perjantai 11. maaliskuuta 2016

Susijuttu

Oletko nähnyt sutta luonnossa tai sen jälkiä?
Minä olen.
Viime keväänä näin Lopella, onneksi vain auton ikkunasta,
suden jolkottelevan metsänreunassa. Oli sykähdyttävä näky.

Olin eilen ystäväni Pirkon ja Puhureiden kanssa 
Polun vieressä oli todella suuren koiran tassunjäljet.
Hämmästelimme niitä ja sitä, että koira oli selvästi ollut irrallaan.

Seuraava ällistyksen aihe oli karvainen kookas kakkakasa.
Naureskelin, että nytpä on musti syödä vänttässy äippänsä karvarukkasen.
Lopulta koiran jäljet erkanivat polulta ja johtivat järvenrantaa pitkin metsään.
Koiran jälkien lisäksi oli vain kauriin jäljet, ei siis ollenkaan ihmisen jälkiä.
Otin kuvan tassunjäljistä, sillä aloimme epäillä, että jäljet ovat suden.

Kotona vertasin netissä suden jälkiä omaan kuvaotokseeni.
Pingo!
Karvainen kakkakasa oli suden tuotos (ei omaa kuvamateriaalia, sentään).
Lähetin tassukuvan paikalliselle riistanhoitoyhdistykselle ja 
sieltä vahvistettiin, että jälki on suden.
Menen edelleenkin retkeilemään kansanpuistoon...

Kuuluisaa Hämeen sutta, voitte ihailla tästä linkistä.
Tosin kyseinen susi nököttää lasivitriinissä.


16 kommenttia:

 1. Hui, susia täällä Hämeessä! Olen nähnyt suden vain eläinpuistossa ja jos sellainen hirmu tulisi luonnossa vastaan, olisi housuissa varmaan muutakin kuin pyykinpesuainejäämät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusunmekko, kyllä vaan! Rengossa on kokonainen lauma, ehkä kuutisen yksilöä. Vois tosiaan olla, että päästäs housupyykille, jos päädyttäisiin kuonokkain suden kanssa. :)

   Poista
 2. Erämaan ihmeet on lähellä. En ole minäkään nähny sutta luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maarit, täällä etelässä joutuvat sudet ja ihmiset elelemään samoissa metsissä, kun ei ole tarjolla valtavia erämaita. Näin luulen...

   Poista
 3. Susi on hieno eläin. Ymmärrän, jos häirikkösusia metsästetään muiden metsästystä en käsitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilma, tässä susiasiassa on monta mielipidettä. Kuvasin pari talvea sitten tosi isot koiranjäljet meidän pihalta, nyt täytyy penkoa kuvat tarkkailtavaksi, sillä epäilin silloin, että susi oli käynyt meidän pihalla ja luulenpa olleeni oikeassa. Onneksi sudet liikkuvat taajamissa yöllä, jolloin olemme turvallisesti sisällä, näin toivon.

   Poista
 4. Voi hurja! Enpä ole koskaan nähnyt.

  En usko, että susista on ihmiselle vaaraa, toki ulkona ja irti olevat koirat voivat joutua saaliiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, näin varmaan onkin, sillä sudet ovat viimeksi surmanneet ihmisiä 1800-luvulla, jos Wikipediaan on uskomista. Karja ja lemmikit ovat sitten ihan toinen luku.

   Poista
 5. Viime keväänä oli kai Tammelankin alueella ollut susi. Sutta en pelkää, enkä ole uhkarohkea. Meilläpäin on vain ilveksiä ja karhuja, ne ovat varovaisia ihmisten ilmoilla! Meiltä alkaa suuret metsät aina Seitsemiseen ja Virroille asti joten tilaa riittää kaikille! Tosin, he joilla on pieniä koulukkaita ja karjaa laitumella ymmärrän huolen ja siihen täytyisi vahvasti puuttua! Melkonen tassu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipellon Saila, meilläpäin on jatkuvasti susihavaintoja, kyllä riistanhoitoyhdistykset kirjaavat niiden liikkumiset ja haaskat. Epäilenpä, että meidän pihallakin kävi hukka pari vuotta sitten talvella...

   Suuriin metsiin uppoavat karhut, ilvekset ja sudet, mutta nämä meidän metsät eivät ole kovin laajoja ja joka puolella on teitä ja asutusta. Yritetään mahtua samoille huudeille, jotenkin. Saas nähdä miten Rengon susilauman käy, jos ne kesällä käyvät karjaa kaatamassa, nyt on peuroja ja hirviä riittänyt metsässä syötäväksi asti.

   Poista
 6. On se kyllä vähän pelottavaa, että sielläkin on jo susia. Me ei onneksi näillä meidän kulmilla ole vielä nähty suden jälkiä, mutta Eka välillä tekee tenän kävelyssä, joten en tiedä mikä siellä matkan päässä on ollut. Naapuri kyllä vähän oli sitä mieltä, että tuolla lähimetsässä on susi kulkenut, mutta saattoipa tuo olla myös ilves. Onneksi nuo yksittäiset sudetkin väistävät vielä ihmistä, mutta mietin kyllä, tuoksuuko koira niiden kuonoon jo liian hyvältä. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, ymmärtääkseni täällä on aina ollut susia. Yksittäisestä sudesta tuskin on vaaraa ihmiselle, mutta laumasta, 6 sutta Rengossa, semmonen kokoonpano pystyy kaatamaan jo hirvenkin. Luotatte Ekaan ja niin pysytte kaukana susista ja vaaroista. Reipsta viikonloppua!

   Poista
 7. Apua! En haluaasisi ikipäivänä törmätä sutehen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, en minäkään! Meijän mökin metsässä asusteli karhu ja en mennyt koskaan yksin metsään. Pelotti, meinaan sen karhun jälkiä ilmesty meijän pihan santaan, kun ei oltu kotona...

   Poista
 8. Kyllä tuntuu aika pelottavalta. Meillä Pohjois-Karjalassa on susia; lapsia kyyditään bussilla kouluun susivaaran vuoksi. Itse en ole koskaan sutta nähnyt. Luin just Vuokko Sajaniemen kirjan Pedot, jossa käsitellään samaa teemaa. Sajaniemen kirja sijoittui toiseksi Hesarin esikoiskirjakisassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli A /Pihakuiskaajan puutarha, karmiva ajatus, että joutusi panemaan lapsensa taipaleelle, jossa sudet liikkuvat. Huh huh... Onneksi on koulukyyditys, mutta entäs vapaa-aikana? Okei, täytyy vilkaista tuota Sajaniemen kirjaa, kiitti vinkistä.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...