tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kohopenkkinä laatikko

Marjatarha on savinen. Oikein tönkköä savea paksu kerros. Ei hyvä omenapuille. Puutarhurikauppias neuvoi istuttamaan omenapuut kohopenkkiin ja lisäämään runsaasti kalkki.

Omenapuiden välit ovat kolme metriä ja niitä on kahdessa rivissä, joten alueesta tulee ISO. Multaa menisi järjettömän paljon. Puiden alle tosin voisi istuttaa kesäkukkia ja alue olisi upea kukkiessaan.

Sitten keksin, että meillä on vielä ruosteisia eristelevyjä jäljellä, joten voisiko niistä tehdä jokaiselle puulle laatikon? Tuumasta toimeen ja mies nikkaroimaan. Tadaa! Viisi kohopenkkiä valmiina ja yksi pitää vielä tehdä. Kolme omenapuuta istutettuna. Luumupuut ovat vielä(kin) kaupassa.


Yhtään en osaa sanoa onko tämä kohopenkkiratkaisu kannattava, sen näkee ensi vuonna. Rouhean komeita ne ainakin ovat ja tuovat tasaselle pellolle eloa. Toistaiseksi laatikoiden välit ovat nurmikolla, katsotaan tehdäänkö väleihin laatoista käytäviä vai täytetäänkö laatikoiden välit kivituhkalla, jonka alla on kangas.


Tuisku esittelee kohopenkkilaatikoita.


Kuumiin päiviin sopii viilentävän valkeat kukat.


26 kommenttia:

  1. No noihin omenapuihin ei tarvitse laitella pupuverkkojakaan talveksi. Hyvä idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, enkulin käsityöt. Lisäksi nuo laatikot suojaavat puita meidän Tuiskulta. Sillä kun on koiramaisen paha tapa jälttää kaikki mun pensaani tapille. Eräänlainen pupu sekin. :)

      Poista
  2. Mahtava idea! Onko noissa laatikoissa pohja? Jos ei, niin puuthan voivat kasvattaa sitten juuria myös sinne saviseen maahan saakka. Tosin, jos on pohja, olen nähnyt puiden kasvavan aika pienessäkin "astiassa". Mutta sitten on vaarana se, että kovana pakkastalvena koko homma jäätyy. Mutta jännä nähdä, mitä tapahtuu. Hienoa oivallusta kuitenkin.

    Itselläni on pienoiskasvimaa kasvatuslaatikoissa, ei pohjaa eikä mitään suojaa maata vasten. Ja on se kumma, että yli puolen metrin korkeudelle sieltä läpi puskee melkein puolukanvarpuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Manta, ei ole pohjaa on vain nuo laidat, joten juuret pääsevät maahan. Puutarhurin mukaan tärkeintä on etteivät juuret ole keväällä pitkään kylmässä ja märässä savessa. Ehkäpä näistä puista ei kasva kovin suuria. Meidän vanhojen omppupuiden latvat heiluivat korkeuksissa. Sieltä oli aivan mahdoton kerätä satoa. Olipa sitten linnuilla syötävää.

      Kasvun voima on väkevä. :)

      Poista
  3. Ensimmäisenä minullekin tuli mieleeni, että puut ovat paremmassa turvassa jänöjusseilta. Mukavan näköisiä muutenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jänissuoja on kyllä hyvä tai ainakin toivotaan niin. Puput kyllä hankikannon aikaan helposti aidoista yli ja varmaan muulloinkin. Ovat melko pitkäsääristä porukkaa.

      Poista
  4. Hyvältä näyttää! Ruostepuutarhurit ovat vihreitä kateudesta, ainakin naapurini. Eikö se ruostekin ole ravintoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leila Kastelli, kiitti, hyvältä nää näyttää munkin silmääni ja ovat vähän erilaiset suojat. Samalla tulee kierrätettyä vanhaa tavaraa, ei täyty kaatopaikka.

      Poista
  5. Olin tulossa hehkuttamaan samaa, eli pupusuoja, penkkisuoja ja vielä hieno lopputulos samalla vaivalla :) Onnea omppupuillenne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, Mai! Keväällä ollaan paljon viisaampia eli kannattiko tämän idean siivet.

      Poista
  6. Ainakin tällasina hellekesinä säilyy kosteus laatikon sisällä. Komeita ovat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iltasin kannan ämpäritolkulla vettä. On niin tajuttoman kuumaa ja kuivaa, että mahtaako puut edes juurtua, mutta komeita on laatikot ja puut, Maarit.

      Poista
  7. Komeat ovat, laatikotkin! Nyt sitten vain suunnittelet ötökkähostellin tai -hotellin!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon suarastaan vähän rakastunnu näihin ruostelaatikohin. :D

      Oon kattellu ku ihmiset on askarrelleet toinen toistaan upeempia ötökkähotelleja. Mun taidot ja räppäkäpälät tuntien, mun paskartelusta tulis vaan sutta ja sekundaa. Onneks meillä on tontin laitamilla niittyä, hoitamattomia metsikköä ja valtava risukasa, jossa on siileillä rivitalot. Joten löytyy ötököille paikkoja majailla ja talvehtia.

      Poista
  8. Ihanat! Nuo teidän ruosteloorat on niin makeet :)

    VastaaPoista
  9. Tuollainen rouheus on kyllä niin mun silmään!!! Ja vastapainona noi kuvat valkeista kukista... namskis :)

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoinen ratkaisu, toivotaan että omput tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on lievä epäilys ettei tää homma toimi. Puutarhuri sanoi, että ainakin puoli metriä pitää kohopenkillä olla korkeutta ja sitten vasta puut istutetaan. Jos ensi kesään asti selviävät ja näyttävät kituvilta täytyy vaan istuttaa ne yläpihalle. Siellä omppupuut näyttivät viihtyvän ja puput tykkäs.

      Poista
  11. Párekin Palvelijatar26. heinäkuuta 2014 klo 12.13

    Tuohan on kuin suoraan Avotakasta tai Plazasta. Niin trendikästä ja kaunista. Tilataidetta parhaimmillaan. Ja siinä sivussa taidatte saada jopa satoa joskus. Onnea kokeilulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä kanssasi tuosta tilataiteesta. Rumempiakin olen nähnyt. :)

      Poista
  12. Onpas hauskan näköisiä! Jotain tuollaista meidänkin täytyisi kehittää, kun savimaalla asustellaan. Jos tekee savimaahan vain pelkän kolon ja täyttää sen hyvällä mullalla, niin kevät- ja syksyaikaan ne kolot pakkaavat sitten olemaan litimärkiä, kun se vesi ei sieltä pääse pois ilman hyvää salaojitusta.

    Mutta minkäslaisia pupusia ihmisillä on, jos eivät tuon vertaa hyppää, etteivät pääsisi runkoa nakertelemaan? Meidän rusakot ovat täällä sellaisia cotoninkokoisia, ja venyvät hyvinkin pitkälle takatassuillaan ollessaan. Saatika sitten hyppyvoimasta, kun olen nähnyt pupusten loikkivan meidän takapihan koira-aitauksen verkon (120cm) yli ihan kevyesti. =) Etten siis ainakaan minä jättäisi suojaamatta talveksi noita kani-pupusten "herkkuja".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, Minz, savimaa on jäykkää ja kylmää. Nuo laatikot voivat kyllä toisaalta olla surma puille, kun niissä on keväällä pitkään lunta ja jäätä. No, jos omppupuut eivät onnistu, niin kylvän keväisin kasviksia ja kukkasia laatikoihin. Laatikot itsessään ovat kauniin rosoiset.

      Puput ovat tosiaan pitkäkinttuisia ahnimuksia ja jostainhan se talvella ja keväällä eväs on otettava ja puutarhassa riittää puperrettavaa.

      Poista
  13. Komean näköistä, mutta kyllä minä puut vielä verkollakin suojaisin talveksi. Jos ensi talvena saataisiin vaihteeksi taas luntakin, niin ei rusakoilla ole työ eikä mikään päästä puihin käsiksi. Meillä on nyt jo rusakoista vaivaa, vaikka luonnossa pitäisi tällä hetkellä ruokaa riittää. Tämän tästä on alkukesästä istutetusta kuusiaidasta napsaistu kuusentaimia poikki.:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koira-aidan verkkoa on rulla jäljellä ja täytyy siitä leikellä suojatötteröitä. Tällä aidatulla alueella Tuisku on suurempi uhka taimille kuin puput. Mokoma koirankutale jälttää kaikki oksat ja taimet poikki.

      Keväällä puput vetäsit napaansa saarnit ja japaninruusukvittenit. Nyt täytyy panna niidenkin ympärille suojat. Ai, narskuttaako jänikset jopa kuusentaimia!

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...