keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Kuukalenteri ja kauniit korvikset

Ystäväni Pirkko oli askarrellut kässämarttojen illassa minulle persoonalliset korvikset.
Innostuin ottamaan valokuvia ja esittelemään nämä ihanuudet.

 

 

 

Uskotteko puutarhurin kuukalenteriin? Siihen, että kuun vaiheet vaikuttavat kasvien kasvuun. Itse alan kallistua "uskovien" joukkoon. Aikaisemmin, väärään aikaan kuulanterin mukaan, kylvämäni tomaatinsiemenet jäivät kokonaan itämättä. Kylvin 6.4. uuden satsin tomskunsiemeniä ja ne itivät! Taimet ovat heiveröisiä, mutta sentään hengissä. Katsotaan tuleeko näistä reppanoista ihan oikeita tanakoita tomaatteja. Puutarhurin kuukalenterista voit lukea Sarin puutarhat -blogista.

24 kommenttia:

 1. Yhden järkevän selityksen olen tuohon kuukalenterin mukaan istuttamiseen kuullut. Nimittäin kun kuu on lähellä täysikuuta, sen vetovoima on suuri. Näin se auttaisi myös kasveja imemään vettä ylöspäin. Uskokoon ken tahtoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotipuutarha-lehti nro 4/2015 oli aiheesta juttu otsikolla: Kannattaako tarhurointi kuun mukaan? Aiheesta kirjoitti FT Johannes Enroth Helsingin yliopiston biotieteiden laitokselta. Aiheesta ei taida olla, vielä, tieteellistä näyttöä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kyllä näillä korviksilla kelpaa ottaa vastaan kevättä ja kesää, Mamma N.

   Poista
 3. Kylläpä on kauniit korvikset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SirpaH, ihailen kovasti ihmisiä, jotka ovat sorminäppäriä. Sinullakin on tosi nättejä kortteja.

   Poista
 4. Korvikset kuin pienet auringot :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä vanhan kansan jutuissa on vinha perä, mutta itse en ole ikinä aiheeseen tarkemmin perehtynyt.. Ilmeisesti olen ollut intuitiiviisesti aina oikeaan aikaan liikkeellä, kun hyvin on istutukset onnistuneet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna, äitini on yli 80-vuotias ja kovasti tarkkana ala- ja yläkuista. Hän on koko ikänsä viljellyt ja kasvattanut kukkia kuukiertojen mukaan ja istutukset ovat kyllä olleet komeita.

   Poista
 6. Ostin messuilla kuun vaikutuksesta puutarhaan kertovan kirjan. Kuukalenterin olen jo aiemminkin seurannut, mutta en kovin tarkkaan. Ei kai siinä mitään häviä, jos kokeilee. On sitä maailmassa hullumpiakin asioita.
  Hienot korvikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä kanssasi, between, kaikkea kannattaa kokeilla. Korvikset tulevat varmasti heilumaan ahkerasti korvissani, jahkas päästään eroon paksuista talvikaulahuiveista. :)

   Poista
 7. Hienot korvikset! Sanoisin noissa olevan kartanon rouvan romantiikkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O-la-laa, Maarit, kartanon rouvan romantiikkaa, aivan hurmaava huomio. :)

   Poista
 8. Kauniit korvikset!
  Minä en niin noita puutarhahommia tee, mutta muistan aina, että isovanhempani seurasivat tarkasti kuun tilaa silloin kun tekivät kesällä talvea varten saunavihtoja. Oli kuulemma äärimmäisen tärkeää tehdä ne oikeaan aikaan, jotta lehti pysyi. Mutta jos asiaa ajattelee niin ennen vanhaan seurattiin enemmän luontoa ja hoidettiin asiat sen mukaisesti ja hyvinhän se silloin toimi, joten miksi ei nytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, tuo mitä kirjoitit, on täydelleen totta. Minunkin maanviljelijäisovanhempani seurasivat kuita yliopiston allakasta ja mummo riipusti lämpötilat ja muita tärkeitä tietoja allakan reunoihin. Kaikki allakat hän säilytti ja vertaili päivämääriä ja onnistumisia.

   Poista
 9. Kauniit korvikset!

  Monelta olen kuullut hyviä kokemuksia kuun mukaan toimimisesta. itsekin ajattelin sitä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, korvikset ovat tosi sievät. Kokeillaan kuunkiertoja ja vertaillaan tuloksia.

   Poista
 10. Liityn korvistenkehujien joukkoon. Somat ovat he ♥

  Kuukalenteriin suhtaudun vähän sillai... varovaisen uteliaasti. En ole kokeillut, mutta voisin joskus kokeilla. Ehkä. Jonakin päivänä. Vuonna. Seuraan ilolla sinun menestystäsi lajissa, jos lähdet testaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korvikset ovat kehujen arvoiset, intopii, kiitos.

   Voi olla, että tänä vuonna jää kuukalenteri testaamatta minultakin. Pitäisi lukea aiheesta enemmän, mutta nyt menee aika pihan raivaukseen. Aihe on kuitenkin mielenkiintoinen.

   Poista
 11. Luin jostain, että ennen vanhaan se oli aivan sääntö käyttää kuukalenteria. En ole kokeillut, mutta monissa vanhoissa viisauksissa on paljon perää.
  Hienot korvikset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mökö luottaa kuukalenteriin eli tietoa löytyisi lähipiiristä. Eipä tuo kokeilu paljoa maksa, pitänee tehdä testi kesällä. Mulla on hommat edenneet aina siten, että toimeen tartutaan, kun on aikaa ja intoa. :)

   Poista
 12. Minä luotan kuukalenteriin ja jos vain muistan, niin valitsen tilanteen mukaan hommat yläkuulle tai alalkuulle.
  Nätit korvikset. Millaisen juhla-asun kanssa ripustat ne korviin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on sitten kokemusta kuukalenterista, aimarii. Hyvä!

   Juhla-asu? Minulla ei ole yhtään juhla-asua. Arki on juhlaani. Pidän korviksia aina kun haluan piristystä ja säväytystä. :)

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...