lauantai 5. toukokuuta 2018

Luin kirjan: Sisaret 1918, toimittanut Reetta Laitinen

Sisaret 1918 historiallisen sarjakuvateoksen on toimittanut Kansan Arkiston tutkija Reetta Laitinen. Kustantaja on Arktinen Banaani, mikä on erikoistunut sarjakuviin. ISBN 978-952-270-386-6, sivuja 112, julkaisuvuosi 2018.

Albumin taiteilijat ovat Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo. He toimivat vuoden 1918 kansalaissotaan liittyvien muistelmien tulkitsijoina.

Reetta Laitinen oli valinnut teokseen seitsemän naisen, osa lapsia, muistelmat. He olivat Ida Brusi (o.s. Riuttu), Ida Kujala, Maija Landén, Emmi Lehtonen, Mandi Mäki, Martta Tuominen (o.s. Neiberg) ja Hulda Äijälä. Laitinen luonnehtii tarinoita pelastuneiden ja selviytyjien muistikuviksi ja tulkinnoiksi.

Sota on ruma sana. Sodasta kertovan kirjan olettaisi olevan myös ruma, mutta Sisaret 1918 -kirja on kaunis ja lumoava. Kirja ei kuitenkaan ole herttainen eikä pikkusievä. Sen tarinat ovat riipaisevia, näinhän sodan todellisuus on. Kookas kirja antaa tilaa tasokkaalle kuvakerronnalle, joka kuljettaa tarinoita ja tuo ne lähelle.

Olemme tottuneet tarkastelemaan sotia miesten kautta, mutta tässä teoksessa ääneen ovat päässeet naiset. Vuonna 1918 oli kysymys sisällissodasta, jossa vastakkain olivat hallituksen joukot eli valkoiset sekä (hallituksen mielestä) kapinalliset eli punaiset. Seitsemän tarinoista on punaisia ja kolme tarinaa on valkoisia. Kirja ei mielestäni ole kannan otto puolesta eikä vastaan, ja siksi se sopii luettavaksi kaikille historiasta ja kuvataiteesta kiinnostuneille.

Mielestäni kirja on, paitsi upea kuvateos, myös kertomus naisista valintojen edessä yhteiskunnassa, mikä eli murrosta ja mikä ei ollut vielä tasa-arvoinen, vaikka naiset olivatkin saaneet äänioikeuden 1906. Sarjakuva-albumi Sisaret 2018 tarjoaa poikkeuksellista luettavaa, katsottavaa ja ajateltavaa.

"Kymmenen kertomusta ei kuvaa koko sotaa tai sen
kokeneita naisia eikä näin ole tarkoituskaan. Jokainen
kertoja on tulkinnut oman tarinansa ja tarinan
tulkitsee sen piirtäjä. Lukijan tehtävä on antaa tulkinta
tulkinnan tulkinnasta. Se ei ole totuus tapahtumasta
mutta se on eräs kertomus ihmisyydestä." Sivu 7.


Sisaret 1918 -albumin taustalla on Elsa-anoppini 
nuorena naisena tekemä ryijy.
Elsa syntyi vuonna 1916, 
joten hän näki ja koki elämänsä aikana kolme sotaa.
Hän menehtyi 101,5 vuotiaana juuri ennen pääsiäistä tänä vuonna.



Annukka Leppänen, Martta (sivu 41).


Emmi Nieminen, Mandi (sivu 67).

6 kommenttia:

  1. Sota-aiheinen, naisnäkökulma ja vielä sarjakuva, siinä erittäin mielenkiintoiset ainekset kirjaan.

    VastaaPoista
  2. Tämä täytyy etsiä käsiin. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  3. Esittelet kirjaan huokuttelevasti, kiinnostus herää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, aimarii! Tämä kirja on kaltaisellesi sanoista ja kuvista tykkääväälle hyvin osuva.

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...