lauantai 30. joulukuuta 2017

Luin kirjan: Kun kohtalo on näin määrännyt, toimittanut Pauli Korvensyrjä

Kun kohtalo on näin määrännyt -kirja on julkaistu vuonna 2008. Kirja on erittäin ajakohtainen, kun juhlimme 100-vuotiasta Suomea. Pauli Korvensyrjä on koonnut kirjan isänsä ja äitinsä sota-ajan kirjeenvaihdosta. ISBN 978-952-92-3647-3. Kirjassa on sivuja 508.

Pauli Korvensyrjä on koonnut kirjan äitinsä ja isänsä välisestä kirjeenvaihdosta sotavuosina 1939-1944. Korvensyrjä toteaa, että "kirja kuvaa hyvin sitä elettyä aikaa sodan töissä kuin myöskin kotirintaman päivittäisissä askareissa, iloissa ja suruissa".

Lukijana solahdin Korvensyrjän perheen elämään vaivattomasti mukaan. Välillä hymyilin ja välillä itkin. Korvensyrjän perheessä oli paljon rakkautta, mikä kantoi yli vaikeiden asioiden, niin Paulin pikkuveljen kuoleman kuin isän kaatumisen sodassa.

Vaikka kauniisti kirjoitetut kirjeet olivat henkilökohtaisia, niin niitä lukiessa ei tullut vaivaantunut olo. Liisa ja Pentti Korvensyrjä vihittiin 11.3.1940 ja seuraavana päivänä Pentti lähti "sinne jonnekin".  Heidän vihkimispäivänään kaatuu Liisan veli talvisodan kovissa taisteluissa. Ilo ja suru kävivät käsi kädessä.

Kirja teki minuun syvän vaikutuksen.


4 kommenttia:

  1. kun kirja julkaistiin lehteilin sitä, minusta ei vaan ollut sen lukijaksi silloin ja enpä usko, että kykenisin sitä vieläkään lukemaan. suhtaudun aivan liian tunteellisesti, teksti hämärtyisi kyynelehtiessäni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilona, kirjan kantava voima on rakkaus. Hämmästelen kuinka kauniita kirjeitä Paulin isä laittoi rintamalta, varmasti perheen ajattelu toi lohtua lohduttomaan tilanteeseen.

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...