perjantai 5. lokakuuta 2012

Kukkakuulumisia

  

Keväällä ja kesällä tuli siirrettyä kasveja paikasta toiseen. Holtittomasti. Ei mitään suunnitelmaa. Taaskaan. 

Ekassa kuvassa on (joku) hortensia, joka kasvatti tosi pitkien ja maassa makaavien oksien päähän lehtitupsut ja kukat. Oli polonen nolon näkönen mötköttässään maata pitkin. Nostin varret pystyyn ja sidoin ne nyörillä nätisti kimpuksi. Toimii.

Keväällä saatu ruukussa oleva vaaleanpunainen hortensia on nykyisin vihreäpunainen. Hyvin mielenkiintoisen näköinen. Nämä hortensiat vaihtavat väriä, riippuen siitä kuinka hapanta niiden multa on, näin olen asian ymmärtänyt. Ruukussa on perusmultaa.

Entäs sitten minun pasuunani. Ne kaikki viisi kukkivat tänä kesänä. Terassilla oleva emopasuuna kukki jo heinäkuussa ensimmäisen kerran. Nyt siinä on nuppuja ja ehtisi varmasti kukkia toisenkin kerran, jos voisin kukittaa sen sisällä, mutta kun kukkien tuoksu on niin voimakas, että henki salpaantuu, saa jäädä kukittamatta. Talvetan emokasvin ja yhden tämän vuoden poikasen, muut saavat mennä kompostiin ja muuttua muhevaksi mullaksi.

23 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja upea tuo hortensian väri, enpä ole ennen noin kaunista viherpunaa nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun ruukkuhortensiat vaihtavat aina väriä. Viime vuonna ne olivat kokonaan tumman vihreitä. Muuten kyllä voivat hyvin.

   Poista
 2. Sitä suunnittelemattomuutta esiintyy täälläkin päin. Olen joutunut siirtelemään kasveja paikasta toiseen.

  Hortensia näyttää ihan isolta kukkakimpulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, Vilma, meiltä ei puutarhahommat lopu kesken. :)

   Poista
 3. Erikoisen värinen tuo hortensia! Pasuunakukat ovat näyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pasuunat on upeita ja eksoottisiakin. Vievät vaan hirmuisen tilan, kun kasvavat pikkupuun kokoisiksi. Talvetan niitä vierashuoneessa, joten kohta ei voi vastaanottaa vieraita. ;)

   Poista
 4. Tuosta "jokuhortensiasta" tulikin sitten hyvännäköinen kun sidoit varret yhteen. Vähän niinkuin muotoonleikattu kukkiva puu ;) Mä en oo saanut puutarhassa mitään aikaiseksi. Kiva kun voi edes sadetta tai muuten märkää keliä syyttää, ettei voi mitään tehdä ;) Täytyis edes kukkapenkki siivota, pionit ja muut leikata, vaan ei saa aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, joskus onnistuu kekkasemaan fiksuja lopputulemia, mä oon salaa viisas. ;)

   Anna kuule niitten kasvien olla siäl penkissä, ei ne mihkään karkaa. Perkaat sitten keväällä. Ota rennosti! Niin mäkin teen.

   Poista
 5. Hauska syyshortensiakimppu, täytyypä laittaa vinkki korvantaakse koska meikäläisen puska näyttää kasvavan samalla tyylillä;) Vai että kaikki viisi pasuunakukkaa kukkivat, just joo. Mulla ei, ei kumpikaan. Mutta en luovuta, vaan roudaan mummulaan talvisäilöön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nätimpi tosta hortensiasta tosiaan tuli noin. Kuka niitä kukkia näkee sieltä maasta? Kissa ja koirat korkeintaan. :D

   Mä en ymmärrä kui ne pasuunat mulla niin viihtyy, vaikken mä niitä mitenkään edes hoida. Viä vaan talvisäilöön ja katto ens kesänä uusiks. Mites sun lyijykukkas? Mulla ne pörhistyneet pieniksi puskiksi. Mihkähän nekin saa talveksi. Huoks ja vielä kerran huoks.

   Poista
 6. Onkohan se joku köynnöshortenssia, en saanut kuvaa tarpeeksi isoksi, mutta ruukussa oleva on tosi jännän värinen. Joissakin hortensoissa mullan laatu voi tehdä eri värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole köynnöshortensia, niitäkin minulla on. Köynnöshotensian varsissa on imukuppeja (tai jotain) ja varret napsahtavat helposti poikki, kun niitä yrittää taivuttaa.

   Aivan, mullanlaatu vaikuttaa hortensian väriin.

   Poista
 7. Voi,että kun olisit lähempänä niin hakisin sulta noita pasuunankukkia, ettei tarvitsisi kompostiin laittaa..Se on aivan ihana ja tänä vuonna mulla ei sitä ollutkaan, mutta ensi keväänä taatusti hommaan.Tykkään sen tuoksusta, vaikkakin se on voimakas,mutta ohikulkiessa se mukavasti lehahtaa nenään.
  Jotenkin tuntuu, että kaikki kasvit kasvoivat tosi paljon pituutta tänä kesänä, kun oli niin sateista tai mistä se sitten johtuukaan.
  Mukavaa syksyn jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ollaan vielä ens keväänä kuulolla ja pasuunat hengissä, niin voin sulle postittaa palasen pasuunan varsipötköä. Näin olen kaikki pasuunani kasvattanut. Sain kaveriltani Lellulta pari vuotta sitten pasuunatapin ja siitä tämä kasvatusinnostus lähti liikkeelle. Tappi mahtuu hyvin kirjekuoreen. Joten katsotaan...

   Kaunista syksyä!

   Poista
 8. Luulin ensin tuota hortensiaasi joksikin jalostetuksi runkoversioksi, mutta hyvä idea nostaa maassa makaavat oksat noin ylös.:) Kestäisiköhän nuo oksat palmikointia? Voisi tulla kivan näköinen "runko".;) Hienot tummat, syksyyn sopivat sävyt ruukkuhortensiassa. Jänniä on hortensiat siitä, kun maan happamuus vaikuttaa väriin. Meillä kasvaa köynnöshortensioita sekä syys- että pallohortensia. Kaikki muuttavat aina väriään kesän edetessä valkoisesta punaiseen, vaikka itse toivoisin enemmänkin sinistä sävyä. Mutta en ole viitsinyt happamuuteen puuttua, kun näin pääsee helpommalla.

  Näkisitpä meidän pasuunat...;) Koko kesän ne olivat taivasalla ihan vain säiden armoilla. En edes kastellut niitä itse. Nuppuja kuitenkin jonkun verran tekivät. Ja sitten juuri ennen talvisijoitukseen kantoa iski yöllä kauhea raekuuro ja kaikki lehdet ovat nyt ihan täynnä reikiä. Mutta eipä se mitään, pääasia että rungot ovat kunnossa. Jospa ensi keväänä koittaisi taas enemmän panostaa pasuunoidenkin kasvatukseen, ja ensi alkuun uudistaisi taimet kunnolla.:)

  Mutta voi mahdoton tuota sateen määrää! Meillä koko piha jo tulvii!:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voisin yrittää keväällä tota ehdottamaasi palmikointia. Luulen että onnistuu ja olis varmasi kivan ja erikoisen näkönen hortensia.

   Raekuuro! Ounou. Onneks tosiaan, että pasuunat lähtee liikkeelle runkopatkukoista. Mä toin veripasuunan sisälle jo pari viikkoo sitten, sen sulta saamani. En tiä miten selviää talvesta, on jotenkin unnelo. Mut mä yritän kannustaa sitä sinnitteleen. :D

   Piha tulvii täälläkin. Vettä tulee ja tulee ja tulee ja...

   Poista
 9. Hienoa satunnaistarhurointia, kerrassaan! Tuo hortensianippu tosiaankin toimii, hyvä oivallus. Ja vihreänpunainen hortensia on upea, tuommoisen ottaisin heti, jos jossain siihen törmäisin (siis kaupassa, en kenenkään pihalla).

  Kaunista katseltavaa, häipyi hetkeksi mielestä tuo ikkunantakainen pimeys ja sadenraaskunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateenraaskuntaa on täälläkin, ihan taukoamatonta. Siivosin komeroita ja polttelin vanhoja papereita, niitä mitä ei voi tietoturvasyistä panna paperinkeräykseen. Eipä tämmösiä hommia tulis tehtyä poudalla, joten jotain hyvää sateessakin on. :)

   Muutat hortensias peruskukkamultaan, niin jopa alkaa väri muuttua.

   Poista
 10. Vai palanut pipari! Hienot kukat muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kärähtäneen näköset piparikorvikset olis tosi symboliset tämmöselle ei-niin-kovin-taitavalle-leipurille. Hih.

   Poista
 11. Näyttääpä kivalta tuo hortensiakimppu! Nerokasta! Saanen kopioida loistavan ideasi, jos oman hortensian kanssa tulee joskus vastaavanlaisia ongelmia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, ilolla saat kopioida idean. Kiva kun tykkäsit.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...