lauantai 9. maaliskuuta 2013

Irlantilainen soodaleipä

Minähän en ole kummoinenkaan leipuri ja koska en voi käyttää vehnä- enkä kaurajauhoja, niin leipomiset ovat jääneet vähiin. Leivän loppuminen aiheutti kuitenkin tilanteen, että jotain pitäis vissiin tehdä. Oli joko leivottava itse tai lähdettävä kauppaan. Meidän lähikauppaan on matkaa 10 km yhteen suuntaan, joten kurkistin jauhokaappiin.

Yhteishyvä-lehden reseptiliitteessä on aina hyviä ohjeita, joista tuunailen sopivia. Tässä lehden ohje Irlantilaiseen soodaleipään:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl grahamjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 2 dl piimää
  • 1 dl maitoa
Kuivat aineet lyödään yhteen ja lisätään muut. Paisto 200 asteessa 30-40 minuuttia.

Noh, jauhoina käytin ohra- ja tummia gluteenittomia jauhoja. Piimää ei ollut, joten käytin sen tilalla viiliä. Tuli tosi herkullinen leipä. Helppo, nopea ja vaivaton, kirjaimellisesti ei tarvinnut vaivata.

 

 

Ja koska ihminen ei elä pelkästään leivästä, niin hankin kevään ensimmäiset tulppaaniniput.

14 kommenttia:

  1. Pakko on laittanut ennen vanhaankin ihmiset miettimään ratkaisuja, kuten mistä taikoa sapuskaa ja kekseliäisyydellähän ei ole silloin rajoja, kun on nälkä. Sillä tavalla on entisajan keittokirjat syntyneet, valtaosin ainakin. Harmi, että nykyään harvemmin joutuu moisiin tilanteisiin, kun on helpompiakin ratkaisuja ulottuvilla. Mielikuvituksen käyttö on nimittäin niin ihanaa ja se onnen tunne onnistumisen jälkeen, se vasta palkitsee yhtä makoisasti kuin uunituore leipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, HooPee, niin totta. Pienistä määristä taijotiin isollekin porukalle einestä. Kyllä sai mummuni venyä moneksi. Itseleivottua leipää oli aina ja sitä kuluikin paljon. Leipää ja maitoo, sillä sitä pärjääkin pitkälle.

      Poista
  2. Herkullisen näköstä leipää, mikähän siitä tekkee irlantilaisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku oli kyllä todella kohillaan. Yllätyin oikein itsekin. Reseptissä ei lukenut mitään kertomusta tämän leivän nimestä. Käytetäänkö Irlannissa soodaa? Siis ennen vanhaan. Kävimme Irlannissa 5 vuotta sitten. Panin merkille, että pottua/perunaa siellä oli joka lähtöön. Samalla lautasella saatto olla kolmella eritavalla valmistettua potaattia.

      Poista
  3. Kyllä silloin on jonkinmoinen jauhopeukalo oltava olemassa, jos reseptejä osaa soveltaakin!

    VastaaPoista
  4. Vaikuttaa herkulliselta ja mikään ei voita itsetehtyä leipää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta ja tulikin syötyä puoli leipää, ihan vaan maistellessa. :)

      Poista
  5. Anteeks, on ihan pakko kysyä: olet siis allerginen vehnä- ja kaurajauhoille? Mutta et kai sentään ole keliaakikko, kun ohraa laitoit? Se ei nimittäin käy keliaakikolle. Mä oon jo useamman vuoden leiponut keliaakikko-pojalle leipää (tosin hän ostaa toisinaan kaupasta), ja mielestämme se on parempaa kuin kaupan leipä. Muutkin leivonnaiset on mielestäni gluttijauhoista tehtynä parempaa.

    Joskus kokeilin soodaleipää tehdä, mutta se epäonnistui täydellisesti, enkä enää ole edes yrittänyt. Mutta toi sun leipä näyttää kyllä hyvin onnistuneelta, varmasti maistui. Mä saan leivän parhaiten onnistumaan, kun teen (hiiva)taikinan kylmään nesteeseen edellisenä iltana ja jätän sen viileään. Aamulla sitten leivon ne valmiiksi ja kohotan n. 40 asteisessa uunissa. Tulee hyviä ja rapsakkapintaisia sämpylöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole keliaakikko, vaan vilja-allerginen: vehnä ja kaura. Syön täysruisleipää ja ohraleipää. Terveellistä. Luontaisesti gluteenittomat jauhot käyvät hyvin, mutta ei gluteenittomat, koska ne ovat vehnäpohjaisia. Minähän en ole allerginen gluteenille vaan proteenille, tai jotain, en ole ihan selvillä näistä termeistä.

      Moni ammattikakuntekijä on kertonut, että gluteenottomista jauhoista tulee paras kakku. Kuulostaa hyvältä tuo sinun sämpyläohjeesi ja varmasti on maistuvia.

      Poista
    2. Pojalla pukkas tuo ihokeliakia sen verran kauan nahan läpi, että luontaisesti gluteenittomia jauhoja minäkin käytän pääosin leivonnassa. Puhdaskaura käy hänelle ja sillointällöin kokeilen käyttää gluteenittomia jauhoja, mutta en uskalla niitä käyttää useampaa kertaa peräsin, vaikkei kaiketi mitään oireita olekaan tullut. Juu, tuo gluteeni ja proteeni on kai ne erot.
      Tuo sämpyläohje muuten löytyy kokonaisuudessaan tuolta Ellin blogin leivontanurkasta, taisi olla ihan ensimmäinen ohje siellä, nimellä "Aamiaissämpylät". Kokeile ihmeessä joskus, vaihdat vaan jauhot itsellesi sopiviksi. Oon samalla ohjeella tehnyt myös gluttisämpylöitä, ja yleensä teen yhdellä koneellisella tuplataikinan x 2, eli kaksi koneellista. Pakastan sitten loput, mitä jää.

      Poista
    3. Herkuilta näyttivät sun leivonnaiset. Varsinkin ne Suklaakeksit. Ehdottomasti kokeiltava.

      Mulla ei ole konetta ja kädet ei kestä (nivelrikko) vaivaamista ja taikinan alustamista, joten suosin helppoja ohjeita, joissa selviää sekoittamalla.

      Poista
  6. Kiva ohje. Menee kokeiluun. Mukavaa viikonloppua : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nopea ja oli kyllä hyvänmakuinenkin. Kelpo leipä.

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...