maanantai 22. heinäkuuta 2013

Ylpeänä esittelen: valkosipuli

Sain pari vuotta sitten blogikaveri Millanilta kirjeitse valkosipulin kynsiä. Panin ne maahan syksyllä ja seuraavana kesänä ne ensin kasvoivat ja sitten näyttivät kuivuuden takia häviävän kokonaan. Iiik!

Mutta ei mitään hätää, tänä keväänä penkistä nousi terhakoita piippoja. Jee! Piipoista kehkeytyi tanakoita varsia ja nyt olen nostellut mullasta muhkeita valkosipuleita. Elämäni ensimmäisiä.

Jokainen puutarhuriharrastaja tietää tuon auvoisen tunteen: Olen nämä kasvattanut. Herkullisia. Ihan maailman parhaita maultaan. Kyllä!
20 kommenttia:

 1. Onpa komeita. Pitääkin yrittää, kiitos vinkistä. Kokemattomana voisin ajatella että ei kaikkein vaikein viljeltävä. Mutta voinhan ola väärässä, nähdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihan hyvän kokosia. En olis uskonu. Hyvä multa, kunnolla lannotetta ja kosteutta ekana vuotena sopivasti. Minulla pääsivät kuivahtamaan hellejaksolla ja siksi näyttivät kuin olisivat hävinneet.

   Poista
 2. Tosi komeita sipuleita!:) Pakko laittaa itsekin syksyllä valkosipuleita maahan, kunhan tulee maalle tilaa. Yhden kesän aikana valkosipulit ei ehdi kasvaa kummoisiksikaan, mutta pitää kokeilla noin pidemmällä kasvatusajalla.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näistä sipuleista tuli ihan jöllikän kokoisia. :)

   Kaksi vuotta näitten kasvattaminen otti, joten ei sovi hätäiselle "mulla-kaikki-heti" -viljelijälle.

   Sulla on hyötypuutarha todella UPEA!

   Poista
 3. komeita valkosipuleja! minäkin sain loppu keväällä Vallattomalta mummelilta kirjekuorellisen kynsiä, nyt ovat jo vankalla varrella, saas nähdä ehtivätkö tuottamaan syötäväksi asti kynsiä. ensi vuonna sit ainakin luvassa jo kunnon sato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein ovat jytkyjä ja sopivan makusiakin.

   Voipi olla, että sato ootatuttaa ensi vuoteen, ainakin jos sun kyntesi (siis valkopipulin, hih) ovat samaa vanhaa lajiketta kuin minun.

   Poista
 4. Komea valkosipulisato näyttäisi sinulle tulevan! Onnea! Valkosipuli on herkkua. Laitamme sitä melkein kaikkiin ruokiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkosipuli on mahtava mauste. Pitää näitä valkosipuleita yrittää kuivatella talveksi.

   Poista
 5. On sulla kyllä niin ihana puutarha, ettei paremmasta väliä! Pave Maijasen nimmarikin, asiat on kohdillaan.

  VastaaPoista
 6. Onnee sipuleista, hienoja ovat. Pistä ne siemenet talteen maahan, saat jonain päivänä lisää. Tai sitten et.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkotus on kerätä noita itusipuleita ja kokeilla kasvatusta. Aina kannattaa yrittää ja kokeilla rohkeesti. Pää pystyssä kohti uusia pettymyksiä. :D

   Poista
 7. Hieno juttu, että viljely onnistui. Nyt kuivatat osan ja panet kynnet maahan takaisin ennen talvea. Siitä sitten kohti ensi kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikein tyytyväinen, vp:t onnistuivat yli odotusten. Täytyy katsoa tarkemmat ohjeet kuivattamisesta, siis milloin nostan sipulini. Aattella, talvella popsitaan omia valkosipuleita.

   Poista
 8. Oiiii nam !!! Nyt laitan minäkin maahan tuohon pieneen länttiini noita kynsiä. Jospa ne ensi keväänä sitten sieltä tupsahtaisivat ja saisi muutaman ihan oman valkosipulin. Meillä tykätään valkosipulista. Grilliin livahtaa usein halkaistu valkosipuli, kynsien pintojen päälle valutetaan pikkuisen hunajaa. Grilli kypsentää ja pehmentää valkosipulin. Hunaja antaa ihanan pehmeän maun . Sieltä sitten vaan haarukalla napsimaan suoraan suuhun. Liraus öljyä myös auttaa hunajan lisäksi etei kynne kuivu vaan tulevat meheviksi.
  Teillä on aivan upea pihapiiri. oikea tekevän ihmisen taivas, inspiroiva , tilava ja kaunis. Upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti grillausvinkistä, tota pitää kokeilla, heti ku kesäkeittiö valmistuu. Kannattaa kokeilla vp:n kasvatusta, koska mullakin näin hyvin onnistui ilman kokemusta.

   Oih, mä vallan liikutuin noista sun ylistyskistäs. Kovasti täällä pihaa raivataan ja jotkut alueet alkavat kestää katseita, mutta paljon on vielä tehtävänä. Onneksi, sanoo mies, niin ei tarvitse muuttaa. :)

   Poista
 9. Upeita sipuleita ja maistuvat hyviltä grillattuna tai laittamalla uuniin folion sisään, hiukan voita nokkaan ja parinkymmenen minuutin päästä herkuttelemaan.
  Mutta älä heitä varsia pois. Talvivalkosipulin varret ovat puumaisia ja kauniin kiiltäviä. kun ne kuorii. Olen joskus kutonut niistä pannunalusia. (Villalnka loimena ja valkosipulin varret kuteina). Ja uusia käyttötapoja mietin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää herkkuohjeita, kiitos voikukka! Sipuleita on sen verran runsaasti, että voinokkasipuleita kokeillaan. :)

   Oho! Täytyypä säästää varret. Jos en itse niille keksi käyttöä, niin varmasti marttakamuista löytyy kädentaitaja, joka haluaa askarrella.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...