tiistai 14. elokuuta 2012

Iisoppi ja laventeli


Iisopin kasvattaminen on helppoa. Esikasvatin ja laitoin maahan pari vuotta sitten ja puska sinnittelee ilman suojausta talvesta.


Kukat tuoksuvat laventelimaisesti ja houkuttelevat pörriäisiä.


Tässä laventeli, joka hieman kituuttaen on selvinnyt parista talvesta. Olen peittänyt sen havuilla ja paksulla lumikerroksella. Taimenen olen ostanut kaupasta. Yritin siemenkasvatusta, mutta en onnistunut.


Tilasin nämä laventelit pikkuruisina taimina puutarhuri(ni) Juhalta keväällä. Tuoksuttelevat suloisesti terassilla. Istutan ne syyskuun alussa kukkapenkkiin. Selviävät jos selviävät talvesta.


12 kommenttia:

 1. Kiva, kun postasit iisopista kun just oon sitä miettinyt. Mun laventelit ei selvinny viimetalvea, mutta ne olikin sitä tupsukkalaatua. Nyt mulla on myös paria muuta laatua koittamassa ensi talven yli. Tuo iisoppi on saatava, mahtuu siihen yrttipenkiini myös :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppi on Pohjolan laventeli, tää viisaus oli jossain lehdessä. Mielestäni nätti ja tuoksussa löytyy. Kokeile ihmeessä.

   Poista
 2. Iisoppi kuulostaa kyllä siltä, että sitä pitäisi saada... kiehtova tapaus. Pohjolan laventeli, hienosti sanottu! Täytyy kokeilla itsekasvatusta, löytyyköhän siemeniä helposti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siemeniä saatavilla. Iisoppi on mielestäni perinnekasvi, kun sitä on käytetty joskus ruuissa ja lääkinnällisesti.

   Poista
 3. Käytätkö iisoppia ruoanlaitossa? Ja miten? Minä onnistuin tappamaan omani enkä ole tullut laittaneeksi uutta kun en entisellekään keksinyt käyttöä. Kaunishan se kyllä on ja muiden kukkien seurassa kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käytä iisoppia muuta kuin silmäiloksi. Luin kyllä, että sitä on käytetty ruuissa ja lääkkeissä. Iisoppi on mukava värilisä kukkapenkissä ja perhoset ja pörriäiset tykkäävät.

   Poista
 4. Minäkin laitoin nyt uuteen kukkapenkkin laventelia, kun tykkään siitä niin kovin, kukka on kaunis tummansininen ja tuoksu mitä mahtavin. Edellisessä kodissa sain kuin sainkin osan talven yli kestämään, vaikka en niitä peitellyt, mutta olivat aika kituliaisia, nyt pitää laittaa suojat. tuo iisoppi on kanssa kiva, vähän näyttää laventelita, tuoksuuko se?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iisoppi ei aivan vedä tuoksussa vertoja laventelille. Iisopissa on yrttimäisempi, terävämpi tuoksu. Nättejä ovat kumpainenkin, mutta tuo iisoppi on selvinnyt omin avuin talvesta ja kasvaa puskamaisesti.

   Kaikkea kannattaa kokeilla. Se tuo oman jännityslisänsä ja hauskuuden tähän puutarhurointiin. :D

   Poista
 5. Kiitos muistutuksesta! Minun on pitkään pitänyt hankkia iisoppia. Jospa nyt taas muistaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kannattaa hankkia tai panna siemenkylvöä. Kävelin juuri oman puskani ohi ja siinä kävi hyörinä ja pörinä.

   Poista
 6. Minäkin kylvin Iisoppia vuosia sitten ja pirulainen leviää joka paikkaan. Tuoksu on kylläkin sillä kiva. Unkarissa ihailin jättimäisiä laventeleita ja yritin purkissa itsekin kasvattaa, en onnistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, leviää vai? Mulla iisoppipuska on puureunaisessa kukkapenkissä, eikä vielä ole karannut mihinkään. Monta muuta karkulaista kyllä on. Saa selkä köyryssä nyppiä pikkutaimia sorasta. Huoks. Kyllästymiseen asti.

   Mä tyydyn ostamaan uuden laventelin keväisin ja nuuskuttelemaan sitä terassilla. En viitsi kokeilla ja taistella ja suojata ja pelätä. Helpommalla pääsee nauttimaan tuoksusta, kun ostaa. :D

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...