sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kompostointia ja kivien kääntöä

Olen etsinyt autonavaintani vuoden kissojen ja koirien kanssa. 
Ei ole löytynyt, ei puusta, ei maasta. 
Vaan tänäänpä löytyi.
Kompostista!
Eikä ollut maatunut, joten ihan kaikkea ei kannata kompostoida.


Virtaa avaimessa ei enää ollut, mutta sain sen puhtaaksi ja auton ovet aukesivat.


Tästä se alkaa marjatarhan teko.
Nurmikon siemeniä ostimme 20 kiloa.
Meidän pelto ja tontti on todella kivistä.
Talommekin on laakean kallion päällä.


Kasvula on siivottu, mutta vielä on yöpakkasia, 
joten taimet saavat kasvaa kaupassa.
Katsotaan tilannetta vapun jälkeen.

24 kommenttia:

 1. Vau, mikä löytö. Vähän niinkuin muinaisaarteen olisit kaivanut esiin :) Kompostissakohan ne meidän Eka Vekarankin avaimet...?

  Tuli taas todistetuksi, että komposti on kätevä ja sen kääntäminen kannattaa.

  Iloista marjatarhan perustamista teille. Tarvitsette aika paljon voimia ja tsemppiä, luulen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän tosiaan oli semmoinen tunne, että muinaisaarteen löysin ja päättyi loputon avaimen etsintä. Käpä kopasemassa teijän kompostia, tiedä vaikka Eka Vekaran avaimet olisivat sinne kulkeutuneet, talteen. :)

   Marjatarha on VALTAVA, eilen sen tajusin, kun kävin sitä haraamaan ja keräämään kiviä. En jaksanut päästä päähän. Kunnioitan suuresti ennevanhasia maanraivaajia. Voi hyvä tavaton!

   Poista
  2. Höh. Ei siellä ollu avaimia.

   Poista
 2. Kylläpä siellä on aherrettu ja miten ihmeessä se avain on sinne kompostiin päätynyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, pitäisi opetella vetämään taskun vetskarit kiinni.

   Poista
 3. Ihania kiviä! Vaikka sinä saatat olla asiasta toistakin mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maanviljelijä, joka viljelee meidän peltoamme sanoi, että mistä kummasta noita kiviä vaan nousee vaikka hänkin on montakymmentä vuotta harannu peltoa, niin kiviä pompsahtelee aina vaan pintaan. Kukkapenkissä ne pikkukivet eivät niin haittaa, mutta nurmikossa kylläkin. Siinä pysyy selkä notkeena, kun noukin kiviä seuraavat 20 vuotta.

   Poista
 4. Onnea löytyneelle avaimelle. Melkoinen ihme. Voihan marjatarha, siinä taas hääräämistä riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avain ja minä kiitämme, pirkko! :D

   Tunnustan, että taisin haukata liian ison palan eiku marjatarhan...

   Poista
 5. Sulla on ollu avain varmassa tallessa :D Hieno kivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tallessa oli, mutta nyt pääsee taas käyttöön. Pyöreäksi hiotuneita kivet ovat mielenkiintoisia.

   Poista
 6. Avain oli varmassa tallessa :)
  Tuollainen valmiiksi käännetty maa saa sormet syyhyämään, vaikka mitä mahdollisuuksia. Mielenkiinnolla odotan postauksia marjatarhan vaiheista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on rutikuivaa, oten en uskalla siirrellä kasveja. Odotellaan sadetta. Nyt on tosin hyvä hetki käydä tapittamassa kasvialueiden paikat. Mitään en voi kuitenkaan tehdä ennen kuin kannonjyrsijä käy, koska hän lahmaa koneineen alueen läpi ja varmasti isot koneet tekevät peltoon melkoiset jäljet.

   Poista
 7. Kompostissahan sitä voikin vara-avainta säilyttää. Tuskin ihan heti kellekään tulisi mieleen ryhtyä kompostia kääntämään. Etenkin, kun avain säilyy noin hyvässä kunnossa.

  VastaaPoista
 8. Jos avaimet osaisi puhua niin, olisipa kiva kuulla miten ne joutuivat kompostiin. Miksei keksitä avaimia, joissa olisi piippauslaite. Etsintä olisi helppoa kaukosäätimellä. Marjatarhasta tulee todella kiva, mutta työtähän siinä on paljon. Nykyään saa niin mielenkiintoisia kasvejakin, ja lajikkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on semmonen aaninki, että tommonen avaimenperä on jo olemassa. Piip piip. Tiätysti sitten olis kateissa se kaukosäädin. :D

   Marjatarha odottaa sadetta. Maa ihan pöllyää kuivuuttaan, mutta se oli helppo jyrätä. Mua pikkasen jännittää, että tuleeko tästä sutta ja sekundaa, mut sen näkee sitten kun on yrittänny.

   Poista
 9. Párekin Palvelijatar29. huhtikuuta 2014 klo 16.21

  Mietin tässä, että mihin saat koko valtaisan marjasadon sijoitettua? On siinä melkoinen savotta. Ja pensaatkin on suojattava linnuilta, marjat kerättävä jne jne. Ei tule olemaan vapaa-ajanongelmia teidän porukalla : ) Mutta kuten vanha viisaus sanoo, mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito... eikä sekään ole tärkeää.
  Kyllä vaan tulee upea marjatarha ja toivottavasti muhkea satokin. Jännä nähdä miten teillä isot projektit etenee ja valmistuu. Onnea aherrukseen! Tuulisillepojille rapsuja ja Párekin terveiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 8 pensasta ja linnut saavat syödä osan. Meinaan pakastaa marjat, en ole yhtään mehustaja tai säilöjä tyyppi. Tampereen käly tykkää kerätä marjoja, mä vaan komennan. ;)

   Suurin osa alueesta tulee nurmikoksi, jossa Tuulipojat saavat temuta ja juosta. Terkut Párekille!

   Poista
 10. Avain sentään löytyi. Hyvää tuuria.:) Kompostiin aina joskus jotain ylimääräistäkin joutuu epähuomiossa. Meillä on joskus vuoden päästä löytynyt kasvimaalta mm. kuorintaveitsi ja pieni istutuskuokka. Syksyisin komposti aina ajetaan kasvimaahan. Kuorintaveitsen ja kuokan joutumisen kompostiin vielä hyvin ymmärtää, mutta auton avain onkin jo enemmän mysteeri.:D

  Kivinen tontti teettää aina enemmän työtä. Meidän tontille on aikoinaan ajettu kiviveistämön lohkareita ja maaperä on sitä kiveä täynnä. Hautakiviäkin on joukossa. Lapiointi on aika mielekästä hommaa, kun aina kalahtaa kiveen. Nyt olen kaivanut kaapelia maahan, ja yläpihalla työ oli aika hikistä. Onneksi alapihalla on kivettömämpää ja lapiointikin sujuu helpommin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkasen on tämä vastaukseni viipynyt, sori, kuin olenkin unohtanut vastaamisen, kun juuri nämä teidän kommenttinne ovat bloggaamisen ylläpitävä voima.

   Sulla kuorintaveitsi ja kuokka, mulla puolestaan on ollut oksasakset usein kompostissa. Sakset kun laskee kädestään kuorman päälle, niin sinne ne hautautuvat. Yritänkin nykysteen tällätä oksasakset roikkumaan kottikärryjen aisaan.

   On sulla kivinen tontti! Mä en marise omista kivistäni enää mitään. Pellosta nousee jokainen kevät vaikka kuinka paljon kiviä, kun maanviljelijä sitä haraa ja kyntää peltoa. Ihmetyttää maanviljelijääkin, että eikö ne kivet vuosikymmentenkään jälkeen lopu. Hyvä kun pääset vähän helpolla kaivuulla alapihallasi.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...