perjantai 17. huhtikuuta 2015

Mitä aidanteeksi?

Meikämartalla on aidannepulma. 

Alapiha on aidattu mäyräkoirillemme.
Koiramme ovat hyvin reviiritietoisia ja haukkuvat kaikkea tiellä liikkuvaa.

Haluaisin aidan eteen aidanteen.
Vaatimukset ja olosuhteet kasveille:
eteläsuunta eli paahteinen koko päivän
maa-aines on vanhaa savista peltoa
aidanne ei saa olla korkea, että ihmiset näkevät tielle ja pellolle
pitäisi antaa näkösuojaa myös talvella
ei tuoksuvia kukkia
ei myrkyllinen
helppohoitoinen (tietysti)
tuijat eivät tule kysymykseen

Onko kokemusta marja-aroniasta, kiiltotuhkapensaasta ja taikinamarjasta?
Aidannetta tulee lähemmäs 100 metriä, joten hintakin ratkaisee.

Lisäys: 
Kooste ehdotuksista. 
Paljon kiitoksia teille kaikille ehdotuksistanne!
tuomipihlaja
keltakanukka
verikankukka
havupuita ja/tai lehtipuita katseenvangitsijaksi
happomarja
angervot
marjapensaat
pensashanhikki
rusopajuangervo
punapaju
villiviini
humala
kärhö24 kommenttia:

 1. Minä pähkäilen saman asian parissa. Marja-aronia on tällä hetkellä yksi suosikkini, saisihan siitä syksyllä sitten herkullisia marjoja! Muistankohan väärin vai onko taikinamarjan marjat myrkyllisiä? Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna, marja-aroniasta marjoista voi tosiaan tehdä hilloa, näin ainakin ystäväni Pirkko on tehnyt. Jos oikein muistan niin marjat eivät ole kovin kummoisen makuisia?

   Taikinamarja (lainaus netistä): Marjoja voi syödä, ne eivät ole myrkyllisiä. Marjaa on käytetty muiden marjojen lisänä ja lehtiä teeaineksissa. Marjamehua voidaan sekoittaa voimakkaamman makuisiin mehuihin. Taikinamarjaa on yleisemmin käytetty koristepensaana, sillä se sietää myös karuja ja kuivia maita sekä leikkaamista.

   Poista
 2. meillä taloyhtiö valitsi tuomipihlajaa todella pitkään pensasaitaan sekä hinnan että kestävyyden vuoksi. Hyvin ovat kasvaneet. Maaperä on savimaata. Tosin taitavat vuosien kuluessa kasvaa todella korkeiksi jos niitä ei välillä leikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, onko tuomipihlajassa voimakas tuoksu? Tuomet saavat tuoksullaan henkeni salpautumaan, tuoksu on liian voimakas.

   Poista
 3. Meillä oli yhden entisen asunnon pihalla marja-aroniaa. Se kasvaa korkeaksi, tietysti saa leikkaamalla pidettyä matalana. Tykkäsin siitä kyllä aivan valtavasti. Se peittää mukavasti. Muista mainitsemistasi minulla ei ole kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, olen nähnyt murheellisia esimerkkejä marja-aroniasta, kun ovat saanet rehottaa vuodesta toiseen leikkaamatta. Eipä ollut kovin kaunis näky. Marja-aronia on suosittu aidanteena.

   Poista
 4. Tuhkapensaat ei oikein viihdy savisessa maassa..muistelen. Marja-aronia kasvaa aika rouheesti jos viihtyy ja varmasti tuohon sopis. Taikinamarja menee missä vaan mutta aika vaisu jotenkin tuohon.
  Minusta tuomipihlajat tuoksahtaa kaikki mutta kukinta ei kauan tosin kestä jos tuollainen aurinkoinen paikka.
  Melkoisen korkeaksi tulevat yli kolmemetriä ja leikattava melko usein jos haluat pitää matalana.
  Lähtisin miettimään ensin syysväritystä ja myös näyttävyyttä tuonne tielle.(otetaan huomioon myös sinun ei jutut)
  Päätyisin jotenkin kanukkaan..keltakanukkaa ja verikanukkaa vuorotellen.Kanukan marjat kelpaa linnuille, mutta myrkyllisyydestä en tiedä.Kukinto on vaatimaton ja ei tuoksu. Näyttävä talvella (oksat keltaiset ja punaiset) ja voi vetää helppohoitoisesti tapille jos kasvaa liian isoksi. n.2-3m tulee. Happomarja olisi myös tummanpunainen upea katseen vangitsia. Piikit ovat siinä japaninhappomarjassa ei siis tätä piikkijuttua jos koirat noin likellä.
  sopisko joukkoon jokin havu vielä polveilevasti ettei tule ihan viiva vaikutusta..en tiedä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä pohdintoja, TainaT. Polveileva aita olisi kaunis, nyt on alue kovin laatikkomainen ja suora. Joukkoon kuusia? Kanukoita meillä jo on ja ne kasvavat korkeiksi, jos niitä ei leikkaa keväisin reippaasti. Kanukoiden talviväri on kyllä koristeellinen. Pannaan harkintaan. Happomarjoissa näyttäisi, katsoin oikein tarkasti kuvia, olevan piikkejä, joten se täytyy hylätä koirien turvallisuuden vuoksi. Kiitos!

   Poista
 5. Entä angervot? Niistä voisi löytyä jotain sopivan korkuista ja voi vetää myös alas :) Vai ovatko liian tylsiä? Marjapensaita! Saat satoa samalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reeta, angervot sopivat hyvin aidanteiksi. Niitä näkee usein rivareissa. Pannaanpas tarkkailulistalle myös angervot. Mies myös ehdotti marjapensaita, mutta mielestäni eivät ole riittävän tuuheita näköesteitä talvella. Hih hih, pikkasen tulisi satoa, kun olisi 100 metriä marjapuskia.

   Poista
 6. Entäs pensashanhikki? Kauniit keltaiset kukat ainakin ja kukkii pitkään. Ei tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensashanhikilla on tosiaan monta hyvää ominaisuutta, Tupuna. Siitä löytyy myö muita värejä kuin voikukankeltainen. Pannaan mietintään tämäkin vaihtoehto.

   Poista
 7. Viismummoista ehdottaa että jos laittaisit muutaman korkeamman, vaikkapa kirsikan tms ja sitten angervoa matalammaksi kasviksi. Ei tulisi niin "tavallisen ja tasaisen" näköistä. Niillä on kaunis syysvärityskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viismummoista, sinäpä teit nasakan ehdotuksen! Alue on tosiaan kuin potkupallokenttä, joten pari puuta rytmittää aikaa mukavasti. Kiitos!

   Poista
 8. Meillä suositaan pensasaidoissa kuusia. Kuusiaidat ovat hyvin viihtyneet täällä meidän märässä savimaastossa. Huono puoli vain se, että ovat tosi hidaskasvuisia. Saa odottaa monta vuotta, että saa peittävän suojan. Täysikasvuinen kuusiaita onkin sitten mukava, kun suojaa kesät talvet. Aika työläs vaan leikkuuaikaan. Meidänkin on tarkoitus tänään aloittaa kuusiaitojen ja muiden muotoiltavien kuusten leikkuu. Leikattavaa on niin paljon, että hommassa menee pari kolme pitkää päivää.

  Rusopajuangervoa ajattelin ehdottaa yhdeksi vaihtoehdoksi. Ainakin nätti kukinta. Happomarjoissa tosiaan on paljon inhoja piikkejä. Meillä on yksi pieni happomarjapensas ja aion pitää sen todella pienenä aina juuri piikkien vuoksi. Pensashanhikit ränsistyvät aika helposti. Itse en sen vuoksi tykkää niistä oikein yhtään. Vanhempieni tontin laidalla on naapurin tuhkapensasaita, ja siinä on hieno punainen syysväritys. Muutaman puun laittoa minäkin kannatan tuohon joukkoon, niin ei tule liian tasapaksu vaikutelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kuusiaita on tosi näyttävä ja upea, mutta eipä taida yhden koiran ikä riittää siihen, että aidasta tulisi tuuhea ja peittävä. Huoks. Te ootte reippaita, kun jaksatte uurastaa kuusienne kaunistukseksi.

   Katsoin rusopajuangervon tiedot ja kuvan, varteenotettava nätti vaihtoehto. Katselin myös punapajun tietoja, mutta se taitaa olla aivan liian korkea. Hyvä tieto, että pensashanhikki ränsistyy, mulla olikin semmoinen muistikuva, kun vanhemmillani oli peruskeltaista hanhikkia, että näytti välillä takkuselta. Täytyy tuota tuhkapensasta vielä tutkailla, juurikin tuon syysvärin vuoksi. Paan puita joukkoon, vaikka jotain erikoisen värisiä koivuja.

   Poista
 9. Tuomipihlaja vaatii jatkuvaa leikkausta, muuten kasvaa puumaisesti korkeaksi. Marja-aronia vaatii myös leikkausta, muuten harvenee. Kanukat leikattava myös taimuuten kasvavat harvaksi, roikkomaiseksi. Minusta angervot ovat koiraystävällisiä, kukkivia, joskin nekin on leikattava alas n. 3-5 vuoden välein. Ovat helppoja hoidettavia, eivätkä leviä kun nurmea ajetaan säännöllisesti. Näistä angervoista taidettiin puhuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vekki, kuten tiedät, olen helppoheikki ja vältän jatkuvaa aidanleikkausta. Minulla on veljeltä lainassa sähkökäyttöinen pensasleikkuri, en ole vielä kokeillut. Peukalot eivät kestä saksilla leikkausta, putoavat paikoiltaan. Meillä on muutamaa laatua angervoa, ja leviävät tosiaan mielellään, mutta aidanteessa siitä ei ole haittaa, kun vierestä ajetaan nurmikkoa. Kiitti vinkeistä!

   Poista
 10. sul onkin mielenkiintoinen pulma, moni hyviä ehdotuksia on näköjään tullut ja täs viel hiukan erilainen: tuos koira-aidassa on varmaan verkko, joten siinä voisi hyvinkin viihtyä erilaiset köynnökset, helpoimmasta päästä olisi villiviini ja humala, erilaiset kärhöt lisäisivät paikoin elävyyttä ja saisit nauttia myös kukinnasta pitkin kesää. kaikki nopeakasvuisia ja peittäviä. koska kyseessä pitkä aidanne, muutamia pikkupuita sinne tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilona Winebridge, olet oikeassa, koira-aidassa on vihreä verkko. Köynnöksiä! Eipä tullut mielen viereenkään köynnökset. Erinomainen ehdotus. Pensaita, köynnöksiä, puita... Kiitos!

   Poista
  2. Loistoidea tämä köynnösjuttu. Koiranköynnös olisi hyvä ja helppo, samoin villiviini, piippuköynnös nätti ja isot lehdet, mutta kallis. Laita näitä, helppoa, ei leikkausta, kasvavat nopeasti jne.

   Poista
  3. Vekki, tätä köynnösajatusta täytyy pähkäillä... Koiranköynnöstä minulla on, sinun antamasi muuten.

   Poista
 11. lankkuaita pystyyn tai vaakaan - reilu rako väliin -

  guess who

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankkuaita olisi kyllä hyvä, mutta tuli niin hintoihinsa, että toistaiseksi jäi haaveeksi, guess who.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...