tiistai 17. tammikuuta 2017

Pihapiiriaakkoset: A

Blogeissa kiertää mukava puutarha-aakkoshaaste.
Laajennan aakkoset käsittelemään koko pihapiiriämme,
sillä tiedän mitä tulee kohdissa D ja O,
jotain aivan muuta kuin puutarhaa.
A niin kuin alku.
Aloin kirjoittaa pihapiiristämme 
toiveikkaana torstaina 2.9.2010.
Olin näköjään käynyt kukkasipuliostoksilla.

"Päädyin hankkimaan kahta erilaista nunnanarsissia: Baby Moon ja Havere. Pieniä, siis matalia lajikkeita molemmat. Lisäksi ostin idänsinililjoja, lehtolaukkoja, hentohelmililjoja, kevättähtiä, ukkolaukkoja ja helmililjoja. Aaah, talvella on ihana ajatella, että siellä ne mukulat nassottavat hangen alla ja odottavat kevätauringon herättävää voimaa."

 

 

Narsisseista on jäljellä kauniit muistot.
Tuntuu siltä, että sipulikukat eivät aivan ole minun juttuni.
Kirjoitin syyskuussa myös ahneenlaidoista.

"Onko sinulla, rakas lukijani, puutarhatyökalu, joka on aivan ylimaalinen ja jota et vaihtaisi pois? Jep, minulla on niitä kaksi: maitokärrit ja kottikärryt.

Kottikärryjä minulla on käytössä neljät ja yhdet virattomat, jossa kasvatan kesäkukkia. Ostin ensin sinkittyjä puutarhatöihin suunniteltuja kottiksia pari kappaletta, mutta ensimmäisen kivikuorman myötä Mieheni onnistui vääntämään alumiinireunat kiharaisiksi. Miehelläni sattui olemaan sopivasti synttärit ja ilostutin häntä uusilla kottikärryillä. Tällä kertaa ostin vankat rakentajan kottikärryt. Ne ovat pysyneet kohtuullisessa kuosissa, vain pari lommoa kyljessä.

Rakentajan kottikärryt osoittautuivat erittäin mukautuviksi pihatöissä. Pysyvät tasapainossa eivätkä retua, niillä voi kuskata multaa, soraa ja isoja kiviä. Aivan verrattomat kuljetuspelit. Ostin semmoiset sitten itsellenikin ettei tarvitse käydä kisaa Mieheni kanssa, että kumpi saa parhaat kärryt.
Kottikset eivät kuitenkaan sovellu hyvin risujen ja oksien kuljetukseen. Ja kuinkas sattuikaan silmiini maitokärrit! Aivan herkistyin ne nähdessäni. Kuulin (henkisiin) korviini lehmänkellon kalkatuksen, kärpästen surinan ja ripsumisen rapsahdukset ja maidon suihkeen ämpäriin reunaan. Aaah! Maitokärrit oli aivan pakko ostaa.

Iloisena aloitin risujen kuskaamisen kärreilläni, mutta voihan pahalainen, oksat työntyivät vähän väliä renkaiden pinnojen väliin ja olin lentää aisan yli nokilleni. Mikäpä eteen? Kätevänä marttana tuunasin renkaiden suojiksi vaneriset levyt. Pakko tunnustaa, että varsinaisen toteutuksen teki Mieheni.

Noh, siinä sitten hymyissä suin jatkoin risusavottaani. Kärrit pelittivät erinomaisesti ja homma luisti. Meillä oli kannonjyrsijämies töissä ja hän katsoi vähän pää kallellaan maitokärrejäni ja totesi: ”Oot sitten laittanu kärryihisi ahneenlaidat”. Elämän nälkää ja positiivista ahneutta teille kaikille!"


 

 

 

25 kommenttia:

 1. Mukava kirjoitus :) Leviääköhän nuo helmililjat vai istutetaanko ne vierekkäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, helmililjat lisääntyvät hitaasti myös siemenistä. Eipä taida montakaan yksilöä olla tuosta määrästä jäljellä.

   Poista
 2. Maitokärryt onki kätevät monehen paikkahan ja eherottomasti laitooneen. Meillei oo muuten sellaasia olemaskaa. Tehokkahasti o hävitetty vanahat "tarpeettomat" värkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, maitokärrit on moneen menoon sopivat ja kestävät, harmi jos on teiltäkin hävitetty.

   Poista
 3. Vai ahneenlaidat, ei minusta, siis järkevä keksintö, jonka vain Nettimartta voi oivaltaa...ahneen, pah! Jos risuja kuskataan, niitä viedään sillä voimalla ja sisulla mitä on käytössä ei yksittäin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipellon Saila, juurikin näin, sinä ymmärssit täydellisesti!

   Poista
 4. Melkoinen kärryvalikoima teiltä löytyy. Kelpaa siinä kaksin teidän kisailla kottareiden kanssa. No joo, vähän oon kateellinen kun ei meille mitään mahdu. Joskus lainataan taloyhtiön kottikärryt tai sitten peräkärryä autoon.

  VastaaPoista
 5. Maitokärryt on aivan ehdottomat. Ne toimivat esim. vesipäniköiden kuljettimena paljon paremmin kuin kottikärryt. Ei loisku läheskään niin paljon. Nuo laidat on kyllä hyvät! Taidan napata tuon niksin käyttööni :)

  VastaaPoista
 6. Toi ahneenlaidat on kyllä loistojuttu! Terveiset Hämeenlinnasta. Siellä oli kaupassa jo raivattu tilaa siemenille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. *VEKKI*, ahneenlaidat eivät ole oikein kauniit, mutta tosi käytännölliset. Jaahas, montako kymmentä siemenpussi nappasti mukaasi...

   Poista
 7. Nuo kärryt ovat meillä maitokärryt, ahneenlaidat ovat käytännössä hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärrit tai kärryt, kunhan ovat mainot käytössä, Tuija.

   Poista
 8. Kottikärryt ja kunnolliset sellaiset kuuluvat minunkin mielivehkeisiini. Lapion ohella. Meillä on käytössä rakennusaikaan hankitut kottarit. Siis oikeat rakennuskottikärryt, joissa on kunnon rengas, joihin mahtuu ja jotka ovat vakaat ja hyvät työntää. Anopilta saatiin sellaiset puutarhakottarit, joilla ei minusta tee yhtään mitään. Keveät toki työntää, mutta varsinaiset turhakkeet. Kun Ukkokullan kanssa tehdään jotain kimpassa, tuppaa tulemaan kinaa kottikärryistä, kun kumpikin haluaa ne hyvät kärryt. Siksi ihmettelenkin, miksi talouteen ei toisia kärryjä ole hankittu. Kyllä niille käyttöä riittäisi välillä minunkin hommissani. Toisiin multaa ja toisiin kiviä tai työvälineitä tai kasveja tai mitä milloinkin...kyllä minä keksin.

  Maitokärryjä olen havitellut. Honkkari mainosti sellaisia viime keväänä, mutta kun menin kauppaan, oli kaikki myyty, eivätkä osanneet sanoa, milloin tai ylipäätään tuleeko laisinkaan lisää. Näyttivät kuvassa kyllä vähän pienemmiltä, kuin nuo perinteiset. Jos ja kun maitokärryt saan/hankin, tulee niihinkin ahneenlaidat. Edistystä vastaan ei pidä pyristellä. Ei edes ahneuden nimissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, toivottavasti löydät maitokärryt, ahneenlaidat voi Ukkokultasi sitten nakertaa niihin. Kottikärryjä tosiaan täytyy olla useammat, varsinkin kun kaksi ihmistä on puuhastelemassa. Meidän toisiin kottiksiin ostin umpikumin, ja voi jösses, kun on raskas työnnettävä ja töyssähtää ikävästi kaikkiin monttuihin, huono ratkaisu.

   Poista
 9. Mukava aloitus aakkostarinalle. Odotan innoissa sitä lisää. Nuo ahneenlaidat on tosi hauska nimitys. En ollut ennen kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, saas nähdä, mitä löydän vanhoista kirjoituksistani ideaksi Beelle, ehkä betoni... :)
   Ahneenlaidat oli minullekin ihan uusi juttu. Voi että nauratti makeasti.

   Poista
 10. Meiltäkin kottikärryjä löytyy kolme kappaletta. Eihän niitä ilman puutarhuri voi elää.
  Kivat kuvakollaasit ja ahneenlaidat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunu Vuokko, kottikärryt on kyllä mainio keksintö ja tuikitarpeellinen työhön kuin työhön.

   Poista
 11. Hyvin keksit, että sait paremmin kuormattua! Kottikärryt, ne tavalliset, ovat oivat pihatöissä. Meillä mökillä on myös perintönokkakärryt. Hyvät nekin painavia tavaroita siirrettäessä.

  Onko tuo kiviympyrä, missä on penkki myös teidän pihalta? Näyttää kivalta. Teillä on monta, minua miellyttävää, yksityiskohtaa pihassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivisen Vilma, kiviympyrä on talon nurkalla, mutta on niin heinittynyt, että pitää ensi kesänä purkaa ja latoa uudestaan. Omalta pihalta löytyneitä litteitä kiviä. Kottikärryt rules!

   Poista
  2. Ruohot pilaa niin monta hyvää juttua!

   Poista
 12. Jäipä vaivaamaan nuo D ja O ;) Yritin heti löytää vastausta blogistasi, mutta ei ainakaan heti välähtänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pauliina, enpäs vielä paljasta, joten joudut odottelemaan. :)

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...