keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Alan kirjoittamaan

Nyt se sitten tapahtui, eli kielitoimisto sallii alkaa tekemään -sanamuodon. Kiitos! Minulle on aina tehnyt tiukkaa muistaa onko muoto alkaa tehdä vai alkaa tekemään. Nyt se on ihan hailee, voi kirjoittaa juuri niin kuin haluaa.

Onnea Runebergille!

Pasuunat rehottavat.
Alkaakohan ne tekemään kohta kukkasia?


Tämä on postaus nro 300.
Alan lukemaan läksyjä.

22 kommenttia:

 1. Kielen kiemurat ovat ihania. Samoin pasuunasi. Ja onnittelut myös tasalukupostauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoja on tosiaan mukava makustella ja sanakukkasia varsinkin, hih hih. Kiitos, Tuulevi!

   Poista
 2. Minulla on todella huono "kielikorva". Varmaan teksteistänikin sen huomaa. Alkaa tekemään, kuulostaa ihan ok. Samoin yhdyssanat ovat minulle vaikeita. Ei suomen kieli ole helppoa suomalaisellekaan! Saati sitten kun tänne saapuu joku pakoilainen, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa edes omalla äidinkilellään. "Änkyrämato majailee ruskoärviän alla"...

  Komeita kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi blogeissa voi viljellä sellaista kieltä kuin tykkää. Lukijat päättävät mitä lukevat ja mistä pitävät. Helppoa. Minua helpotti, kun olin viime vuonna kirjoituskurssilla ja siellä kriitikko sanoi, että pilkut eivät ole tärkeitä romaaneissa. Pilkkuja voi sijoitella hengityksen mukaan. Eikö ollutkin ihana tieto!

   Sun tekstit ovat mielestäni erinomaisia, niissä on maukasta sisältö kuin marjapiirakassa. Jatketaan kirjoittelua, eiks vaan, Manta!

   Poista
 3. Minä ja surkea kielioppini olemme iloisia tästä uudistuksesta :D Yhdyssanat kun vielä saisi kirjoitella miten haluaa, niin hyvä olis ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susanna, luulenpa, että olemme matkalla kohti sitä, että yhdyssanat ovat pian yhdys sanoja, hih hih.

   Poista
 4. Nettimartta... jos alat kirjoittamaan, en usko rupeavani lukea sitä kommentoimatta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, mahtavaa!

   Sitäpaitti, pitää jonkun porukasta hanskata oikeakielisyys, koska pilkuntarkastajia aina tarvitaan. Olen tulossa sinulle asiakkaaksi opinnäytteeni kanssa. Sopiiko? Olen muuten kehittynyt huimasti oikeakielisyyskirjoittajana (keksinkö uuden sanan?), viimeisissä raporteissa on ollut älyttömän vähän edes pilkkuvirheitä. Tosin asiatekstiini pujahtaa arkikielen ilmauksia ja muotisanoja, jotka eivät ole hyväksyttäviä. Näillä taidoilla mennään!

   Poista
  2. Nettimartta, en ole täydellinen kielenkäyttäjä, läheskään. Blogissakin lauseet rehottaa sinne sun tänne, joten ei ole varaa olla tosissaan, vaikka tuo uusi käytäntö korvaa särkeekin, yleisessä käytössä, ei niinkään näissä meidän arkikielen blogeissamme, joissa sanat ryöpsähtelee miten milloinkin, asian nostattamassa ;)

   Tervetuloa asiakkaaksi, teen parhaani ja käsittelen toisten tekstejä silkkihansikkain (joissa on pienet oksasakset sisällä) =D Oikeasti, kiitos luottamuksesta, ja palataan.

   Poista
  3. Kiva, Mai! Opinnäytetyössäni on kansilehti valmiina, hih. Olen sopimassa haastatteluaikoja tutkimuskohteilleni. Jännää...

   Toivottavasti et tarvitse oksasakseja kovin paljoa. :)

   Poista
 5. Sanotaanko näin, että minunkin mielestäni alkaa tehdä ja alkaa tekemään kuulostavat korvissani ihan yhtä hyviltä. Tosin pilkunviilaajana olen ainakin kirjoittaessa yrittänyt kirjoittaa alkaa tehdä. Mitä suusta on lipsunut ulos, se on sitten ihan toinen juttu:) Ai tuo kuulostaa ihanalta, että pilkkuja voi sijoitella henkäysten mukaan. Alanpa noudattaa sitä. Toisaalta, pilkun voi töytäistä melkein minne vain, tai yhtä hyvin jättää poieskin:) Terveisii M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja-Leena, onneksi Word korjaa kyseisen kielioppivirheen, vaikka nythän se sitten on tarpeetonta. Pilkkujen sijoittaminen henkäysten mukaan, ei valitettavasti ole sallittua asiatekstissä, vain kirjallisuudessa, näin olen ymmärtänyt.

   Onneksi jokainen voi valita, mitä lukee ja jokaisella on oikeus kirjoittaa siten kuin osaa tai haluaa. Jokaiselle jotakin!

   Poista
 6. Veikkaan, että me asutaan sillä murre-alueella missä tuo kyseinen, ennen niin kielletty ja edelleen paheksuttu sanamuoto on vapaasti rehoittanut ;)

  VastaaPoista
 7. Tämäpä mielenkiintoista! Jossain kohdin uusi, nyt hyväksytty, muoto särähtää korvaan ja joissain kohdin taas ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä varmasti käy silleen, että kun en koskaan oppinut mikä on oikea muoto, niin nyt opin. :D

   Poista
 8. Minä olin todella ilahtunut tästä uutisesta eilen sen kuullessani, sillä minusta se "alkaa tekemään" on normalia kieltä:) Töissä tosin oli monta järkyttynyttä, jotka ilmoittivat tiukasti pitävänsä kiinni vanhasta säännöstä.

  Pilkkusääntöjä kun kielitoimisto vielä helpottaisi, en aina muista laittaa niitä oikeisiin paikkoihin (ja minulla oli pääaineena viestintä, D!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, onneksi nyt saa jokainen käyttää kumpaa muotoa tahansa, eikä meillä ole hätäpäivää miettiessämme kumpi on oikein. Jesh!

   Yritetään pitää pilkuista kiinni ja onneksi Wordikin osaa usein neuvoa. Hengitellään pilkkujen mukaan, Sussi. :)

   Poista
 9. Komeasti aloittelevat pasuunat. Kunpa alkaisivatkin kukimisen nyt, eikä vasta syksyllä...toivotaan niin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää onnettomat pasuunapatukat pukkasivat nuo lehdet jo syksyllä, kun pelastin paloja paleltuneesta emokasvista. Kasvattimat mokomat lehdet silloin, kun niiden olisi pitänyt pudota. Seurataan jännityksellä näitten taivalta ja kukkimista. Josko jo vaikka keväällä? Isompaan purkkiin nämä on kuitenkin pikaseen vaihdettava.

   Poista
 10. Aamulla kun luin tuota lehdestä, aloin miettiä, että kyllä mun vanhat äidinkielen opettajat pyörtyilevät kauhusta. Noin ei saanut sanoa missään tapauksessa. Ei suomen kieli tunne passiivia. Tosin nykyisin passiivi opetetaan myös suomen kielen kieliopissa. Olin hämmästynyt kun aikoinaan luin lasten koulukirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun pitää opinnäytetyö kirjoittaa passiivissa, joten oi aikoja, oi tapoja. Muistan kyllä kuinka ainekirjoitusvihkossa vilisi punaisia korjauksia. Juonta ja sisältöä kehutiin ja nättiä käsialaa, mutta kielioppi sai tukkapöllöä. :D

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...