keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Sadetta odotellessa...

Onko teillä satanut?
Meillä on kuivan rapsahtavaa.


Poutapilvet näyttävät hattaroilta.


Kokoamme puutarhavajaa, josta ovellinen osa valmiina ja
avonainen osa rakentuu tänään.
Maalaustöitä siis tiedossa.
On se hyvä, että yksi meidän perheestä on niin pitkä,
ettei tarvitse tikkaita.


Ostin toista kuukautta sitten kanttausraudan, 
mutta en ole ehtinyt sitä vielä käyttämään, 
joten tyydyin kitkemään pienten puuntaimien alustat ja 
hätäapuna panin maahan pahviset suojat,
että rikkakasvit tukehtuisivat.
Kuvassa oleva puu on saarni.

 

16 kommenttia:

 1. Täällä on satanut harva se päivä, voisin puhaltaa seuraavat märät pilvet sinne :) Omissa pohkeissa tuntuu suonenvetoa, kun katon miehes asentoa :) Niin ja mikä on kanttausrauta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, puhallapa tosiaan sateet meille, on meinaan kaikki vesi loppunut ja kasteltavaa on paljon. Mieheni on pitkä ja taittuu kuin linkkuveitsi, kun on niin notkea, toisin kuin minä, joka olen köntys.

   Kanttausrauta on suoralapainen lapion tyylinen työkalu, jolla kantantaan nurmikon ja kukkapenkin välistä aluetta siistiksi. Tarkoitus on kantata puiden ympäryksen mullalle, että on helpompi ajaa nurmikkoa ja puut eivät tukehdu nurmikkoon/rikkakasveihin. Ostin suoralapaisen lapion, mikä ei ole sananmukaisesti ole kanttausrauta, mutta ajaa täysin saman asian. Kanttauksi voi toki tehdä pistolapiollakin.

   Poista
 2. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että meillä täällä Keski-Suomessa päin olisi ainakaan mitenkään erityisen kuivaa. Sen sijaan viileää, tai suorastaan kylmää on ollut ja tooodella tuulista. Jotenkin tuo tuuli alkaa jo melkein hermostuttaa, tavarat, harsot ja muut lentelevät kasvimaalla ympäriinsä. Lämpöä saisi kyllä tulla lisää, mikään ei oikein tahdo jaksaa kasvaa, paitsi kasvihuoneessa. Sinulla on kyllä hyvät apujoukot, hieno puutarhavaja tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöä kaivataan varmaan joka puolelle Suomea, Kerttuli. Meillä on päivät paahteisia ja yöt viileitä. Iltalenkillä saa olla takki päällä, kun taas päivällä ohut paitakin tuntuu liialta, kun paiskii töitä. Toivotaan teille(kin) tyyntä ja lämmintä, että kasvimaalla pääsevät vihannekset ja muut herkut kasvunpauhuun.

   Poista
 3. Onpa siellä kuivaa! Meilläpäin on satanut usein, ukkostakin oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, meidän alueen on sade kiertänyt kaukaa. Jonkun tipan heitti, mutta se ei edes mullanpintaa kastellut. Ukkosesta en niin välitä. ;)

   Poista
 4. Meillä ei ole kuivuudesta puutetta eikä kylmyydessä. Yksi lomaviikko jäljellä ja toivoisin, että jos vaikka kerran pääsisi ulos ilman toppatakkia ja paaksuja vaatteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih! Äkkiä teille lämmintä, että pääset nauttimaan kunnolla lomasta, enkulin käsityöt.

   Poista
 5. Minä yllätyn, että noin kuivaa siellä. Jos voisin lähettäisin joka toisen sateen sinne päin, sillä täällä on vettä ihan tarpeeksi.
  Ei käy tasan ei...
  Saarni on mielenkiintoinen puu. Minun pihallani oli ennen kolme saarnia. Kiinnostava puu siksikin, että se on kaksineuvoinen tai sillä voi olla myös joko hede- tai emikukkia, tahi molempia samassa puussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä käy tasan nämä sateet, aimarii. Tosissaan täällä tarvittaisiin vettä ja paljon. Uusi nurmikonpohja pölyää ja viime vuonna istutetut omenapuut ja kuuset janoavat kosteutta.

   Kaksineuvoinen, tuopa oli mielenkiintoinen tieto. Sain saarneja (taipuukohan sana näin?) ja kastanjoita ystävältäni, jolla on pihassa erikoisia puita ja kasveja.

   Poista
 6. Minäkin sorruin ostamaan kanttausraudan, mutta en ole oppinut sitä vielä käyttämään. Aloitan kyllä raudalla ja lopulta jatkan lapiolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veli sanoi minulle, kun haaveilin kanttausraudasta, että osta lapionmallinen, niin sillä voi nakata tuppaat suoraan kottikärryyn. Noh, enköhän pääse ennen loppukesää kokeilemaan kanttauslapiotani. Nyt on maa kovaa kuivaa ja kovaa, joten kanttaamiset saavat odottaa sadetta ja pehmennyttä maata, between.

   Poista
 7. Meillä on jonkin verran satanut. Ei ihan noin kuivaa kuin sinulla. Satanut ja tuullut niin, että tukka lähtee päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilma, hyvä että kasvisi ovat saaneet raikastetta. Meilläkin tuulee, on viiletä vaikka aurinko paistaa. Pidetään hatuista kiinni! :)

   Poista
 8. On tullut sadetta, voisinkohan sanoa, että melkein joka päivä. On aivan sääli maanviljelijöitä!!! (ja meitä kesälomalaisiakin). Ja tuulee, yhtäkään tuuletonta päivää ei ole, toki rannikolle ei ole kuin 42 km, eli tuulee aika usein mutta tämä kalsea, todella kalsea tuuli...eilenkin pyöräilin, takki ja kaulahuivi ja hanskat käsissä...pipoa en kehdannut laittaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä miten sade on kiertänyt meidän paikkakuntamme. Toivotaan lämmintä ja tuuletonta loma-aikaa! Eipä mieli mettä keitä, jos KESÄlomalla täytyy tumput kädessä kulkea, vilukissi.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...