keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Aidasta ja aidanseipäästäRisuja, oksia ja kaikenlaisia karahkoita kertyy vuoden mittaan pihalle valtavat pinot. Meillähän on pihalla vaivaistalon aikuisia koivuja ja kuusia eli noin 100 vuotiaita. Suurin osa niistä on jouduttu kaatamaan, kun olivat läpilahoja. 

Oksia siis tulee paljon. Osan silppuan katteeksi oksasilppurilla, paksut oksat Mies pilkkoo polttopuiksi ja loput kasataan Pikku Metsään odottamaan maatumista. Näin keväällä tellissä ruotsalaisessa puutarhaohjelmassa, kuinka he tekivät kekseliäästi oksista ja risuista aidan. Päätin kokeilla. Kuten kuvasta huomaat, lopputulos ei ollut hääppöinen. Ideaa pitää vielä jalostaa.

Aidassa on aina kaksi kestopuutolppaa vierekkäin ja risuja pinotaan tolppien väliin. Tästä olisi tarkoitus tehdä näkösuoja koiriemme ja polulla (on meidän tonttia) liikkujien välille. Meidän koirat kun haukkuvat kaikkea liikkuvaa tosi mielellään.
Eilen oli aivan ihanan lämmintä. Siivosin pihaa. Haketin loput risut. Olla möllötin ja nautin. Tänään sataa, mutta on onneksi lauhaa. Leppoisaa päivää teille kaikille!

27 kommenttia:

 1. Täällä Helsingissäkin oli eilen tosi lämmintä. Nyt paistelee vähän aurinko pilvien välistä. Viimeistään iltapäivällä pitäisi kai sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sataa tihkua tai oikein ramakastikin koko ajan. Sekaan täytyy lähteä koirien kanssa. Se on syksy nyt!

   Poista
 2. Hieno idea tuo aita, noinhan saa kaiken kiertoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ja jos nuo pystytolpat olis vielä kuusinärettä, niin vielä parempi. Ei vaan ole näreitä omasta takaa, joten täytyy ostaa tolpat kaupasta.

   Poista
 3. Kaikenlaista oksaa, risua sun muuta roihnaa kertyy kyllä ihan mahdottomat määrät, mutta hyvä, kun osan voi aina jotenkin käyttää hyödyksikin.:) Minäkin näin sen aidan teon. Mukava ohjelma, tuli seurattua. Joskus olen pajunoksista tehnyt samalla periaatteella pienemmässä mittakaavassa jotain kesäistutuksia rajaamaan.

  Eilen oli nätti päivä. Nurmikko tuli leikattua ja muutenkin vähän pihaa siistittyä. Nyt taas vettä ropisee. Lenkillä tuli aamulla käytyä, mutta muuten taitaa tulla sisäpäivä. Siivoamista aina riittää koirallisessa kodissa, ja leipomuksiakin olisi taas mielessä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pajuaita onkin sievä. Tämä olisi tämmöinen koiranpitävä ja näköesteeksi tarkoitettu aidanne. Saas nähdä toimiiko, jatkan ensi keväänä. Katson millaiseksi muuttuu talvella. Aitamateriaali ei kyllä ihan heti lopu kesken.

   Mikäs sen mukavampaa ku leipoa sadepäivänä. Meillä hajosi uuni lauantaina. Uusi on jo ostettuna ja sähkömies tulee asentamaan ensi viikolla. Nyt sitten syödään keittoja tai lämmitetään pakasteesta muonia. Juu, siivoamista riittää, kun koirat vipeltää. Osaako Rymy viedä lelunsa koppaan? Hih, tuo olisi meinaan loistava taito.

   Poista
 4. Trädgårdsfredagissa on tosi hyviä vinkkejä pihan kunnostukseen ja puutarhan hoitoon - kannattaa katsoa - sun risuaita on tosi hyvän näköinen - täytät sitä vaan jatkuvasti -

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin pidän siitä ohjelmasta. Ne vetäjät ovat mukavia.

   Poista
 5. Hyvä idea tuo näkösuoja! Täälläkin sataa tihrustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katson miten tuo näkösuoja pärjää talvella. Jos se selviää talvesta kunnialla, niin ensi keväänä pitää aitaa rakentaa muutama kymmenen metriä. Varmasti koirat tykkäisivät päästä juoksemaan nurmikolla, kun nyt on käytössä vain sorapiha.

   Sataa, sataa ja takassa tuli...

   Poista
 6. Naapurit tekevät pajuaitaa. Alumiinitolppiin kiinnitetään raudoitusverkkoa, johon pajut punotaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee varmaan nätti aita. Mä olen käyttänyt raudoitusverkkoa kukkatukena. On helppoa ja ruoste on vaan hyväksi. :)

   Poista
 7. Luulen, että näin ohjelman, jossa vastaavaa risuaitaa rakennettiin. Hauska idea, olisi kiva saada roskat hyötykäyttöön, ja nättikin siitä projektin tuloksesta tuli.

  Meilläkin on wanhoja isoja koivuja, joita pitäisi alkaa kaadella. Tulisi sitten aitamateriaaliakin reippaasti, tosin omalle pienelle tontille ne eivät mahtuisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telkkarin risuaita oli hyvän näkönen. Tää mun kyhäelmä on lähinnä räjähtäneen näkönen. Tuotekehittelyssä on vielä parantamisen varaa...

   Tota mä just aattelin tätä aidannetta tehdessäni, että matskua on loputtomasti. Jopa semmosta tuli mieleeni, että naapuritkin saisivat vaivattomasti risunsa pois tonteiltaan. Tuaks sääkin risus meille? ;)

   Poista
 8. Uskon, että aika tekee tehtävänsä ja jo ensi suvena risuaitasi on kaunista harmaantunutta luontoonsopivaa väriä:) Kiva idea! (saanko mä tuoda sulle risuja samalla kun haen lekasoraa ja niitä tynnyreitä ja mitähän muuta kaikkee oon uhonnu...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, oliskin harmaantunutta. Täytyy toivoa parasta.

   No, tiätysti voit tuada risunne meille. Peräkärryn kanssa kumminkin joudutte lähteen liikkeelle. Meilähän on se betoniprojektikin, noiden sun luettelemien lisäks. Aikuisten oikeesti.

   Poista
  2. Betoniprojektia ei ole unohdettu!

   Poista
 9. Kyllä sinulla tuota energiaa riittää. Minä tässä hieman jo idätän ajatusta, jospa muuttaisikin rivitaloon ihmisten ilmoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vekki, toi on varmasti hyvä ajatus, rivitaloon muutto. Sitten sulla olis aikaa enemmän keskittyä käsi- ja taidetöihin. Kuitenkin olis pihaa sen verran, että voi vähän kuopsutella ja Karkki pääsee ulos.

   Voiskohan sulta tilata pari koirankopan aluspatjaa?

   Poista
  2. Annahan mittoja, kyllä jotain voisin kehitellä. Paksuuttakin?

   Poista
 10. Loistava idea ja mun silmään tuo toteutuskin näyttää hyvältä! Pitääkin laittaa harkintaan, kun olis ihan samaan käyttötarkoitukseen tarvetta meilläkin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tämmönen aita olis kyllä ekologinen ratkaisu. Pitäis kersat aidan toisella puolella ja koirat toisella. :D

   Poista
 11. Ihania kuvia. Tuossa oikeallakin on valkoinen särkynyt sydän! En olekaan koskaan valkoista nähnyt. Aita muuten kuulostaa tosi näppärältä, uskon, että jos vain jaksat siihen kerätä risuja, niin hyvä ja näppärä siitä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Mulla on sekä punainen että valkoinen särkynytsydän. Vierekkäin.

   Tuo risuaita olis käytännöllinen, kun siihen sais tosiaan aina tumpattua risut pois kuljeksimasta ja saatais aidattua koirille nurmikkoalue juostavaksi. Testaan aidan talvenkestävyyttä.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...