tiistai 1. huhtikuuta 2014

1000 neliötä hyötypuutarhaa

Sitä saa mitä tilaa ja vähän enemmänkin.

Olen monta vuotta narissut miehelle, että pitäisi saada kunnollinen marjatarha.
No, nyt se unelma vihdoinkin toteutuu.
Raivaamme osan peltoa marja- ja hedelmäpuutarhaksi.
Tilaa tulee olemaan noin tuhat neliötä,
joten kuokka ja lapio saa heilua ahkerasti ennen kuin maa muokkautuu sopivaksi.

Suo, kuokka ja Jussi = pelto, bobcat ja martta.


Pasuunat pukkaavat lehtiä.
Minulla ei ole tänä(kään) keväänä yhtään mitään muuta kasvussa. 
Vastapäiset pellot ilahduttavat muodoillaan.
Aamuna muutamana oli sirppi taivaalla ja maailma liverrystä täynnä.

38 kommenttia:

 1. Huikeet kuvat, aivan mahtavat. Onnea tulevalle viljelmälle, haaveesi toteutumiselle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Pirkko! Kovasti teetättää töitä, mut samalla saadaan koirapojille nurtsialue temuttavaksi.

   Poista
 2. Nam, hedelmätarha :) Tuleeko siitä luomu ja mitä kaikkea on suunnitelmissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida tulla luomua, kun maanviljelijä on hölvännyt vuosikymmeniä lannotteita peltoon...

   Ostin viime vuonna vaaleanpunaisia ja valkoisia viinimarjoja, kahta laatua mustaherukkaa ja karviaisia. Lisäksi aattelin luumupuita ja balleriinaomenapuita, niin ei tarvitse leikata ja pysyvät maltillisen kokoisena. Siirrän maa-artisokat laajaan penkkiin. Tarkkoja suunnitelmia ei vielä ole. Täytyy fiilistellä.

   Poista
 3. Oi ihanaa kun on mistä ottaa lisää! Ja kunnon kokoinen hedelmätarha tuleekin, hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa tästä alasta tulee nurmikoksi, kun meijän alapiha on soraa ja kiveä. Lisäksi tonttimme on loivaa rinnettä, niin juuri tässä kohtaa on alue, joka on tasainen kohta. Toivotaan, että tää haave toteutuu tänä vuonna.

   Poista
 4. Vau, onpa ihana "tabula rasa", tuonne voi laittaa vaikka mitä!

  VastaaPoista
 5. Mukavaa, että haaveesi toteutui! Tuohon saa jo vaikka mitä! Jään innolla seuraamaan muutosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy isuttaa pensaat tarpeeksi kauaks toisistaan, mulla kun on taipumusta istuttaa pienet taimet liian tiheesti. Nyt vaakson paikat.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Nyt on ollut aurinkoisia kelejä, joten toivottavasti maajussi pääsee pian peltoa haraamaan ja minä jyräämään ja tasaamaan. Multa oli märkää ja tarttui kumppareihin, joten raktorilla ei ole vielä asiaa pellolle ja sitäpaitsi, maa on vielä umpijäässä. Ootellaan...

   Poista
 7. Huhheijaa, mitäpä tuohon sanos...nuorena jaksaa :D

  VastaaPoista
 8. Tuossa riittää työsarkaa, mutta tuleepahan hyvän kokoinen ala hyötytarhaa. Mahtuu kasvamaan vaikka mitä kaikkea.:) Tuohonhan saisi jo vaikka viinitarhankin.;) Meidän paikkakunnalla on yksi viinitila. Olikohan siellä nyt hehtaarin verran viiniköynnöksiä avomaalla kasvamassa. Vapun tienoilla menen siellä käymään. Tilasin talvella sieltä viiniköynnöksen taimia, ja käyn itse hakemassa.:)

  Pasuunasi ovat hyvässä kasvussa. Nuo voivat kukkiakin aikaisin. Minä sain vasta eilen kapulat purkitettua. Pelargonioidenkin kanssa on hommat vielä kesken. Huonosti tuntuu nyt tänä keväänä lähtevän pistokkaat kasvuun. Suoraan purkkiin laitetuista oksista moni vain näivettyi. Nyt koitan ensin juurruttaa maljakossa.

  Lapiohommia ollut meilläkin. Laitettiin tallentavat valvontakamerat. Ei ole kovin mukavaa, jos aamulla ensimmäiseksi pitää kiertää katsomassa, mitä yön aikana on hajoitettu... Nyt pihassa ei kulje edes rusakot ilman, etteikö tiedettäisi.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkaahan sitten terhakoita viiniköynnöksen taimia, minä tyydyn raparperiin ja lipstikkaan, ne kun majailevat nykyisin aivan väärällä puolella tonttia.

   Kyllä sun pasuunas kerkii kukkimaan, nää mun ressukat kun ovat olleet lehdessä viime syksystä saakka, niin en tiedä yhtään miten tulee käymään eli tuleeko kukkia vai ei.

   Mikähän siinä tosiaan on, että välillä pistokkaat juurtuva hyvin ja välillä mustuvat juuresta ja näivettyvät. Mulla käy niin usein. Nykysteen ostan taimet, kun en viitsi niitten kanssa puljata, eikä nyt ole kyllä oikein innostustakaan.

   Hmmm... valvontakamerat... nyt kannattaa rusakoiden ja muiden ei-toivottujen-kulkijoiden pysyä poissa teidän tontilta.

   Poista
  2. Pakko yrittää jotain asialle tehdä, että omaisuus säilyisi ehjänä. Kaksi viikkoa sitten meidän kaarisilta oli hajotettu yön aikana. Vaikka kotivakuutus korvaakin tuhoja, mieluummin haluan tekijän vastuuseen.

   Poista
  3. Täysin samaa mieltä kanssasi, Katja!

   Poista
 9. Hih, täytyy olla varovainen toiveissaan ;) Iso marja- ja hedelmätarha kuulostaa paratiisilta ♥.
  Jos teillä on vähänkään samanlainen tilanne kuin meillä, että peuroja tulee ja menee, niin aidatkaa tarha korkealla aidalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole peuroja, rusakoita ja fasaaneita kyllä. Piha aidataan, koska halutaan, että meidän mäyräkoirat pysyvät tallessa. :D

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Kiitti, between! Eiks oo melkein kuin laventelipellot Ranskassa, tosin ilman sinisiä kukintoja. :)

   Poista
 11. Elä sitten turhan montaa marjapensasta laita, muuten olet noin viiden vuoden kuluttua helisemässä niiden viinimarjojen kanssa. Veikkaisin, että 5-6 pensasta riittää pienen perheen marjatarpeet täyttämään ja niistäkin pensaista tulee montakymmentä litraa. Mutta tuleepahan sitten monta pullollista hyviä marjamehuja. Jos ei teilläpäin ole kauriita ja peuroja niin saat olla toooosi onnellinen. Meillä on joka puskan ympärillä sitä verkkoaitaa, etteivät "kilit" pääse popsimaan miähen omenapuita ja kirsikoita:) jostain kumman syystä luumupuut eivät kelpaa niille, mikä on hyvä. Onnea hyötyviljelmälle! Muutaman vuoden joudut marjoja oottelemaan, mutta kaipa niitä sitten alkaa tulla. Itselläni ei ole ainuttakaan marjapensasta. Pitäisiköhän vielä laittaa muutama? Terveisii M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kolme, 1 punanen ja 2 mustaa, jotka menetin, kun isot pihakuuset kaadettiin. Eihän ne traktorit ehtineet niitä puskia kierrellä. Ostin 8 pensasta, joista 2 karviaista, jotka nyt siirrään tähän uuteen aurinkoiseen paikkaan. Mehuja en ole koskaan tehnyt, vaan pakastan marjat pieniin annospusseihin ja syön siltään. Hyvää ja terveellistä ja helppoa. :D

   Sulla on tosi iso harmi niistä kauriista. Meille kun tulee se koira-aita tämän uudenkin alueen ympärille, niin ei tule edes pupuja pihalle. Tykkäätkö karviaisista? Voi kyllä maistua myös kauriille.

   Poista
  2. Pidän oikeastaan kaikista marjoista, mutta ei mitään olla istutettu noiden "kilien" takia. Muuten joutuisi koko tontin aitaamaan ja se on taas sula mahdottomuus. Tuleva naapuri sanoi tänään nähneensä yhtäaikaa pellollaan 6 kaurista ja kolme valkohäntäpeuraa, että riittää niitä.

   Poista
 12. Onpas sinulle ihana mies, kun järjestää marjatarhan ja kasvimaan ihan tuosta vaan :) Tuollaiselle alalle mahtuu vaikka ja mitä! Hieno kuva pellosta, sinulla on silmää nähdä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minulla on ihana mies, mutta aijon itse kaivella istutuskuopat, kun mies keskittyy kivituhkan kärräämiseen. Helppohan pehmeään peltoon on kuoppia kaivaa. ;)

   Kiitos, Konnadonna, kuvakehuista, on kaksinkertainen ilo, kun joku tykkää otoksistani.

   Poista
 13. Tuosta peltokuvasta voisi teettää huoneentaulun! Upea.
  Hiki tuli lukiessa tuosta tarhasta... ei tule vapaa-ajanvietto-ongelmia sulle. Koirapojat kyllä nauttii taatusti.
  Minä varmaan täyttäisin alueen pensailla ja kukilla, yrteillä... ja odottaisin, että hoitaisivat itse itsensä. Pensaista pari voisi olla viinimarjaa, sellaista laatua, joka hyppäisi itsestään valmiina viininä pulloon, kun on sadonkorjuun aika. Suurin osa alasta olisi Párekin temmellyskenttää : )
  Sulle tulee ihan upea tarha, oikeaoppinen ja satoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tarhasta tulee helppohoitonen, laitan kankaan marjapuskien alustaksi, meillä kun kaikki paikat puskee ohdaketta, nokkosta ja vuohenputkee, niin pakko ottaa järeet aseet käyttöön. Aidanvierustoille paan puskia ettei koirapojat nää jokaista liikettä ympäristössä. Ne kun ovat haukkuherkkiä. :D

   Hih, itse mehustuvat viinimarjat oliskin hittituote. Mä olen ulkoistanut marjanpoiminnan, joko käly tai mieheni kerää meillä marjat, minä vaan odotan valmista. Samat on aatokset kuin sulla, että pojille hyvää temmellyskenttää.

   Poista
 14. On siinä sulla urakkaa, mutta tuo uusi versio Jussista kuulosti kyllä hyvältä!
  Kuvat on taas kerran tosi upeita, myös minun mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakkaa on, mutta eiköhän selvitä, kun otetaan lunkisti, jos ei tänä vuonna tuu valmista, niin ens vuonna tai... :D

   Poista
 15. Marjatarhaa himoitaan täälläkin! Joku syö meidän karviaiset (vesimyyrät?) joten istutan ihan eri paikkaan uusia. Pitäisi saada muutama vadelmakin... ja... ja... ;) Hyviä päätöksiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyrät on vekkuleita vintiöitä, niille kelpaa lähes kaikki mehukkaat juuret. Vadelmaa halutaan täälläkin pihapiirissä. En ole aijemmin kokeillut. Pihan reunalla kasvaa vattuja villinä, todella villinä ja vapaana. Vatuille täytyy tehdä tukikehikko, olen katsellu kuvista, eivät sitten rötkötä maahan asti.

   Oikein osuvia päätöksiä myös teidän pihapiiriinne!

   Poista
 16. Hyvä idea tuohon peltoon. Näyttää siltä, että pursuat taas kevätideoita! Terkkuja Mököltäkin, puhuttiin tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pitkään himoinnut tätä peltoplänttiä omaan käyttöön, mutta vasta nyt sain miehen ylipuhuttua. Pakko todeta näin, koska tiedän, että minun on saatava kantoapua kivien siirtelyyn, meinaan tämä on todella kivinen pelto, ja nostelemaan muitakin taakkoja, jotka ovat voimilleni ylisuuret. Mä tarttisin sun konsultointiapuasi, kun haluaisin tehdä alueelle "huoneita", you see.

   Poista
 17. Voi VALTAVA. Ai että tällainen "rojekti"... Mielettömän upeaa!

  Laita "seiniksi" säleikköomenapuita, päärynöitä (jos teillä pärjäävät) tai herukoita! Saat niistä upeat, olen varma siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kihisen innosta, hih, intopii. Eilen suunnittelin puutarhan alkua paperille ja totesin, että valtava alue. Kahdeksan marjapuskaa ei tunnu missään.

   Säleikköomenapuut, uuh! Upea idea. Tänks, intopii!

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...