sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Aivosumu

Olen ollut huolissani olostani, kun en ole kyennyt enää nopeisiin päätöksiin ja jaksaminenkin on haasteellista. Syytin ikääntymistä. Onneksi menin lääkäriin, ja näyttää kovasti siltä, että aivosumuni johtuu kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Katsoin labratulokset, arvoni on 18,2 normaalin ylärajan ollessa 4, mutta lääkäri vahvistaa tai kumoaa asian torstaina.

Eipä siis ihme, että läksyjen tekemiseen meni tuhottomasti aikaa. Sumeat aivoni eivät vain suostuneet työstämään asioita. Olen kuvitellut, että pysäyttävä väsymys ja hengästyminen johtuvat huonosta kunnosta, mutta nekin selittyvät kilpirauhasen vajaatoiminnalla.

On se hyvä, että omaan tätä savolaista peräksiantamattomuutta ja marttamaista asennetta, ilman niitä en olisi pystynyt opiskelemaan ja käymään työssä. Eiköhän olo lääkityksen jälkeen kohene, ja jaksan taas kiinnostua ja innostua uusista asioista, eikä tekeminen ole pelkästään suorittamista.

 

 

 

27 kommenttia:

 1. Kuulemma tuo kilpirauhasen arvo pitäisi mitata ihmisiltä usein ihan varmuuden vuoksi. Sen häiriöt ovat hyvin tavallisia sekä niin monenkirjavia oireita aiheuttavia. Helposti hoidetaan oiretta eikä sen aiheuttajaa. Jos oikein muistan, niin nimenomaan naisilta pitäisi melko rutiinisti ottaa tämä arvo.
  Onneksesi homma on ns. hanskassa. :) niin, ja hyvä, että sait opinnot suoritettua, vaikka oli tämä kilpirauhasen aiheuttama "hidaste" mukana matkassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari vuotta sitten mitattiin kilpirauhanen ja se oli hyväksytyn rajoilla, eikä siis aiheuttanut toimenpiteitä. Ehkä olisi pitänyt...

   Hidasteista huolimatta sain opinnot päätkökseen, mutta kyllähän se melkoisen takkuista menoa välillä oli. Kirkkailla aivoilla olisi ollut helpompaa?

   Poista
 2. Siitäkin huolimatta olet saanut valtavasti aikaan. Toivottavasti torstaina asiat selviävät ja olo kohenee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä jo luulin, että minuun on iskenyt laiskuus, kun vauhti hiipuu, mutta onneksi ei sentään. :D

   Poista
 3. Ihania kuvia ja toivottavasti saat tarvittavat lääkkeet ja olosi paranee, olet sinä sitkeä sissi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat ovat tärkeitä, kun niihin voi säilöä tunnelmia. Koti elää kohti remppaa ja ehkäpä tässä reipastun niin paljon lääkkeiden avulla, että normaali veto palautuu ja jaksan taas innostua. Kiitos kuvakehuista, Tilkkureppu!

   Poista
 4. Onpa hyvä, että menit lääkäriin. Ei voi kuin ihmetellä sitkeyttäsi. Paranemishaleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, enkulin käsityöt! Sitä jotenkin turtuu ja vaipuu voipuneena sinne näkymättömän sumun keskellä ja alkaa uskoa, että se on normaalia. Tosi salakavala sairaus.

   Poista
 5. Samasta aiheesta eli kilpirauhasen vajaavoiminnasta on viime aikoina ollut muuallakin puhetta. Toivottavasti saat nyt asian hallintaan.
  Mietin tässä, miten valtavasti saatkaan aikaan, kun kilpirauhasarvot ovat kunnossa, kun aivosumussakin hoidit opiskelut kuin nuoremmat ikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon kanssasi, between.

   Aivosumussa työskentelyssä joutuu käyttämään kaiken tahdovoiman ja sekään ei meinaa riittää. Aivan kuin kävelisi läpi läpinäkyvän marmelaadin. :)

   Poista
 6. Kyllä se siitä kun tohtorisetä kirjoittaa reseptin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin uskon. Meijän Pyry koiralla oli sama vaiva ja pillerit pitivät pojan pirteenä pitkään.

   Poista
 7. Huh, hyvä kun laitoit tutkimukset alulle. Kilppari voi selityksen antaa, osansa varmasti tekee myös vuosien paineet siis en tarkoita ikää vaan opintoja sekä niiden yhdistämistä kotihommiin ja työssäkäyntiin. Tsemppihalit sulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan oottelen lääkärin mielipidettä ja mahdollisia lääkkeitä. Salakavala tauti, tulee hiipimällä ja siihen aivosumuun tottuu, kunnes koittaa päivä, että ei enää jaksa tehä oikein mitään. Kiitti tsempeistä, pirkko!

   Poista
 8. Eiköhän nuo aivosumut hälvene, kun lääkitys on kohdallaan. Kilpirauhanen taitaa aiheutella ikäviä oireita, mutta onneksi sen lääkitseminen käsittääkseni on helppoa. Äitinikin on purrut tyroksiinia jo yli 40 vuotta, eikä voinnissa nyt suurempia vikoja ole. Terveisii M-L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihme lääke tämä tyroksiini ja on myös tosi edullista. Ostimme tyroksiinia (lääkärin määräyksestä) Pyry-koiralle ja ilman kela-korvauksiakin 100 kpl purkki maksoi vain muutamia euroja.

   Poista
 9. Kyllä olet sitkeä sissi. Toivottavasti lääkäri aloittaa lääkityksen tai ainakin tutkii lisää asiaa.

  VastaaPoista
 10. Harmi, että syy löytyi vasta opiskelun jälkeen. Vaikka hyvinhän sinä pärjäsit 'vajaakuntoisenakin'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilma, olisin todennäköisesti päässyt vähemmällä pänttäämisellä, kun muisti olisi toiminut kunnolla. Nyt pätkii ja tämä aivosumu tekee päätöksien teon hitaaksi. Hyvin pärjäsin, kaikesta huolimaatta.

   Poista
 11. Siis jos tuo 18.2 oli sinun aivolisäkkeesi kilpirauhasarvo niin se on mielettömän korkea ja silloin se tarkoittaa, että varsinainen kilpirauhasarvo täytyy olla todella matalalla. Niitähän on kaksi, jotka kuuluisi aina ottaa yhdessä, mitä lääkärit eivät nykyisin tahdo tehdä. Varsinaisen kilpirauhasen normiarvot Suomessa ovat 11-21 (liian iso alue) ja aivolisäkkeen on tosiaan nuo 0-4. Itse olen syönyt tyroksiinia kohta 10 vuotta ja vaiva löytyi vasta kun masennuin ja mielenterveystoimistossa otettiin kilpirauhaskokeet. Vajaatoiminta on nykyisin suuri syy masennukseen eikä sitä täällä meillä aleta hoitaa ilman että tiedetään johtuuko kilpirauhasesta kuten minullakin sitten osittain johtui. Stressipisteitä oli kyllä muutenkin ihan hirmuisesti.
  Minulla on hyvä olla kun lääkityksellä arvo pysyy 16-17 välillä ja aivolisäkearvo on ihan lähellä nollaa. Nyt oli vuodessa laskenut lukuun 14 ja vasta kun lääkäri kyseli vointia, huomasin kaikkea pientä joka selvästi kuuluu tautiin, mutta jota ei osaa ajatella. Oireet tulevat niin varkain ja pikku hiljaa. Tosin tuo muistin prakaaminen on sellainen johon kiinnittää huomiota. Tsemppiä ja muista että olo paranee lääkkeilläkin todella hitaasti, sillä vaikutuksen alkaminen kestää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, kiitti tiedoista. Huomenna otetaan 3 varmistustestiä ja niiden perusteella alkaa lääkitys ensi viikolla tiistaina. Kyllä nämä oireeni ovat kuin oppikirjasta! Kummasti sitä tottuu hidastumiseen, aivosumuun ja muihin "vanhuuden" vaivoihin.

   Kovasti nyt minua mietittyää, että minulla diagnosoitiin astma 5 vuotta sitten ja nyt lääkäri kaikkien puhallustestien jälkeen totesi, että minulla EI voi olla astmaa, vaan kaikki vaivat johtuvat kilpparista. Että silleen... Huoks.

   Poista
  2. Sehän on tämän kilpparin pahin ongelma, että monet oireet sopivat toisiinkin sairauksiin ja monesti hoidetaan jotain muuta eikä sitä todellista syytä. Hyvä, että siellä teilläpäin kuitenkin tätäkin osataan hoitaa. Kaikki lääkärit eivät todellakaan osaa.

   Poista
 12. No huh. Ja opiskelu meni niin vauhdilla - kuinka nopeasti olisi mennytkään, ellei...
  Toivottavasti saat sopivat lääkkeet - sekään ei aina ole helppoa. Siis mikä sopii ja mikä toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opiskelu meni vauhdilla, mutta raskaasti ja tankaten ja kaikkiin läksyihin kului tuhottomasti aikaa. Kaikkea en kyllä voi panna aivosumun piikkiin, vaan ymmärryksessä oli usein vikaa. :D

   Menen tänään, 21.10., lääkärille kuuntelemaan, että onko syynä kilpirauhasen vajaatoiminta ja mitä ihmettä teen määrätyille astmalääkkeille, kun nyt minulla ei sittenkään ole astmaa.

   Poista
 13. Mulla myös kilpirauhasen vajaatoiminta. Todettiin 2003. Jo ennen diagnoosia olo oli huono jo pidemmän aikaa. Hakeuduin lääkäriin masennusoireiden vuoksi. Lääkitys määrättiin heti,vaikka labrat olikin juuri ja juuri viitteissä. Masennuslääkkeitäkin kaupattiin ennen labroja, mutta halusin odottaa ensin tulokset. Vaikeat oireet oli syynä lääkityksen aloittamiseen. Ilman oireita olisi vielä kuulemma seurattu arvoja. Lääkitys on kohentanut olotilaa huomattavasti ja nyt arki sujuu hohtalaisen hyvin. Elämä välillä heittelee, mutta pärjään kyllä. Oireita on joskus, mutta onneksi on paljon hyviä päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekaks onnea valmistumisesta!

   Tokaks, että tiedät tunteen eli aivosumun, joka hidastaa elämää ja saa olon värittömäksi. Onneksi olet saanut lääkityksen. Minulla on ollut näitä oireita ainakin 10 vuotta, mutta lääkärit eivät ole noteeranneet niitä. Toteavat, että sun hemoglobiinis on hyvä, ei sua voi väsyttää. Mutta kun väsyttää vaan.

   Viikon syönyt lääkkeitä ja olo on jo nyt helpottunut. Aivosumu on hälvennyt ja jaksaminen parantunut. Kyllä me tästä noustaan ja porskutellaan, Tiukumuori78!

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...