lauantai 7. syyskuuta 2013

Täydellinen sieniretkipäivä

Tästä on paha panna paremmaksi, oli niin upea sieniretkipäivä, että pakahduttaa. Opastettuun sieniretkeemme osallistui 12 marttaa, joista kaksi oli tyttöstä. Sää oli niin lämpimän lempeää, että sydäntä läikäytti. Porukkamme oli mitä mainioin, ja etenimme reippaasti Saaren kansanpuistossa. Saimme sieniä sopivasti ja sienitietoutta runsaasti.


Punaiset kärpässienet ovat kauniita ja myrkyllisiä.


Ketunleipiä ja auringonpirskeitä.


Makkaratulet sytytetty.


Sienisaalis jaoteltu ja nimetty.


Kansanpuiston maasto on helppokulkuista.


Haperot voi paistaa pannulla eli eivät tarvitse ryöppäystä.


Järvimaisema on kaunis, kaunis, kaunis...


Kaikkia sieniä ei ole tarkoitettu syötäväksi.
Sienineuvoja Arja Sura on asiantuntija ja oman kunnan martta.


Nämä kaunottaret ovat tarkoitettu vain katsottavaksi.

18 kommenttia:

 1. Sieniä, nam! Ei tosin kaikki noista taida olla nam ;-)
  Olisipa kiva joskus ennättää sienimetsään ja opetella sieniä. Sitten varmaan eläkkeellä! Täytyyhän sillekin ajalle keksiä jotain ohjelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienien kanssa saa olla tarkkana, koskapa meillä on melko monta myrkyllistä sienilajia. Itse en uskalla kerätä mitään valkeita sieniä. Kerään vain haperoita ja tatteja. Molemmat voi paistaa pannulla ja popsia herkkuina.

   Jos nyt kuitenkin menisit sienimetsälle, sun eläkeikääs on vielä pitkä matka...

   Poista
 2. Varmastikin ihastuttava sieniretki ja on mahtavaa, kun on joku joka tuntee sieniä. Itsekin keräilen sieniä ja tunnenkin aika monta. Tosin haperot on sen verran "haperoita", että jätän ne aina muille. Olen supistanut oman sienivalikoimani suppeaksi: Kaikki kolme herkkutattia kelpaavat, lampaankääpä, kaksi orakasta, kanttarelli, musta torvisieni ja suppilovahvero. Mitäs tuosta tulee? näköjään 9 kappaletta, ai nih korvasieni, jos on tosi runsaasti keväällä jossain. Tunnustan, että en poimi tuota kehnäsientäkään, vaikka on herkullinen ruokasieni. Päivä oli varmasti mitä hienoin. Olihan täällä etelässä ainaskin niin mahtava, lämmin päivä. Terveisii M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienineuvoja antoi hyviä tunnistusvinkkejä ja ohjeita, miten sieniä voi valmistaa ja kuivata. Sun sienivalikoimasi on todella hyvä, kyllä noilla pärjää, eikä ole erehtymisen mahdollisuutta. Kehnäsienien kanssa taitaa niitä erehtymisiä sattua, joten saavat jäädä puolestani metsään.

   Keli oli kuin sitä kuuluisaa linnunmaitoa. Kireys ja läksyhuolet jäivät metsään. Aina on mukava olla samanhenkisessä porukassa.

   Poista
 3. Oi, oi kuulostaa mukavalta. Minulla on sama sienivalikoima, kuin Marja-Leenalla, paitsi suppilovahveroita ja varsinkin mustiatorvisieniä löydän huonosti.
  Metsässä tuoksuu hyvälle ja raikkaalle, lisäksi sienestys on (mielestäni) hyvä liikuntamuoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja-Leenan sienilista on maukas ja turvallinen. Mustatorvisienien etsintään pitää olla jotenkin virittäytynyt oikealle taajuudelle. Itse lompsin niitte yli huomaamatta. Hih.

   Olet todella oikeassa: sienestys ja metsäily ovat parasta liikuntaa. Kropan lisäksi liikkuu myös sielu.

   Poista
 4. mainio sieniretkipäivä teillä, yhdessä on aina mukavaa oppia uutta, vaikkapa sitten tunnistamaan sieniä:)) omassa valikoimassani on noin tusinan verran ruokasieniä, myös kehnäsienet, kolmen tähden ruokasienet, löytyvät sienikoristani. viikolla keräsin niitä yli 2 kg ystävälleni, kun hän ei ehdi nyt muilta töiltään sienimetsään, ovat hänen lemppareitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää oli kyllä parempi kuin paras mahdollinen, kertakaikkisen nauttittava.

   Sienineuvojamma kertoi, että tosi moni on kiinnostunut lankojen värjäämisestä sienillä, niin kuin sinä. Joku kurssi on vissiin tulossa ensi vuonna Korteniemen perinnetilalle, ei ollut vielä ihan varma.

   Kehnäsienet jää minulta keräämättä, kun pelkään, että ne ovat valkoisia kärpässieniä. Tattivalikoimaa pitää laajentaa. Toivotaan maittavia sienisaaliita meille kaikille!

   Poista
 5. Upea retki teillä :D Pariin vuoteen en oo onnistunut löytämään sieniä ruuaksi asti. Minulla on hyvin suppea lajisto, vain rouskuja. Täällä, kun ei kanttarelleja ja muita suppilovahveroita näy :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää, seura ja sato, kaikki kohillaan. Rouskut ovat hyviä sieniä. Tiesitkö, että leppärouskua ei tarvitse keittää? Minulle tuo oli uusi asia.

   Poista
 6. Hieno retki siellä upeassa maisemassa. Sieniä on aivan ihana kerätä, mutta en suostu syömään. Minulla on ollut myös tieto, että leppärousku pitää aina ryöpätä kuten muutkin rouskut. Mutta joku asiantuntija kertoi, että tietämys muuttuu ja käsitykset sitä mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytiin Tuulisten Poikien kanssa tänään uudestaan kiertämässä niemi ympäri. On kyllä mahdottoman ihana keli.

   Totta: Tietämys kasvaa ja sitämyötä käyttötavat. Kuiteskin joka syksy ihmiset saa sienimyrkytyksiä.

   Poista
 7. Hienon sieniretken olet tehnyt! Sienikurssit ovat kivoja ja hienoa, että niitä järjestetään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Martoilla on usein sienikursseja ja -näyttelyitä. Tää meidän retki oli järjestetty omille ja naapurikaupungin martoille.

   Poista
 8. Just tänään kattelin metsässä kehnäsieniä ja mietin onko ne niitä. Vai onko ne niitä myrkyllisiä samannäköisiä. Metsään jäi. Alunperin olin laittanut fillarointivaatteet päälle mutta Nelli pyysi mukaan joten mentiinkin metsään. Siksi ei ollut sienikirjaa mukana ei sieniveistä ei mitään. Mutta melkein kaksi litraa kangasrouskuja keräsin, ryöppäsin ja laitoin suolasieniksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko niin, että juuri tuon kehnäsienen kanssa tulee vahinkoja? Valkoinen kärpässieni taitaa olla samantapainen, tai sitten muistan ihan väärin.

   Hyvän kokosen saaliin keräsit Nellin kanssa. Suolasienet ovat herkkua.

   Poista
 9. Tuollainen opastettu sieniretki olisi kyllä tarpeen. Oppisi poimimaan muitakin, kuin ne taatusti tutut ja turvalliset sienet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettelisi yhden uuden sienen joka vuosi, niin olisipa koppa täynnä metsäneväitä.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...