lauantai 24. helmikuuta 2018

Räähkälintu

Pihapiirissämme pyörii variksia ja harakoita.
Niiden karheat lauluäänet eivät korvia hivele,
joten eipä ihme, että ne ovat rastaiden kanssa räähkälintuja.
Määrittelen räähkälinnuiksi kaikki kovaääniset,
ei-niin-söpöt siivekkäät.


Näin kovilla pakkasilla koirien ulkoilut tapahtuvat vain omalla pihalla,
sillä pakkanen puraisee kirpsakasti pieniä tassuja,
ja koirat pinkaiset melko pikaisesti sisälle lämmittelemään.
Minä kuljeksin koirieni seurana kameran kanssa,
ja olen kovasti ihastunut mustavalkoisiin ja harmaamustiin siivekkäisiin.
Varikset ja harakat ovat melko veikeitä tyyppejä.


Aamuauringon lämpöä odotellessa,
varisten nokat kääntyvät kohti lämmönlähdettä.
Paleltaa.


Harakat ovat variksia sulavampia lentäjiä.Hankin monta vuotta sitten tuuliviirin,
noh, variksethan ne siinä pönöttävät.

22 kommenttia:

 1. Minun pihassa ärsyttävät harakat roikkuvat laittamassani siemen/rasvapallossa ja syövät kaiken. Toisaalta, nälkä on niilläkin ja aika hauska seurata, kun iso lintu yrittää saada ruokaa pienestä pallosta. Mukavia seurattavia nuo linnut, jokainen tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoisia rohmujahan nuo harakat kyllä ovat, mutta täytyy tosiaan viedä enemmän murkinaa, että kaikille siivekkäille riittää, Ansu. Linnut ovat hauskoja seurattavia ja varsinkin kuvattavia.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Krääk... tosin sun nimikkolintusi taitavat kuulua, koreasta ulkomuodostaan huolimatta, räähkälintuihin, Sussi. ;)

   Poista
 3. Jaa, mä tykkään hirveästi molemmista harakoista ja variksista! Ne ovat niin älykkäitä, pakko ihailla! Meillä tässä pihapiirissä pörrää kumminkin vain harakoita, mutta niitä onkin paljon! Jotenkin harakka koivussa pihapiirissä on niin suomalainen näky, kansallinen aarre suorastaan! Mä en hermostu, jos tulevat ruokinnalle kun lintujahan nekin ovat! Enkä mä konkurssiin niistä joudu. Vien niille joskus kissojen ruokaakin kun ei aina meidän kissoille joku ruoka maistu! No, meillä käy 15-30 fasaaniakin, että koko ei oo este! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tillariina K., molemmat linnut tosiaan kuuluvat Suomalaiseen luontoon sulavasti. Harakka on utelias, mutta hirmuisen arka, joten sen kuvaaminen on haastellista.
   Ohos, teil onkin hurja määrä fasaaneita.

   Poista
 4. Meillon räähkät lisääntyny parin viimmeesen vuaren aikana suarastansa räjährysmääsesti. Pakkaasta piisaa. Tällääsenä aamuna on erityysen tyytyvääne lyhkääsestä tyämatkasta, ku mittari huiteloo -26 astees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tais olla suotuisat munimisajat, Navettapiika.
   Teil onkin mahottomasti pakkasta, onneks sun työpaikkasi on lähellä ja lämmin.

   Poista
 5. Upeita kuvia olet ottanut <3 Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 6. Minustakin varislinnut on hauskoja, ja söpöjä - etenkin naakat, veikeitä tosiaan. Hieno tuo tuuliviiri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saila, naakat lentelevät valtavissa parvissa ja hirmuisella metelillä. Meidän pihalta kaadettiin vanhat kuuset, ja naakkaparvet joutuvat nyt lentämään pihamaamme yli naapurille (en ole tästä isommin pahoillani, naapuri ehkä on). Varislinnut ovat veikeitä. Olen nyt niitä tutkiskellut kameran putken läpi, ja tarkaillut niiden liikkeitä ja ilmeitä.

   Poista
 7. Meidän pihalla pörrää useampi harakka. Metsän kaatumisen myötä varikset hävisivät jonnekin. Myös naakkojen määrä on näillä tienoin lisääntynyt. Lintu, kuin lintu. Niiden touhuja on kiva katsella. Välillä meinaa iltapäiväkahvit kokonaan unohtua kuppiin, kun enemmän tulee vahdattua tinttien touhuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, kevättä oikein odotan, kun muuttolinnut saapuvat, näkee monenmoisia lintuja ja niiden pesintäpuuhia. Naakat ovat joillan alueilla ihan harmillisia, kun ne ovat niin äänekkäitä parveilijoita. Lintujen tarkkailu ON mielenkiintoista.

   Poista
 8. Hienot kuvat! Kaunista talvipäivää♥

  VastaaPoista
 9. Varikset ja harakat pitävät meillä SM-kisoja siitä, kumpi räähkälaji on uskaliaampi. Ronkkuvat ja hyppelevät pitkin patiota ja kyttäävät silmä kovana emännän reaktiota lasin takana. Yksi vanha harakka on tehnyt tuttavuutta jo ulko-oven kanssa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha rouva, harakat ovat röyhkeitä, mutta varovaisempia kuin varikset. Kivahan niitä on seurata ja sulla vielä jännitysmomentti noista SM-kisoista. :)

   Poista
 10. Tuota varistuuliviiriä olen huokaillut aiemminkin. Tykkään variksista. Ehkä meissä on jotain samaa. Yksi räähkälintu vielä ainakin meidän pihapiiristä:fasaani. Sen huutoa siivittävät vielä hurjat siiven iskut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivisen Vilma, kyllä vaan, fasaanit alkavat kohta kosiopuuhiin, jolloin aamuyöstä kaikuu railakkaasti koko mäki niitten huudoista.

   Poista
 11. Onnittelut! Voitit blogiarvonnassani 1.palkinnon! Voitko laittaa osoitteesi sähköpostiini, osoite löytyy arvontapostauksesta.

  VastaaPoista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...