lauantai 22. syyskuuta 2012

Allasprojekti

Pihallamme on monta vaiheessa olevaa projektia. Alapihan vesiallas on yksi niistä. Mies on tehnyt suuren työn pohjustamalla allaskumilla ison montun, johon johdetaan katolta sadevedet. Tarkoitus on (joskus) tehdä altaan päälle, puoliksi, lankuista patio ja siihen käsipumppu. Olisi lyhyt matka kantaa kasteluvesiä kasvimaalle ja kukille.

Linnut pitävät kylpylää altaassa. Olenpa nähnyt siilinkin käyvän juomassa lammesta. Lammessa pulikoi myös vesiliskoja ja Saku Sammakko. Tämmöisestä pienestä puutarhan vesiaiheesta on iloa monelle, mukaan lukien me itse.

  

20 kommenttia:

 1. Voi kuinka kiva tuo allasprojekti. Sinne sitten kasvamaan joku ihana jättiläislumme. Varmastikin on muuten tuollaisesta pihalammesta iloa paljonkin. Yhden pienen haittapuolen keksin. Hyttyset saattavat lisääntyä kanssa siinä vedessä. Saisikohan sinne laitettua jotain hyttysen estoainetta? Mukavaa viikonloppua M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vihree vesikasvi lampeen on jo itteksensä ilmestynny, mutta lumme olisi kyllä kaunis. Hyttyset eivät tule lampeen, kun meillä on siinä kaksi vesisuihkua. Toinen pukkaa vesipatsasta ylöspäin ja sammakko sylkee vettä keskelle lampea. Vesi liikkuu koko ajan, joten hyttyset eivät tykkää. Mitään myrkkyjä ei voida laittaa lampeen, kun omat koiratkin käyvät siitä vettä lipasemassa.

   Poista
 2. Voi miten HIENO!

  Räkättikylpylä. Huisaa! Siinä kelpaa pörhistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, lampemme on oikea räksäkylpylä ja välillä meteli äityy sen mukaiseksi. Käy siinä onneksi muitankin lintuja hörpyillä ja kylvyssä. Täytyy säilyttää lammen toinen pääty matalana kivien avulla, että kylpyläfiilis säilyy.

   Poista
 3. Ihania kylpyhetkikuvia, oijoi! Tuo viimeinen on supersöpö, niin mahtava asento tuolla rastaanpojalla (?).

  Lampi ilahduttaa siis lintuja, siilejä, vesiliskoja, sammakoita, teitä ja meitä. Kerrassaan hieno allasprojekti, kaikenkaikkiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rastaanpojat olivat kesällä isolla laumalla liikkeellä ja testasivat kylpyläämme. Pitkinä kuivina jaksoina, lammella käyvät kaikki pihalintumme. Ai niin ja oravat myös. Vesisaavien päällä meillä on saavisuojat, semmoiset verkot, etteivät linnut ja kurret huku niihin.

   Joskos me ensi kesänä saataisiin tätäkin projektia etenemään. Tarkoitus olisi saada Olokolo kuntoon ja sen yläpuolelle kesäkeittiö...

   Poista
 4. Ihana "kylpyallas" linnulle! Hienosti kuvasit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Istuin Alapihan ylärappusilla kuvaamassa eli salakuvasin. Hih.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitti! Meinasin kirjottaa kuvateksteihin mukaelman Helga-neiti kylvyssä...

   Poista
 6. Onpas upea! Hyvä idea ja kylpylämäinen toteutus - vau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, luontokappaleet ovat kyllä tyytyväisiä kylpylään. Suihkulähde on päällä keväästä syksyyn ja siitä lähtee oikein virkistä lorina.

   Poista
 7. Vesiallas on mukava, vaikka teettää jonkin verran työtä. Meilläkin orava ja linnut ovat altaan keksineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyhjennän altaan keväällä ja pesen sen samalla. Kesällä koukin haavilla roskia. Vieressä on vain havupuita, joten lehtiä ei sinne kerry ennen kuin syksyllä. Altaassa on substraattia biologisena suodattimena. Hyvin on toiminut ja vesi on suhteellisen kirkasta. Ainoa ongelma on, että kuivina kausina vesi ei vaihdu, tietenkään.

   Liplatus ja lorina on musiikkia korville.


   Poista
 8. PIhan vesiaiheet ovat kivoja. Saavat eläimetkin hyvän kylpypaikan. Ei tarvitse kylpeä tien kuralammikossa, kuten meidän tienoon varikset tekevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin nätti se suihkulähdepatsas, toivottavasti löydän jotain kivaa ensi kesänä meidänkin lampeen.

   Poista
 9. Kivaa katseltavaa ja kivaa kasteltavaa, teille kaikille! Hauskat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnut pluttaavat lammella aamulla anivarhain ja illalla. Kiva kun tykkäsit!

   Poista
 10. Tuollainen iso lampi olisi mukava, sinne voisi jo jotain vesikasvejakin laittaa.:) Meillä on vain kaksi valmisallasta eikä niihin oikein voi mitään lumpeita laittaa, eikä niissä kasvit viihtyisikään, kun käytetään allasaineita pitämässä vesi kirkkaana. Vesiaiheet on hienoja, mutta työläitä. Nykyään itselle riittäisi jo melkein vain yksi allas, jos sitäkään.;)

  Projekteja riittää, vaiheessa ja vasta suunnitelmissa olevia. Loppua ei näy.;) Nyt olen pihalla ottanut loppurysäyksen, ja valmistellut kaikkea talvikuntoon. Paljon jäi tänä kesänä tekemättä, mutta se lista olikin niin toivottoman pitkä, että mahdoton olisi kaikki ollut toteuttaakin. Myrskyvaurioalueen kunnostaminenkin jäi tuleville kesille, mutta onpahan aikaa suunnitella.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän altaaseen mahtuu roimasti vettä. Kasteluvesialtaaksi se onkin tarkoitettu. Siitä vaan tuli niin iso, että täytyy kehitellä puupatiota sen päälle naamioimaan, hih. Käsittääkseni mitä isompi allas/akvaario, sitä helppohoitosempi se on.

   Totta, projekteja riittää. Älähän huoli, iso osa jäi multakin tehtäviä (?) tekemättä. Satoi tai paistoi, mutta aina liikaa tai vääränä päivänä tai sitten ei muuten vaan viittinny. Ens vuonna sitten. Alotetaan heti keväästä... ;D

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...