torstai 2. elokuuta 2012

4000 litraa Leca-soraa


Olokolon (ex-Ruumiskellari) lattia ja katto olivat täynnä Leca-soraa. Täytimme kaksi 600 litran puutarhasäkkiä ja silti näitä papanoita on ja on. Mihin niitä voisi käyttää? Kukkapurkkien pohjalle salaojaksi, tämä on varmasti se yleisin, mutta Leca-soraa on oikeasti niin paljon, että vaikka laittaisin kaikkien purkkieni pohjalle sitä, niin kasa ei vähene.


Sitten mietin, että sitähän voisi käyttää maanparannusaineena tuomaan ilmavuutta saviseen maahan. Tästä alkoi puutarharumba. Kaivoin ja kärräsin saviklimppejä alapihan kukkapenkistä yläpihan viemärikaivantoon, johon tarvitaan rutkasti täyttömaata. Sitten kärräsin Leca-soraa alapihan kukkapenkkiin. Tähänhän olen ajatellut istuttaa ryhmäruusuja, jotka pitävät savesta.

Käänsin ja väänsin saven joukkoon eräänkin kuorman Leca-soraa ja kuohealta näyttää. Tuon tuohon vielä muutaman kuorman kompostimultaa ja hyvä lannoitus ja eikun ruusujen istutukseen. Olen ajatellut matalia punaisia ja oransseja ruusuja. Toisivat kaivattua väri-iloa soraiseen näkymään.


Alapihan tulevan ruusukukkapenkin perustukset alkavat olla valmiit ja seuraavaksi yläpihan viemärikaivannon kimppuun. Savea, Leca-soraa ja kompostia eli ei muuta kuin Kontiot jalkaan ja kottikärryn kahvoihin kiinni.

21 kommenttia:

 1. Kyllä kuule nämä sun puutarhakuvasi ovat juuri sitä ihanaa kotimaanmatkailua! En ole minäkään käynyt missään...(kesäkuinen apen kuolemantapaus vei jotenkin kesäreissut ja nyt nukkui pois mieheni tädin mies, voi että). Laita sipuli mulle postissa, sitten kun 2 sipulia on siinä vaiheessa, että voit laittaa. Maksan ja kohonneet postituskulutkin! Ihanaa.

  Onpas sulla muuten lecasoraa, heh. Se on varmaan tosi hyvää just savimaalle. Mun täytyy nyt vielä kurkata sun kuviasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ihanista sanoistasi! Sulla on nyt sitten surua ihan surtavaksi asti. Voimia!

   Älä nyt niistä postimaksuista hupaja. Mä laitan sulle tulemaan sipulit, jahkas kypsyvät. Kato kun mäkin olen saanut Millanilta ja kmsulta kasveja kirjeitse, niin pannaan hyvä kiertämään. Jookosta kookosta!

   Poista
 2. Mä meinasinkin jo puuutarhapojilta kysyä, että minkä ihmeen takia heillä (no, ehkäpä Äippäänsä hiukan epäilin...) on niin julmetusti leca-soraa! Nyt selkis sekin ja varmaan tuo ideasi on hyvä, jos ei routiminen sitten pompsauta keveitä lecoja maan pinnalle? Sähän voisit antaa leca-soraa lahjuksina, kääriä joulupakettiin ja järkätä blogiarvonta haha ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta varmaankin, että routa nostelee osan lecasorasta pintaa, niinhän se tekee kivillekin. Käytän tota lecasoraa myös isojen kukkapurkkien multapinnalla, ulkona siis, ei haidu vesi niin nopsaa ja on siistin näköstäkin.

   Hih, vai lecasoralahjoja ja arpajaisvoittoja. Vois kyllä olla ettei kukaan uskaltais osallistua, jos palkintona olis pari sataa litraa lecasoraa.

   Poista
  2. Mä ainakin osallistuisin!

   Poista
 3. Hyvinpä keksit käyttöä soralle! Tekee varmasti savimaalle hyvää. Tuppaa olemaan liian tiivistä. Tiedän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin paksusti tuota savea, ettei tahtonnu kasvit kasvaa. Kuivuessaan savesta tulee uskomattoman kovaa. Milläs sinä olet kuohkeuttanut savea? Kompostin lisääminen ei ole auttanut kuin vähäksi aikaa, toivottavasti tämä lecasora toimii paremmin.

   Poista
 4. Minullahan on tämä hieman erilainen puutarha. Havupuut, jotka savimaalle olen istuttanut niille on kaivettu kuoppa, johon laitettu multaa. Savimaa on niiltä osin kärrätty pois. Lopun savimaan olen kattanut itse tekemälläni katteella. Sillä siellä kävellessä tuli ihan uskomattoman kauheita savijälkiä terassille ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on järeän kaunis kivipuutarha havuineen. Japanialaishenkinen.

   Poista
 5. Vautsi mikä löytö, nyt sinulla riittää papanaa ruukkuistutuksiin :)
  Minä löysin myös tämän oman rintsikkani navetasta monta säkillistä kyseistä tavaraa, tiedä sitten mihin ovat sitä ajatelleet aikoinaan käyttää, itse olen käyttänyt sitä juurikin noihin ruukkuistutuksiin salaojaksi. Isäni ehdotti jotta olisin kaatanut säkit yhteen savupiipun hormiin joka tukittiin, näissä ritsikoissa kun on ollut tulisija joka huoneessa, kaatamatta silloin jäi ja nyt saa salaojittaa ruukkuja mielin määrin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sulla ja mulla näköjään riittää papanaa loppuiäksemme, hih. Mut eipä nyt tarvii ostaa kaupasta pieniä pussukoita, käy vaan koussalla kauhasemassa isosta säkistä, niin a vot.

   Poista
 6. Jo on Lecaa. Kero sitten kokemukset miten toimii savimaan parannukseen:)
  Löysinpä täältä kivan seurattavan Kivisen Vilman blogin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On on, ei ihan heti lopu, ei. Kerron varmastsi. Vilmalla on kivan erikoinen pihapiiri.

   Poista
 7. Hyvä idea tuo maankuohkeutus! Täällä olisi myös tarvetta pienille savimaan hengitysrei'ittäjille (ja rei'ityksen asentajille), niin on tiukkaa savea koko tontti. Taitaa olla jo mallia "kivisavi", ei meinaa lapio mennä millään läpi. Tai sitten on vaan liian heikot käsivarret.

  Pirkon idea arvonnasta oli mainio :) Voittajat saisivat toki hakea soransa omalla kyydillä.

  Ja onpa aivan huikea ruusu, mikä hän on lajiltaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savi osaa kyllä olla kökkärettä ja lujaa ku betoni. Eikä siinä kasva hentojuuriset. Mäkin pöljyyksissäni yritin kivikkokukkia siinä pitää. No eihän siitä mitään tuullunna.

   Neilikkaruusu (jos muistiini on luottamista).

   Lecasora-arvonta. Kaikkee hassua te keksittekin, hih.

   Poista
 8. Voisiko sitä lecasoraa laittaa betoonin sekaan esim. jos tekee itse jotain betoniastioita tai laattoja joita joutuu siirtää? Taisi olla ihan hullu ajatus. Ajattelin vaan, että keventäis.:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Mähän kokeilen tuota. Kiitti!

   Poista
 9. "Busy hands are happy hands" sanotaan. Tuolla määrällä lecasoraa tulee kovinkin onnelliset kädet :) Eikö vaan? Niin, taikka sitten aika mojovia rakkoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla taitaa sitten ollaa tän seutukunnan onnellisimmat kännyt, hih. Mut kummasti lecasorakasa on pienentynyt, kun olen kärrännyt soraa kukkapenkkeihin. Hyvin on sekottunnu saveen ja kompostiin. Tuntuu kuohkeelta.

   Poista
  2. Tätä jippoa pitää kokeilla tännekin. Hyvä idis :)

   Poista
  3. Eiks ookin, ja uskoisin toimivan. Keväällä ollaan himpun verran tietäväisempiä.

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...