lauantai 19. lokakuuta 2013

Naapurisopu koetuksella

Olen ollut oikein tyytyväinen, että meillä on normaalin sopuisat välit naapureihin. Tai ainakin oli tähän saakka. Seuraava keskustelu käytiin naapurin (N) ja minun (M) välillä:

N: Olen hyvin järkkyttynyt.
M: No kuis?
N: Maisemani on pilattu!
M: Ai, sä meinaat tota meidän kaadettua Pikku Metsää.
N: Niin. Tuhositte maisemani. Olen ikäni sitä katsonut ja nyt se on poissa.
M: Kait sinä ymmärrät, että me kaadoimme oman metsämme?
N: Kuinka voin enää olla edes pihalla, kun tieltä näkyy meille???
M: Niin, mutta ne puut olivat meidän ja ihan konkelossa ja emme pystyneet käyttämään sitä metsäaluetta.
N: Maisemani on pilattu!!!
M: Mitäs jos istuttaisit omalle puolellesi puita?
N: Ei siihen mahdu.
M: Tulepas tänne niin katsotaan. Näätkö, tähän mahtuu vaikka kuinka hyvin puita. Kaivat kuopat ja haet omasta metsästäsi taimet.
N: Maisemani on pilattu!

...jne ja jne...

N: Ennen meillä oli TOSI hyvä naapurit, he kun eivät olleet koskaan kesällä kotona!
M: Joo-o, ja me kun ollaan AINA kotona.

Olemme istuttaneet kaadetun Pikku Metsän paikalle kuusia. Ensi kesänä aitaamme alueen ja istutan aitakasveiksi jotain kookasta ja nopeakasvuista pensasta. Kurtturuusu? Kanukat? Heisiangervo? Tai tuijia, ne kun olisivat näkösuojana talvellakin. Maisemaa en saa enää naapurille takaisin, mutta pehmennystä voin sentään järjestää.28 kommenttia:

 1. Voi ei, tosi harmittavaa. Ei oo kivaa olla riidoissa naapurien kanssa, mutta toki omalta pihaltaan pitää voida kaataa puita. Sä varmaan tiedätkin, että laki saattaa olla siinä kohtaa hiukan toista mieltä, sillä asemakaava-alueella puiden kaatamisesta päättää aina viime kädessä kaupunki tai kunta, eli sieltä pitäis lupaa hakea. Mutta arvaas ollaanko meillä haettu, ja puita on tälläkin tontilla 'kaatunut'. Ja naapureihin tietysti pidetään kohtuullinen etäisyys.

  Anna vaan niiden naapureiden tottua maisemaan tai istuttaa itse omat puunsa. Turha niille on mitään pehmentää, valittavat kuitenkin ;) Paitsi ellette oman itsenne takia tahdo niitä kurtturuusuja tai tuijia siihen tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että tämäkään tapahtuma ihan riidaksi paisuu, ei ainakaan meidän puoletamme. Asumme haja-asutusalueella, joten emme tarvitse lupaa. Tiedustelin lupaa kirjallisesti kunnalta ja heiltä tuli palaute, että saamme kaataa vaikka kaikki puumme, eikä uusia tarvitse istuttaa. :D

   Haluamme peittävän aidanteen, kun mekin tykkäämme olla omissa oloissamme kuten naapuri. Mähän juttelen kaikkien naapureiden kanssa ja he mielellään tulevat meidän pihalle katselemaan ja kahville, mua ei kyllä pyydetä vastavisiitille, hih hih.

   Poista
 2. Ei ole totta! Mikä näitä ihmisiä vaivaa, mikä ihmeen tarve on aina kehittää riitaa vaikka väkisin! Miksi pitää tuottaa pahaa mieltä toiselle tahallaan. Tiedät, että olen miettinyt tätä asiaa jo pitempään ja lopputulema on, etten ymmärrä. Koita kestää ja anna hänelle se paikka minkä ansaitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on. Me ollaan saatu olla ihan rauhassa ilman riitoja, monet naapurit eivät ole toistensa kanssa edes puheväleissä ja minä rupattelen kaikille, myös tälle naapurille. Tämä on se naapuri, jonka tyttärellä on se räksyttävä koira. Se koira kyllä ottaa hermoon kesällä, kun se voi haukkua tauotta niin kauan, että mä en kestä, vaan menen sisälle. Viimeksi kolmen tunnin yhtäjaksosen räksytyksen jälkeen. Eihän meijänkään koirat hiljaa ole, mutta eivät ne koskaan tauotta hauku ja nämä omat koirat saan kiellettyä hiljaseksi. Ottaa päähän, kun ostettiin iso tontti ja aidattiin koirille pihasta alue, että voidaan nauttia olostamme...

   Poista
  2. Mulle sanottiin vastaavasti koirien räksytyksestä, että kyllä haja-asutusalueella koirat voivat haukkua omalla tontillaan, kun järjestyslaki koskee vain taajamia ja sellaisia taajamia, joissa on viralliset taajamanmerkit!!

   Poista
  3. Hah hah haa, kyllä varmaan saakin haukkua, mutta normaaliälynen ihminen EI ANNA koiransa haukkua ja häiritä muita.

   Poista
 3. No voi. Tuollaista sattuu, useinkin. Kuitenkin teidän kuuluu omalla maalla tehdä itselle parhaita valintoja. Ja jos ne entiset puut ovat AINA siinä olleet, niin taisi olla ihan oikea aika kaataakin. Meille oli yllätys, että omat pihakoivut reilusti kaksikymppisinä jo olivat lahoja!
  Unkarinsyreeni on ainakin nopeakasvuinen, mutte talvisuojaahan siitäkään ei ole. Naapurissa meillä on yksi tosi upea kuusiaita, mutta parikymmentä vuotta kuluu senkin kasvamiseksi oikeaan korkeuteen. Leikkaavat sen kesällä kauniisti, joten se on oikea silmänilo tuossa maantien varressa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä puut olivat osittain jo vanhuutaan kaatuneet toistensa päälle, kun puita ei oltu harvennettu eikä muutenkaan hoidettu. Ymmärrän hyvin, että naapuri, joka on asunnut yli 70 vuotta pihallaan, järkyttyy maiseman muutoksesta. Niin minäkin järkytyin, vaikka ollaan asuttu vasta 6 vuotta tässä pihapiirissä. Yritin selittää naapurille, että puut eivät ole ikuisia ja olin häntä varoittanut etukäteen tästä puittemme kaadosta.

   Teillä on iso ja hyvin hoidettu pihapiiri. Oikeen silmä lepää kuvia katsellessa.

   Poista
 4. Jukra..oli teidän oma metsä..kumma juttu. Onneksi meillä ei ole naapureita ihan liki. Tai on..300m päässä eka. Seuraava kilometrin päässä. Kyllähän niitä pensaita on jotka nopeasti kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pitkä ja kapea tontti, joten naapureita on useita. Eiköhän tämä elo tästä taas tasaannu ja uudet puut kasvavat. Tykkään kyllä, että on naapureita, on jotenkin turvallisempaa, kun olen vähän arka.

   Poista
 5. Toivottavasti / todennäköisesti tuo on vain naapurisi alkujärkytyksen purkautumista. Minusta häntä varten ei tarvitse mitään istuttaa, mutta jos itsellenne haluatte pehmennystä, niin se on eri asia. Ehkä naapurisi ottaa vinkistä vaarin ja istuttaa jotain omalle puolelleen?

  Meidän rajanaapurina on vanha mummo ja kaikki on sujunut pääsääntöisesti oikein hyvin, toki hän seuraa mitä pihalla puuhastelemme :) Kauhulla odotan aikaa, jolloin mummo muuttaa pois ja tilalle tulee uudet naapurit, huh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskinpa naapuri istuttaa mitään, ei aineskaan, jos taimet pitää ostaa. ;)

   Kyllä minä istutan lisää puita ja pensaita. Haluan, että piha on nätti. Pikku Metsän kaataminen lähti liikkeelle tuomista, joista tippui toukkia päähän joka kesä ja lisäksi osa puista oli pahasti kaatuneena toistensa päälle. Pelotti kulkea siinä ryteikössä ja rumakin oli.

   Meidän koirat on semmosia naapurikyttääjiä, että oksat pois. :D

   Toivottavasti mummon tilalle joskus tulevaisuudessa tulee sopusat naapurit. Hyviä naapureita meilläkin on.

   Poista
 6. Ne naapurit, ne naapurit autsch. Onneksi meidän lähimmät naapurit ovat 600 metrin päässä ja niistäkin jouduttiin riitoihin toisen kanssa, nyt jo entisen kanssa, kun hänen pikkusnautseri hyökkäsi Ossin kimppuun. Ossi oli kiinni kuten aina. No omalta tontilta haja-asutusaluella saa minun käsittääkseni kaataa vaikka joka ainoan puun, jos haluaa. Mutta voi, voi kun nyt on naapurin näköala pilalla... Hohhoijaa. Aika vaikeaa joskus, Terkkuja M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pelkään, että Myrsky pääse jotenkin aidan toiselle puolelle, koska varmasti pienestä räksyttäjästä tulisi entinen, valitettavasti. Pelkkä ajatus jo karmii selkäpiitäni. Hui.

   Voi Ossi-poloista! Tiedän kuinka traumaattista on, kun koira hyäkkää oman koiran kimppuun, eikä pysty tekemään mitään. Olen pari kertaa tämän kokenut ja minusta tuli pelokas ja epäluuloinen, joka tietysti heijastuu omiin koiriin.

   Juu, haja-asutusalueelta tosiaan saa kaataa puut, omalta tontilta. Mehän muutimme tänne kaupungista, jossa olimme tottuneet kysymään luvat jokaisen risun poistollekin, mutta täällä vaan naureskeltiin hyväntahtoisesti mokomalle pyrokratialle.

   Poista
 7. Naapurisovun säilyttämiseksi kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja tulla pikkasen vastaan. Silti unohtamatta omaa mielipidettään asiasta. Mites ne sanoivat ennen vanhaan, parempi laiha sopu kuin lihava riita.
  Istuttakaa omaksi iloksenne muutama pensas tms., jos näkyvät naapuriin asti, niin on vähän iloa heilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kanssa sanonnasta: parempi laiha sopu kuin lihava riita. Meinataan elää kuten edelleen, tervehtiä kaikkia naapureita ja hoitaa pihaamme. Pikkasen kyllä loukkaanuin tuosta lausumasta, että edelliset naapurit olivat paremmat. :D

   Poista
 8. Vanhoille ihmisille pienetkin muutokset taitavat aiheuttaa sopeutumisvaikeuksia. Minusta sinulla on ihan oikea asenne, että höpötät kaikille naapureille. Hyvänpäiväntuttu kannattaa olla, kunhan kuitenkin pitää naapurit käsivarren päässä. Siten on helpompi pitkän päälle tulla toimeen. Itse istuttaisin ehkä tuijaa, koska se on ympäri vuoden vihreä ja se sietää leikkausta. Myös isotuomipihlaja on hyvä aitakasvi. Vaan onhan noita. Ja jos istutat, istuta kuitenkin omaksi iloksesi. Naapurisi vaikuttaa ihmiseltä, jolta ei oikein tunnu ymmärrystä tulevan. Joskus netissä oli sivusto kyttaajat.fi (tai jotain tuon tapaista), jossa ihmiset kertoivat omia naapurikokemuksiaan. Oli sitä kaikenlaista naapuria ja kommentteja lueskellessa alkoi omat naapurit tuntua suorastaan upeilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, me ollaan omissaoloissamme ja kotonaviihtyviä ihmisiä, ei mitään kyläluutia. Tykkään kyllä kun meillä piipahdetaan, mutta harvoin sitä tällä iällä enää tosi hyviä ystäviä saa, tuttavia kylläkin.

   Isotuomipihlaja näytti kuvissa hyvältä aidanteelta. Toivottavasti siihen ei iske tuomenkehrääjäkoi? En oo koskaan ollut naapureiden touhuista kovin kiinnostunut, muutakin tekemistä ja ajanvietettä. Meijän koirapojat on kyl aiheesta eri mieltä, hih.

   Korostan, että meijän kaikki naapurit ovat mukavia ja ystävällisiä, lapsia myöden.

   Poista
 9. Maisemanvaihdos/muutos voi saada ihmeitä aikaan - luulisi piristävän ketä tahansa - tulee vanha huoneentaulun teksti mieleen -> Oma Tupa Oma Lupa - mitähän sekin pohjimmiltaan tarkoittaa ;))

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoille ihmisille muutokset voivat olla pienoinen järkytys. Kunhan silmä tottuu, niin eiköhän tämäkin tilanne rauhoitu, puolin ja toisin. Keväällä nättiä puskaa aukkoon, niin naapurikin on tyytyväinen.

   Poista
 10. Älä välitä. Minäkin olen aina tullut naapureitten kanssa juttuun, mutta nyt on tksi, joka eu edes vastaa tervehdykseen. Pelkäsi meidän edesmennyttä Aku-rottista. Huusi ja huitoi Akulle pennusta asti ja sitten vihoittelu, kun Aku haukkui. Olemme aidanneet tonttimme ympäriinsä 1,5 metrin aidalla, joka on rottiksen kestävä, mutta silti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aku vaikutti ihan rauhalliselta koiralta, mutta ymmärrän kyllä, jos naapurisi pelkäsi. Aku oli vanttera ja kookas herrakoira. Naapurisi toimi just niin kuin ei olisi saanut eli hermostutti koiraasi huidonnallaan. Noh, Mikki ei varmaan hauku ja on niin lepposan näköinen koira, että tuskin on naapurillakaan moittimista.

   Poista
 11. Oh no, ei mukavaa, mutta valitettavan tavallista. Mulla oli edellisessä talossani painajaismainen naapuri, kutsutti jopa kaupungin mittamiehet mittaamaan rajan paikkaa, tosin itse hän sitten sen maksoi, ja raja oli ja pysyi siellä missä oli ollut ennenkin. Jatka yhtä kivana kuin oot ollut ennenkin, ja istuta uudet puut ihan oman makusi mukaan, ei naapurin ! Tsemppiä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa sulla ollut tiukkis naapurina. Me otetaan rennommin. Yhden meidän naapurin pihasta on viidesosa meidän tonttia. Todettiin vaan, että ajelkaa nurtsia ja pitäkää pihapläntti kunnossa. Meillä on pihaa ihan tarpeeksi. Lisäksi meidän tontin toisella reunalla kulkee tie, jota pitkin annamme kaikkien kulkea. Leikkaamme jopa ruohon, että pääsee rattaidenkin kanssa oikaisemaan. Ei mielestämme olla niuhoja.

   Eiköhän ensi kesänä naapurin kanssa sopuilla taas normaalisti. :)

   Poista
 12. Tuo on harmillista. Onneksi minulla ei ole metsää :D

  Ihanaa viikonlopun jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, ei tää meijänkään puupläntti mikään oikee metsä ollut. Muutama runko ja nekin konkelossa toistensa kanssa, loput ryteikköö ja risukkoo.

   Mukavaa ja valoisaa viikonloppu!

   Poista
 13. Olen hieman yllättynyt siitä miten tunteenomaisesti ihmiset suhtautuvat jokaiseen kaadettavaan puuhun. Minunkin maisemani pilattiin, korvauksena sain paljon valoa ja avaruutta, josta nautin tosi paljon. Kestää jonkin aikaa, että silmä tottuu maisemaan, mutta minä tykkään muutoksesta. Tuntuu, että kaikki muut valittavat metsän kaatamisesta ja käyvät päivittelemässä aukkoa, jota eivät edes näe jos eivät tule läheltä katsomaan. Pelkkää muutosvastarintaa, en jaksaisi jahkailla sen perään mitä ei enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Just tänään sanoin miehelle, kun tehtiin keittiössä ruokaa, että katso kuinka pitkälle voidaan nyt nähdä, kun ei ole Pikku Metsä takkuisine puineen edessä. Mehän olemme kaataneet tontiltamme muutaman vuoden sisällä kymmeniä kuusia, koivuja ja pihtoja. Olivat jo lahoja ja vaarallisia taloille ja ihmisille. Komeitahan semmoiset jykevät puut ovat, mutta nyt tuli pihaan valoa ja tilaa vastalahjana, aivan kuten totesit.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...