lauantai 19. tammikuuta 2013

Puutarhahajatelmia

Salaisen Puutarhan Puutarhuri antoi minulle mukavia kysymyksiä ratkottavaksi. Tässä tulos:


1. Kasvatatko/istutatko mieluummin kukkia(perennoja) vai pensaita, vaiko molempia?
Molempi parempi. Huomasin, että olen turhaankin ostanut perennojen taimi, koska on melko helppoa kasvattaa niitä itse siemenistä. Tässä on ollut osittain kysymys tietämättömyydestä ja saamattomuudesta. Laiskahan minä en ole. J2. Onko pihallasi kasvihuone? Jos on, niin mitä kasvatat siellä? Ellei, oletko aikeissa hankkia?
On kasvihuone, nimeltään Kasvula. Siinä on kasvihuoneen lisäksi väliolotila ja varasto. Viime vuonna kasvatin tomaatteja, minikurkkuja, basilikaa, chilejä ja munakoisoja. Tänä vuonna keskityn kasvattamaan tomaatteja ja basilikaa. Semmoisenkin luin, että tomaatteja ja kurkkuja ei kannattaisi kasvattaa samassa kasvihuoneessa, koska tarvitsevat erimäärän lämpöä. Tietämättömänä tästä, kasvoivat kurkkuni ja tomaattini sulassa sovussa.3. Lempikasvisi?
Kuunliljat.Ovat näyttäviä, reheviä ja helppoja ja niistä löytyy lehdiltään monen sävyisiä.


4. Oletko luonteeltasi kasvikeräilijä, vai istutatko vain tiettyjä, tarkkaan harkittuja kasveja?
Kasvikeräilijä, jolla ei ole mitään hajua kasveistaan , ei edes niiden nimistä. Sekametelisoppaa ja sillisalaattia koko pihapiiri.

5. Lempivärisi tai väriyhdistelmä puutarhasi kukissa?
Pidän kaikista väreistä, joten puutarhassa kukoistaa kaikenlaisia kukkijoita. Huomasin, että paahteiselle sorapihallemme sopii parhaiten punaiset kukat, joten niitä lisää. Palavaarakkautta jo onkin monta puskaa. (Kuvassa zinniaa).


6. Mikä sai sinut innostumaan puutarhan hoidosta?
Olisiko geeneissä? Polveudun savolaisesta pienviljelijäsuvusta.

7. Esikuvasi puutarha-alan ammattilaisista? Vai onko sellaista?
Ei ole, tosin Mökö (äitini, 80-vuotta) on mahdottoman taitava puutarhuri. Ei ollut rikkakasveja hänen kukkapenkeissään ja kukkapenkkien reunat olivat suoria. Hän aina huokailee (ei siis ihastuksesta) katsoessaan vinksin-vonksin-kukkapenkkejäni. Hän myös kasvatti kaikki kukkansa siemenistä ja hänellä oli satoja lajikkeita. Lisäksi hän tiesi kaikkien kukkiensa nimet. Tässä täytyy todeta, että nyt on tämä omena pudonnut kaukaksi puusta.8. Uskotko kuunkierron vaikuttavan kasveihin? Oletko kokeillut? ;)
En ole kokeillut, mutta saattaa kyllä vaikuttaakin. Olen laiska puutarhuri, enkä jaksa seurata kiertoja ja kaartoja. Kuokin ja istutan silloin kun minulla on aikaa ja inspiraatiota. Varsinkin tuota inspiraatiota täytyy hyödyntää heti kun se iskee.

9. Lempipaikkasi puutarhassa?
Istun mielelläni rappusilla tai kivellä ja tuijottelen pihaani. Yksi aivan lempparipaikkani on kuitenkin Kasvulan sohva, jossa ehdin kölliä harmitettavan harvoin.


10. Käytkö sotaa rikkaruohoja vastaan? 
Käyn, mutta olen jatkuvasti hopealla.

11. Mikä on kaikkein parasta puutarhahoidossa?
Puuhastelu ja raikas ulkoilma ja kauneus ja…ihan kaikki.


16 kommenttia:

 1. Mä voisin muuttaa tuonne teidän kasvulaan asumaan! Se on niiiiiiin ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuu vaan ja ota Helmi mukaan kaveriks Tuulisille Pojille.

   Poista
 2. Haaveilen itsekin tuollaisesta yhdistetystä kasvihuone-olotila-varastosta, kosvulasi on mahtavan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Mä oon tosi onskuna Kasvulastani, kiitos veljelleni, joka rakensi sen kaverinsa kanssa. Mieheni teki sementtilaatoista lattiat ja minä maalasin. Ikkunat on kokonaan kierrätetty naapurin ja likkakaverini vanhoista klaseista. Puutavara on pihamme pakkokaadetuista kuusista. Toivottavasti säkin saat Kasvulan!

   Poista
 3. Kasvula on ihanan näköinen tuollaisessa iltavalaistuksessa. Täällä nyt yksi tietämätön ihmettelee, että eikö perenna tarkoita monivuotista kukkaa?? Minä rakastan puutarhoja ja sinun näyttää ihanalta. Kuvissa ei ainakaan välity mitenkään, että kukkapenkit olisivat jotenkin sikin sokin:) Meille ei voi istuttaa juuri mitään, kun meidän pihakauriit ja pihavalkohäntäpeurat syövät kaikki. Loput kuopii Ossi. Tosin mies on nyt toivorikkaana istutellut muutamia kirsikkapuita ja pussillisen tulppaaninsipuleita. Sas nähä mitä tulee:) Terveisiä M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perenna on monivuotinen kukka, kyllä. Kasvula on kaunis illasta aamuun, tyhjänä ja täynnä. Se on kyllä kertakaikkisen onnistunut pytinki.

   Meillä on iso piha ja kaikki on vähän vaiheessa, varsinkin kun olen siirrellyt kasveja moneen kertaan. Se on toisaalta hauskaakin. Kauriit on kauniita, mutta eipä tosiaan kannata laittaa paljon kasveja, jotka katoavat ns. parempiin suihin.

   Poista
 4. Ihana postaus. Tuli ikävä kesää.
  Minäkin aloitin muuten haasteet blogissani. Käy kurkkaamassa (valokuvakin käy)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesää kohti onneksi mennään ja kuvat piristävät, aina. Minäpä katson saanko aikaiseksi aiheeseesi sopivaa kuvaa tai...

   Poista
 5. Me ollaan vähän samantyyppisiä puutarhureita. En minäkään viitsi siemenistä kasvatella, kurkut ja tomaatit viihtyvät ihan hyvin yhdessä ja en tiedä kaikkien kukkieni nimiä. Suuret linjat..

  VastaaPoista
 6. Kiva tarina, kovasti tunnistin asioista omiakin tuntoja... sekametelisoppaa ja inspiraation vallassa toimimista. Mutta mihin muuhun lajiin tällaiset luonteenpiirteet ja tekemisen tavat sopisivat? No eivät mihinkään, joten puutarhailu on juuri oikea kohde ;)

  Vai että tomaatille ja kurkulle eri lämpötilat? Mitenhän se olisi mahdollista toteuttaa esim. 2,5 neliöisessä kasvihuoneessa, jollaista itse emännöin... siellä ne tulivat kaikki ihan samassa kopissa, samoissa olosuhteissa viime vuonna, mutta ehkä se oli vain kasvihuonealoittelijan tuuria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhailu on parasta huumetta!

   Se on vissiin silleen, Geranium, kun ei tiiä, niin kaikki onnistuu. Tieto lisää tuskaa. :D

   Poista
 7. Mökö kyllä tietää! Muistan kun kävi meillä, luetteli kaikki kasvit tuosta noin vaan ja toisella kädellä nyppi rikkaruohoja. Puutarhan pito on kyllä sellaista taiteilijan sielun lääkettä, että ilman tuskin hengittäisikään. Kasvun ihmeestä puhutaan, eikä turhaan.

  VastaaPoista
 8. Kasvulasi on kyllä kadedittavan kaunis huvi ja hyöty kauniissa muodossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, olen Kasvulaani suorastaan rakastunut. Hih.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...