ne miltään näytä. Nyt meinaan tehdä kunnollisia ryhmiä, näyttävyyttä.

      Poista
  12. Ihanan paljon taimia! Minäkin meinasin tänään ostaa paikallisesta puutarhamyymälästä taimia, mutta myyjä oli sitä mieltä ettei niitä vielä uskalla maahan laittaa, joten jäi nyt sitten ostamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän nämä kelit tästä ala lämpenemään. Maa ainakin on ihan sulaa, joten luotan, että puskani kestävät siirrot ja istutukset. Pidetään peukkuja!

      Poista
  13. No onhan sitten ihan vaan vähäsen shoppailtu! Aika paljon tuossa sinun listassasi on sellaisia, joita mäkin multasormen kuvastosta kuola valuen katselin.

    Viinikärhö on aivan erityisesti sellainen, minkä todella haluan :) Ja muitakin kärhöjä voisin haalia, mulla ei ole niitä ihanuuksia vielä yhtään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanki ihmeessä kärhöjä, ovat niin upean näköisiä. Luulin, että kärhöt ovat herkkiä ja vaikeita kasvattaa, mutta ovatkin tosi helppoja. Ennestään mulla on sininen, se komea perus-Jackmanii, punaisia kärhöjä ja Kiinankärhkö ja vielä joku keltainen, mutta nimethän mulla on tyypillisesti kateissa.

      Poista
  14. Ihana synttärilahja, ja onnittelut ! On muuten tosi fiksu tuo systeemi, että listasit etukäteen mitä ostat, hienoa ! Tosiaan kun menee harhailemaan taimiviidakkoon, niin ei tule miettineeksi onko oikeanlaista kasvupaikkaakaan ko kasville johin hurahtaa. Hyviä istutuskelejä toivottelen !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Olet oikeassa, taimiviidakossa eksyy ja harhaantuu aivan oudoille poluille. Tämmönen listaaminen auttaa. Tosin taimistolla on kyllä ihanaa myös haahuilla ja unelmoida.

      Poista
  15. Upea valikoima! Vihreä kesä tiedossa:)

    VastaaPoista
  16. Vau! Olet shoppaillut oikein kunnolla! On siinä istuttamista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapionti on jo alkanut. Ensiksi täytyy tyhjentää sekalaisia kukkia sisältävät penkit, kärrätä vanha multa pois, istuttaa vanhat kasvit, kärrätä uutta multaa tilalle ja istuttaa ruusut ym. Voi olla, että pukkaa kohta hikee pintaan. :D

      Poista
  17. Täällä ollaan vihreänä kateudesta! :D Osaamatonta hieman hirvittää, kun meilläkin pitäisi tehdä pihalla kovasti nuorennusleikkausta ja kasvivalikoiman uusimista, viherrakentamista ja piharakennusten siirtoa. Saa nähdä mitä meillä siitä tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osaamaton olen minäkin. Meidän piha on oikein sekametelisoppa. Tuntuu, että kaikki kasvit ovat väärissä paikoissa, eli joko liian suuria tai väärän värisiä. Jokatapauksessa kasvini vaeltavat vuosi vuoden jälkeen kuin beduiinit. Eipä käy pitkäksi aika, hih hih. Istutusiloa sullekin!

      Poista
  18. Härreguud, mikä lista! Eihän noita Erkkikään jaksa istuttaa, saati hoitaa. Hyvä, etten minä ole sinä :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oo ny Erkkiä apuna, joten itte on vaan rytyytettävä kasvit penkkeihin. :D

      Poista
  19. Vau, mikä määrä hankintoja:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää saada väriä ja ryhmiä. Tässä niitä on nyt sitten tulossa.

      Poista
  20. Jopa on kokoa ja näköä sinun ekalla puutarhamyymäläkeikalla... Huhhuh! Ehkä tämä menee sitten meidän kesken tasan, kun mulla ei ole vielä latin latia mennyt kasveihin tänä keväänä. Puutarhamyymälään kyllä, mutta olen hankkinut sieltä lannoitteita ja yhden kivan kärhötuen (jota kyllä oikeasti tituleerataan amppelitelineeksi, mutta tuumasimma työkaverin kanssa, että se sopii aivan oivallisesti myös kärhön kaveriksi).

    Muhkea on synttärilahjasi, onnea oikein kovasti tulevaan juhlapäivääsi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on koko kevät menny tenttien lumoissa, niin etten ole ehtinyt lumoutua simenstä, taimista enkä kasveista. Nyt sitten vähän irrottelin ja vielä kun ei tarvinnut törsätä omia rahoja, hih. Onhan näistä kasveista iloa koko perheelle...

      Kiitti onnitteluista!

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...