torstai 14. maaliskuuta 2013

Kesää purkeissa

Pasuunan kalikoihin kehkeytyi juuret ja niinpä istutin ne multiin. Tässä on kasvamassa pasuunametsä Kasvulan eteen.


Sain lyijykukistani (kuvassa oikealla) kaksi selviytymään talvesta vierashuoneen ikkunalla. Molemmat kyllä näyttävät takkuisilta ja kaipaavat kipeästi siistimistä. Vein toiset kaksi lyijykukkaa kellariin, mutta ne kuivuivat pystyyn, koska en muistanut viitsinyt käydä niitä kastelemassa tarpeeksi usein. Elän toivossa, että lyijykukkani heläyttävät sinisen kukkapilven tänä kesänä latvustoonsa.

22 kommenttia:

 1. Pasuunakukat ovat upeita. Äitini kasvatti niitä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pasuunat ovat todella upeita ja helppoja, kun vaan muistaa kastella runsaasti.

   Sain pasuunan kalikan muutamia vuosia sitten ystävältäni Lellulta. En ollut moisesta kukasta tiennyt ennen sitä. Talvetan 1-2 pasuunaa vierashuoneen nurkassa ja keväällä pätkin uusia alkuja.

   Poista
 2. Voi miten lupaavalta näyttää ja ajatuskin pasuunametsästä tuntuu ja tuoksuu erittäin hyvältä :) Pasuuna olisi kyllä niin ihana, mutta kun tuota talvetustilaa on niin huonosti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä mulla oli 1 pasuuna Kasvulan edessä ja näytti kivalta. Nyt istutan seinänvieressä olevan pitkän kukkapenkin pasuunoita täytään. Samalla varjostavat hieman Kasvulaa pahimmalta paahteelta.

   Leikkasin syksyllä talvetettavat pasuunat "pieniksi", mutta kyllä ne silti tarvitset ison tilan ja ruukku painaa kymmeniä kiloja, vaikka muovinen onkin.

   Poista
 3. Mikä on Lyijykukka? Pasuunat on tosi kauniita, mutta tilaa täytyy olla. Muistan Budapestissa kuinka niitä oli ihmisten terasseilla eri värisinä suurina puina. Upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyijukukassa on todella kauniit siniset kukat. Olen nähnyt vain kuvina. Voidaan kasvattaa köynnöksenä tai puuna. Noh, se puu näytti ihanalta, mutta epäilempä, että sen kasvattamiseen tarvitaan pitkämielisyyttä, hyviä hermoja ja kymmeniä vuosia. :=)

   Elämää ja elämyksiä -blogin Pirkko tilasi samaan aikaan kanssani lyijykukan taimia. Ne olivat peukalon mittaisia. Tästä voit ihailla:
   http://elamaajaelamyksia.blogspot.fi/2012/05/aiemmin-blogissa-klik-esittelin.html

   Ollaan Pirkon kanssa naureskeltu meidän "puita".

   Poista
 4. Pasuunametsä kuulostaa upealta. Lyijykukka on taas minulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minulla ole pasunametsää aikaisemmin ollut, mutta nyt ajattelin kokeilla.

   Olen aloittanut kirjaasi ja olen liekeissä, ihastuksesta.

   Poista
 5. Minäkin tykkään pasuunankukista, tilasin nyt vaaleanpunaisen yksilön, mulla on vaan hankaluutena kun en tiedä missä talvettaisin ne...:) sääli heittää poiskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkki pasuuna on taatusti kaunis. Nää mun on keltaisia. Näyttäviä nämäkin. Sain Maistuis varmaan sullekin -blogin pitäjältä veripasuunan kalikoita, mutta se ei selvinnyt talvesta.

   Talvetus on meistä useimmalle ongelma. Säästän kaksi pasuunaa, joista sitten leikkelen istutuspötköjä.

   Poista
 6. Työmatkani varrella on eräällä rouvalla kaksi valtavaa pasuunaa, en tiedä missä talvettavat niitä mutta kesällä aina odottaa koska ne taas ilmestyvät näytille talon seinustalle. Pienestä pätkästä kai nekin ovat suuriksi puiksi kasvaneet ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehdissä olen kanssa nähnyt kuvia pasuunapuista, noin vois luonnehtia kokoa. On varmasti livenä sykähdyttävä näky. Pienestä pätkästä nämä lähtevät kasvuun ja kasvuvauhti on huima.

   Poista
 7. Oo, tulee tosi hieno metsä! Olen tainnut aiemminkin fiilistellä tulevan tuoksun määrää, ja teen sen taas: Ooh sitä tulevan pasuunakukan tuoksun määrää! Se on varmasti huu-maa-va. Toivotaan oikein lämpimiä iltoja, jolloin tuoksu tihenee ja täyttää koko Hämeen, aina Pohjanmaalle saakka. (Oliko lähtöpaikkakunta oikein?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki oli oikein, niin tuoksut kuin lähtöpaikkakuntakin. :)

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Totta, tuli heti energisempi ololkin, kun sai kasvuun jotakin.

   Poista
 9. Pasuunametsä :-D Töttörööt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla melko huiman näköistä, kun puoli tusinaa pasuunaa töttöröittee rivissä.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Komee tulee varmaan olemaan myös pasuunametsä.

   Voitko kuvitella, että 2 lyijykukkaa on hengissä ja vieläpä isoja.

   Poista
 11. Noista kalikoista tulee jo aikamoinen metsä!:) Tuiskua vain ei pidä päästää niitä puutarhuroimaan, kun ovat myrkyllisiä. Itseltäkin välillä pakkaa unohtumaan tuo myrkyllisyys. Ohi mennen tulee nypittyä vaikka huonoja lehtiä pois, ja seuraavassa hetkessä on jo sormi suussa, ennen kuin on huomannut käsiä käydä pesemässä.

  Omat pasuunat leikkasin juuri vasta torstaina ja laitoin kalikat veteen. Suoraan multaankin olisi voinut laittaa, mutta pitää käydä hakemassa ensin lisää multaa. Pelargonioita olen laitellut koko viikon. Pistokkaita on jo hyvä määrä, ja lisää tulee, kun kaikkia en vielä ole ehtinyt leikkaamaan. Toivottavasti pistokkaat lähtevät taas hyvin kasvuun. Kesällä ei välttämättä paljon muita kesäkukkia enää tarvitakaan, jos pistokkaat onnistuvat.:) Steviakin hengissä sinnittelee.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin muistaa tuo pasuunan myrkyllisyys eli kiitti varoituksesta. Tuisku on ihan mahdoton järsimään oksia, joten enpä laitakaan yhtään pasuunaa alapihalle, missä Pojat ovat vapaana.

   Sulle on tulossa Pelakuumetsä, hih. Mulla ei ole vieläKÄÄN yhtään pistokasta. Olen ollut pikkasen kipeenä pitkin viikkoa. Eilen en kuumeeltani jaksanut lähteä kouluun, vaan mötkötin raatona punkan pohjalla. Nyt oon kuin uus ihminen. Kyllä se lepo vaan tekee eetvarttia. Muista säkin levätä välillä.

   Oot saanu stevian pysymään hengissä! Oho!!! Puutarhuri(mme) Juha sanoi, että talvettaminen on haastellista, mut sulla näköjään onnistuu kaikki. Siinä sun mökissäsi on mitä ilmeisemmin ihanteelliset talvetusolosuhteet. Menestystä pistokkaille!

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...