maanantai 25. toukokuuta 2015

Kulmikas vai pyöreä istutuskuoppa?

Tiesitkö, että istutuskuopan pitäisi olla kulmikas?
Minä en tiennyt.
Tähän asti olen tehnyt pyöreitä kuoppia,
mutta nyt vaihtui tahti tässä pihapiirissä.
Kulmikas sen olla pitää!
Tätä perusteltiin sillä, että juuret hakeutuvat mieluiten kulmiin.
Miksi ruukut sitten ovat usein pyöreitä?


Kasvula on siivottu.

Omat tomaatintaimet ovat edelleen niin pikkuriikkisiä,
että ostin taimimyymälästä topakat taimet.
Satoa odotellessa...
Terassin puinen pöytä oli kärsineen näköinen.
Hioin pinnan ja sipaisin päälle mustaa puunsuojaa.
Siisti tuli.


Kukkivaa toukokuuta!


20 kommenttia:

 1. Párekin Palvelijatar25. toukokuuta 2015 klo 16.24

  Jännää tosiaan, että ruukut ovat usein pyöreitä. Pitääkin ostaa seuraavaksi kulmikkaita. Mulla muuten on sitten seuraavassa elämässä kans kasvula ja piha, lampi ja kaksi mäyräkoiraa ja muusikkolaulajasäveltäjämies ja omakotitalo ja viherpeukalo... ja... ja hyvä matikkapää. Näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sua, Párekin Palvelijatar, kun saat mun tuiki tavallisen (tyytyväinen tähän) elämäni kuulostamaan hohdokkaalta. Matikkapää??? Mullahan ei ole hyvä matikkapää, vaikka insinööri olenkin. :)

   Mä toivon kaikille meille hyvää ja tasasta elämää, tässä ja nyt.

   Poista
 2. Mitä ne juuret tekkee nurkissa :) Täällä ei kuki mikkään siks onki mukava katella blogeja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun tietäis, Maarit, mutta siinä jutussa oli, että juurilla on taipumus mennä kohti nurkkia. Outoa. Meillä kukkii voikukka voimakkaasti. :)

   Mäkin käyn ihailemassa muiden siistejä pihoja, kukkeita perennapenkkejä ja upeita käsitöitä. Tulee hyvä mieli katselemalla.

   Poista
 3. Jaahas, onneksi kulmikkuus on yleensä myös helpompi kaivaa. Kiva vinkki. Voi tuota ihanaa Kasvulaa, se on niin huippu. Sain tänään kasvariini uudet ikkunat, kunhan saan itseni kuntoon niin pääsen hankintareissulle minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset, pirkko. Kaivoin Puupuistoon kulmikkaita istutuskuoppia ja oli paljon vaivattomampaa kuin pyöreän montun tekeminen. Hitsi, kaikke sitä oppii.

   Toivon sulle pikasta paranemista!

   Poista
 4. Mielenkiintoinen tuo istutuskuoppakysymys... mitähän tuosta pitäisi ajatella? Ihan ekana tulee mieleen, etten ainakaan taimien kasvussa ole havainnut ihmeempää eroa purkin mallin mukaan. Itse asiassa, juuri nyt kaikkein surkeimmat tomaatintaimeni sattuvat kasvamaan kulmikkaissa purkeissa :( Mutta, kuten olen monesti sanonut, se on kivaa, että puutarhassa voi rauhassa kokeilla monenlaista, eihän sitä tiedä, ellei kokeile!
  Komia pöytä, oikein tyylikäs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerttuli, täytyy vaan luottaa toisten kokeiluihin ja eikös se mene niin, että kaikki on totta, mikä on lehteen painettu. :)

   Poista
 5. Hmm, ompas jännä juttu. No kasvusäkithän on kulmikkaita, tuli tässä mieleeni. Köynnöksiä varten mulla on suorakaiteen eli kulmikkaan muotoiset ruukut. Toisaalta orgaanisissa muodoissa ei juur tota kulmikkuutta ole, mut ehkä pitäis seuraava istutuskuoppa kaivaa kantikkaaksi ja kokeilla, onko vaikutusta kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merja, totesin, että kulmikas kuoppa on helpompi kaivaa kuin pyöreä. :)

   Poista
 6. Kuulin ensi kerran tuosta kulmikkaasta istutuskuopasta Marketanpuistossa pari viikkoa sitten. Uutta tutkimustulosta kuulemma. Kohta varmaan kaikki ruukutkin muuttuvat kulmikkaiksi. Ainakin ne on helpompi sen jälkeen sijoittaa ikkunalaudoille.
  Tulipa muuten pöydästä fiini. Kannatti tuunata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se hyvä, että kasvien "sielunelämää" tutkitaan ja näin mekin viisastumme kaivelemaan sopivan mallisia kuoppia, between.

   Olen istuttanut kymmenkunta puuta Puupuistoon ja kaikilla on nyt kantikkaat kuopat. Pöytä palvelee taas moniaita vuosia eteenpäin.

   Poista
 7. Mä kaiva semmose kuapan ku saan kaivettu..kivie joukkoo. Hih.
  Tulipa pöydäst fiini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TainaT, usein käy juurikin noin, että olosuhteet määräävät kuopan koon ja syvyyden. Meillä kivien lisäksi kuusten juuria. Kiitti, pöytä jatkaa toimintaansa entistä ehompana.

   Poista
 8. Ihan uutta bminulle kulmikkaat istutuskuopat. Ei suinkaan vaan mainoskikka, että uudenlaiset istutusvälineet alkais mennä kaupan?
  Kasvula on hieno juttu. On joskus itelläkin ollut ja tykkäsin todella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ihan peruslapiolla teen kulmikkaita kuoppia, aimarii. Voipi tietysti olla, että markkinahemmo keksii jonkun vempaimen ja sille myyntipuheen. :)

   Etsin pitkään kanttausrautaa, mutta päädyin ostamaan tasakärkisen lapion, kun veli kertoi, että lapiolla saa heinätuppaat nakattua kottikseen paremmin kuin kanttausraudalla.

   Poista
 9. No heiii, jos kerran kuopan pitääkin olla kulmikas, kasvavatko kasvit sitä paremmin, mitä enemmän niitä kulmia on :-D? Eikö kuopan tarvitsekaan olla hieno - saako sen vaan huitaista lapiolla sinnepäin ja todeta, että pitäkää kulmanne?

  MAHTAVAA!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kih hih, sun kanssas, intopii! Joo, tehdäänkö istutuskuopista tähtisakaroita? Vois olla naapurit ihmeissään. :)

   Poista
 10. Ai niin, ja tuo sun pöytä on komee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänks kehuista, intopii. Vieressä on vanha puusohva, jossa oli puinen kosteudesta kärsinyt kansi (uudehko). Petsasin senkin mustaksi. Nyt sointuvat yhteen, taas.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...