perjantai 27. maaliskuuta 2015

52 juoksumetriä kirjahyllyjä

Kyllästyin kertakaikkisesti olohuoneen kirjahyllyn ahtauteen, tilasin kaksi uutta kirjahyllykköä ja muutin vanhan kirjahyllyn työhuoneeseeni. Uudet mustat kirjahyllyt ovat paikoillaan, ja nyt mahtuu hyllyille vähän muutakin kaunista, kuin vain läjittäin ja limittäin kirjoja. Kirjahyllyn pitää hengittää. Kirjat eivät pidä ahtaudesta. Enkä minä.

Meillä on aina käytetty perinteistä Lundiaa, tosin olen ne aina vahannut tummiksi, mutta nyt on onneksi heidän mallistoonsa tullut myös jylhän musta väri. Hyllyjen syvyys on tavallista kapeampi, vain 22 cm. Näin hyllyihin ei jää turhaan pölyä keräävää tilaa. Hyllyköt ovat vastakkaisilla seinillä eli miehellä ja minulla on omat kirjahyllyt. 52 kappaletta metrin pituisia hyllyjä. Hyllytila riittänee vähäksi aikaa.

Lukukoira Sylvin, aivan hurmaava koiratyttönen, blogissa oli juttu: Mäyräkoiria ja jännitystä. Voi kuinka iloiseksi tulin, kun jutussa oli myös minun kirjaseni Kepponen. Siitä tulikin mieleeni, että Kepposen olisi kohta aika seikkailla uudelleen...

 

 

 


22 kommenttia:

 1. Hauska kuulla, että vielä löytyy kirjahyllyn ostavia ihmisiä. Eihän tämän päivän sisustuskuvissa ole lainkaan kirjahyllyjä, eikä kai edes kirjoja. Minä en luovu kirjoista ja niitä varten meillä on kirjahylly. Sitä perinteistä Lundiaa, joka ei ehkä ole kaunein mahdollinen, mutta varmasti yksi parhaista kirjojen säilyttämiseen suunnitelluista ratkaisuista. Uudet Lundiat ovat hyvän näköisiä, mutta melko tyyriitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa luin jostakin aviisista, että kirjahyllyt ovat menneen talven lumia. Meillä on, ja tulee aina olemaan, kirjahyllyjä. Tykätään lukea kirjoja, paljon. Vanhin Lundia on ollut meillä jo 30 vuotta ja on edelleen suorat hyllyt. Ostin puuvalmiina, koska sen pystyi sitten värjäämään haluamakseen, ensin pyökin väriseksi ja myöhemmin tumman mahongin. Lundia on jämäkkä hyllykkö, ei horju eikä heilu, ja mikä parasta umpipuuta. Pidetään me, between, kirjahyllymme ja arvostetaan niitä. Kirpparit on täynnä lukemattomia kirjoja. :)

   Poista
 2. Kyllä huushollissa kirjahyllyjä pitää olla, mitä useampi sen parempi! On sitten käden ulottuvilla kirjoja joka tunnelmaan ja mielentilaan, kun lukufiilis iskee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä kanssasi Lukukoira Sylvi, kirjoja ja kirjahyllyjä ei ole koskaan liikaa. Usein luen lempparikirjojani useita kertoja, vuosi vuoden jälkeen.

   Poista
 3. Minustakin on kiva kuulla kirjahyllyn ostavasta! Kuten arvata saattaa, meilläkin on valtavasti kirjoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sussi, aivan! Ja lisää kirjoja tulee, kunhan saat taas uusimman kirjasi tuotantoon...

   Poista
 4. Ei ihminen elä ilman kirjoja, se on tosi. Kivasti sait hyllyt istumaan olohuoneeseenne,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vekki, totta turiset, elämä ilman kirjoja on kuin... elämä ilman mäyräkoiria. Sun ideasi!

   Poista
 5. Olispa minullakin mahdollista rakentaa muutamia kymmeniä hyllymetrejä. Kirjat on laatikoissa, eikä niistä löydä etsimäänsä. Tietää vaan, etteä semmoinen ja semmoinenkin kirja siellä on.
  Tämmöinen tilanne nyt, kun väljistä tiloista muutti pieniin tiloihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat laatikossa tai ahtaasi pinoissa hyllykössä, niin eihän sieltä mitään löydä. Mahtuisko ovien päälle kirjahyllyjä, aimarii?

   Poista
 6. 52 m, kohtuullisen kuuloinen metrimäärä kotikirjastoon;) lukekoon aviiseissa mitä lystää, niin lukevia kirjahyllyihmisiä riittää aina. meilkin löytyy kirjahylly viidestä huoneesta, joka huoneessa oma teemansa, joten kirjat löytyy hieman helpommin lukuhalujen mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukevia kirjahyllyihmisiä, toivottavasti rotumme säilyy, Ilona Winebridge. Teemoihin jaetut kirjahyllyt ovat hyvä idea, huomasin juuri, että sinne suuntaan ollaan mekin menossa. On ilo löytää etsimänsä kirja ja tavata vanhoja kirjatuttavuuksia pitkän eron jälkeen. :)

   Poista
 7. On se kyllä jännä, kun nykyään ei enää niin kauheasti kirjahyllyjä sisustuksessa suosita. Missä ihmiset sitten niitä kirjoja säilyttävät? Tietysti on paljon helpompaa muiden huonekalujen kanssa, kun iso kirjahylly ei ole viemässä tilaa, mutta kyllä se vaan mielestäni sisustukseen kuuluu. Minäkin kaipaisin jo uutta kirjahyllyä. Vähän nykyistä isompi saisi olla, että saisi tv:nkin sinne joukkoon ja sitten saisi hävittää turhan tv:tason. Joulun alla juuri hankittiin pari kirjahyllykköä tietokonehuoneeseen, jotta sain kaikki keittokirjani ja reseptikansioni taas kunnolla sopimaan. Niitäkin kun on jonkun verran kertynyt.:) Olohuone joutuu silti vielä uutta kirjahyllyä odottelemaan, kun tälle vuodelle taitaa tulla muutenkin aika paljon vähän isompia hankintoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, pidetään me lukuhaluiset kirjahyllymme kunniapaikoilla. Uskon, että sulle on keittokirja poikineen kantautunut, mut harrastekirjat eivät vanhene koskaan. Mäkin nautin, kun työhuoneessa on kaikki harrasteopukset väljästi, niin että löytää ja voi ottaa kirjan käteensä, ilman että iso pino putoaa lattialle. Nautitaan kirjoistamme, Katja!

   Poista
 8. Hei, Marttasisko, aivan liian pitkästä aikaa (oma vika)! Pääsin heti oikeiden asioiden äärelle, kun tänne tänään tupsahdin. TOTTAKAI ihmisellä pitää olla kirjahylly(jä). Meillä eeposten hankinnasta - ja tällä hetkellä myös lukemisesta - vastaa ennemminkin Herra Mies, mutta jos noille kaikille ei olisi hyllyjä sijoituspaikaksi (eikä kyllä ihan kaikille olekaan), tulisin hulluksi.

  H.M. pitää oorningista: suikkailee niitä kärsivällisesti aakkosjärjestykseen kuin paraskin kirjastontäti konsanaan. Ja arvata voi, että siinä on hommaa. Mitäs aloitti. Minä olisin suosinut (no en oikeasti, mutta kiusaan häntä välillä) värijärjestystä. Tuo Ilona Winebridgen teemaidea saattaisi sen sijaan oikeasti puhutella Miestä. Kokeilenpa! Nyt meillä on vain kirjat yhdessä huoneessa, puutarhakirjat toisessa huoneessa ja keittokirjat keittiössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. intopii, teillä ja meillä on näköjään samanlaiset aatokset kirjoista eli mies järjestelee aakkosiin ja minä väreittäin, esteettisesti. :)

   On muuten erinomaista, että kirjat on järjestetty omiin hyllyköinsä tai teemoittain, löytyy luettavat nopsempaa. Puutarhakirjat ovat tietysti työpöytäni vieressä, kädenojentaman päässä.

   Poista
 9. Kunpa tuo kirjahyllyjen katoaminen sisustustrendeistä ei kertoisi muutoksista myös lukuharrastuksessa. Näppituntumalla kirjastoalalta pelkään pahinta. Nykyisin on vain kahta ääripäätä ihmisiä. Toiset lukevat rodella paljon ja toinen puoli ei lue mitään. Ennen löytyi paljon niitä, jotka lukivat edes muutaman kirjan vuodessa, nyt tämä porukka on siirtynyt muihin puuhiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastossa ei nykysin tule tiuhaan käytyä, mutta kirjoja ostetaan sekä kirjakaupasta että kirppareilta. Tykätään molemmat lukemisesta ja minä lisäksi kirjoittamisesta. Kirjastot ovat tärkeitä paikkoja, toivottavasti säilyvät. Kirja on paras paperisena, Tuulevi, näin meidän mielestämme.

   Poista
 10. Kyllähän kirjahylly(jä) pitää olla. Lundiani ovat noin 40 vuodessa kasvaneet yhdestä metrin levyisestä useampaan koko seinän levyiseen ja sitten taas elämän muutosten ja muuton myötä vähän pienentyneet. Jälkikasvu vei ylimääräiset ja jokaisella heistä on kunnon kirjahylly - täynnä kirjoja.
  Hieman kirjojen kerääntymistä on helpottanut miniän idea kierrättämisestä. Osa hänen ostamistaan kirjoista lähtee lähipiirissä jollekin, joka siitä ehkä eniten kiinnostuu ja kirjan saa sillä ehdolla, ettei palauta sitä, mutta laittaa joko sen kirjan tai jonkun omistaan kiertoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska ja käytännöllinen kierrätyskirjaidea, Maija! Lundia muuttuu tilan mukaan, tosi kätevää.

   Poista
 11. Kuulostaa aivan mahtavalta tuo kirjahylly. Meillä on tällä hetkellä sellainen vanhanaikainen kirjahylly ja se tarkoittaa, että kirjat ovat jo pinoissa päällekkäin. Jossain vaiheessa on investoitava uuteen hyllyyn, mutta vielä ei ole varaa. Ja tuollaiset kapeat hyllyt olisivat todella hyvät tuon pölyn kerääntymisen eston kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, minusta on erinomaista, että Lundialta saa nykysin tätä kapeaa mallia. Isot kirjat, yleensä valokuvakirjoja, säilytän vanhassa syvähyllyisessä Lundiasta. Jokaiselle kirjalle on nyt paikkansa. Olet oikeassa, kirjahyllyt maksavat paljon, mutta Lundia toisaalta on käyttökuntoisena helpostia vuosikymmeniä.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...