tiistai 10. heinäkuuta 2018

Mullistus Marjatarhassa

Kivituhka, valitsimme liian pienirakeista,
on osoittautunut ongelmalliseksi,
sillä rikkakasvit tuntuvat viihtyvän siinä mainiosti.
Noh, eihän siinä mitään, heilurihara käteen ja jyrsimään,
mutta kun laajoja alueita on useita, 
niin epätoivo ja väsymys alkoivat hiipimään meikätytön perperiin.
Jotain piti tehdä, sillä nivelet, eivät varsinkaan polvet,
kestäneet jatkuvaa jyrskettä.
 
Aloitimme muutostyöt Marjatarhasta.
Levitimme mustaa katekangasta, ja sen päälle kuorikatetta.


Rikkakasvit valtasivat Marjatarhan,
jäin hopealle kitkemismatsissa.


Wiima-tyttönen on terhakka apuri kaikissa pihahommissa.


Nyt Marjatarha on siisti ja helppohoitoinen.
Daaliat eivät vielä kuki.


 Iso työ, mutta lopputulos on palkitseva.
Olemme ruusumme ansainneet!


Klematikset aloittelevat kukintaansa.


 Meillä on kolme mäyräkoiraa, Myrsky, Tuisku ja Wiima,
joten täytyihän sitä hankkia mäyräkoirapenkki,
kun semmoinen tuli eteen kaupassa.
28 kommenttia:

 1. Kivituhka yllätti minutkin siinä suhteessa kuinka hanakasti siinä kasvaa rikat, on harattava säännöllisesti jotta pysyy hyvänä. Mutta kuorikate on myös siisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, näin on, kivituhkan pitää olla melkoisen karkeaa, että se pysyy kohtuullisen rikattomana ja/tai helppohoitoisena.

   Poista
 2. Upeat kuvat! On siinä tosiaan ollut kova työ, vaan onpa upea lopputuloskin..niin kaunista ja siistiä! Tuo mäyräkoira penkki on aivan ihana:) Kauniita kesäpäiviä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päden paja, mäyräkoirapenkki tuo huumoria pihalle. Kiitos samoin teille!

   Poista
 3. Kyllä tulikin todella siistiä jälkeä. Kivituhka on tosiaan ongelmallista juuri mainitsemastasi syystä. Minä olen turvannut kivituhkaongelmassa etikkaan ja nyt olen kamppailussa niin sanotusti "niskan päällä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, meillä on kivituhkaa satoja, ehkä lähemmäs tuhat neliötä, joten pakko tyytyä mekaanisen kitkentään eli nainen ja hara. Hyvä, että olet voitolla rikkaruohoista ja etikka on tehonnu.

   Poista
 4. Siistiä tuli. Kyllä jollakilailla pitää keksiä helapotusta. Oon tänä keväänä laittanu kans kuariketta ja tänää huamasin siinä jotaki vihertävää.....rikkaruahoja! Niistei erohon pääse millää. Sori. Ihana Ville, mulla 20cm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuorikatteesta, kun alla on kangas, on kuitenkin helppoa nyppiä satunnaisia rikkiksiä, Navettapiika. Välineiksi riittävät kädet, nyt on olkapäät koetuksella, kun joutuu heiluriharaa ja lehtiharavaa heiluttamaan ihan joka ikinen päivä. Keväällä pakotin (olen julma) mieheni kitkemään sorakäytävää, hän kesti 10 minuuttia ja totesi, että tämähän on ihan hullun hommaa. :)

   Poista
 5. Kangas ja kate on ihan ehdoton helpottaja pihassa. Vaan minkälainen kate... kas meilläkin on todettu hake/kuorike/tmv ihan parhaaksi. Säälien katson kankaan päälle ajetun hiekan rehottamista rikkojen valtakuntana. Pitäisi juu tarttua toimeen ja pian.

  Wiima on aikuistunut ihan hurjaa vauhtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tita, kummasti rikkaruohot kasvavat, vaikka kivituhkan alla on vielä paksu kangaskin. Heinätuppaat ja jopa voikukat on kohtuullisen helppoja poistettavia, mutta meillä on lisänä laajoja alueita jotain "mähkää", jota ei saa irti käsin eikä välineillä.
   Wiima on jo 9 kk ja takana on yhdet juoksutkin, pentumaisuus on muuttunut neitomaisuudeksi. :)

   Poista
 6. Hyvähän siitä tuli! Mäyräkoirapenkki on ihan ehdoton. Koirista on paljon apua pihatöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivisen Vilma, eikös vaan tullukin! Siisti ja käytännöllinen. Penkki nostaa hymyn huulille, aivan kuten koirakolmikkokin. Terkut Sulolle!

   Poista
 7. Hieno tuli, ehdottomasti! Minulla oli aiemmin kasvimaan ympäristö ja laatikoiden välit kuorikatteella, mutta kotilot tykkäsivät siitä ihan liikaa. Nyt on kivituhka, johon taasen rikat mieltyvät. Ilmeisesti työn määrä on vakio valinnoista huolimatta.
  Wiima on minustakin aikuistunut kesän aikana. Ja mäyrispenkki on mainio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, täytyykin tarkkaila kotiloita, toivottavasti niitä ei ilmaannu luuraamaan puskien alle. Suo siellä, vetelä täällä, sanoo jo vanha sananlaskukin. :)

   Poista
 8. Kaunista tuli. Näin tuommoisen mäyrispenkin puutarhakaupassa ja pakkohan minun siihen oli mennä istumaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että kokeilit mäyrispenkkiä, Vanha rouva. Toimii puutarhassa myös koristeena.

   Poista
 9. Eiköhän tuo nyt pysy rikattomana pidemmän aikaa! Teillä on kyllä lääniä leikattavaksi, kitkettäväksi jne. ilmankin, että rikat valtaavat paikkoja, joihin niiden ei pitänyt mennä.

  VastaaPoista
 10. Tuo pysyy varmaan helpommin siistinä. Hyvä homma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutkin katetut alueet ovat helppoja hoitaa, Pauliina, joten täytynee pikkuhiljaa muttaa kaikki kivituhka-alueet kuorikateellisiksi.

   Poista
 11. Kivituhka näytti ja vaikutti petollisen hyvälle, mutta onkin rikkisten ja siementaimien otollinen kasvupohja. En varmaan enää laittas, ainakaan sitä pienirakeista mitä meillä on kukkapenkkien reunuksissa ja joissakin käytävissä.
  Tuli loistava ja näkyvä muutos entiseen. Liian kovaa hommaa pitää haralla tai kitkemällä kurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maatuska, täysin samaa mieltä kanssasi, karvas kokemus tämä hienojakeinen kivituhka. Meillä on myös sora-alueita, joissa harvakseen kasvaa rikkiksiä ja ne on helppo nyppiä pois. Ei enää koskaan kivituhkaa!!!

   Poista
 12. Kolmenkymmenen vuoden kokemuksella: Rikkaruohot voittivat meikämummun. Kuorikatekin maatuu joskus, hiekka ja murske tai katekangas eivät auta. Kesän tai pari uusi kate toimii, mutta sitten se mummun häviö alkaa hiipiä. Näin meillä, huoh...Mutta se ainainen uusiminen, sehän on toki mielekästä ja mieltä virkistävää. Niin kauan kuin luovuttaa, kuten minä jo alan tehdä! Onnea uudelle katteelle, upea on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riitta, yritän vielä sinnitellä muutaman vuoden, sitten varmaan täytyy muuttaa alueita takaisin nurmikoksi tai antaa pusikoitua. Näinhän tämä puutarhurointi menee, että työtä teettä ja ilosta hommaahan se on niin kauan kun voimia riittää. Kiitos!

   Poista
 13. Tulipa siisti marjatarha! Sulla on kyllä kaunis piha. :)

  VastaaPoista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...