torstai 11. lokakuuta 2012

Lyijykukkien talvetus

Kevään villitykseni olivat lyijykukat, stevioiden ohella. Kerron tuntemuksiani. Noh, stevian roikaleet ovat Mököllä kuivattuna. Kyseiset makeuttajakasvit olivat äitini idea. Ikänäni en toiste kokeile. Olinpa taas mainoksen ja markkinahumujen hömppäuhri. Enkö koskaan opi? En näköjään.

Sitten nämä lyijykukat. Kuvassa oli ISO ja muhkea puu/pensas/köynnos täynnänsä luomoavan sinisiä kukkia. Enpä taas keväthuumassani pysähtynyt ajattelemaan, että kuinka vanha mahtaa olla kuvattu kaunotar. Juu, en. Kyllähän me kaikki puutarhurit tiedämme, millä kierroksilla käymme keväällä. Olemme sokeita ja kuuroja ja vaikutuksille alttiita.

Lyijykukat olivat toukokuussa tullessaan lyijykynän paksuisia, siis lyijykynän lyijyn, mutta huomattavasti lyhyempiä, hentoisia ja suloisia. Viidestä taimesta yksi kupsahti, vaikka kuinka yritin sitä virottaa. Taimet nököttivät tosi pitkään pikkupiltteinä ja vasta loppukesästä ne alkoivat tuuheentua. Ne kasvoivat noin 70 senttisiksi. Tein niille tuet rottingista ja rautalangasta.

Talvettaminen? Oi miksi, oi miksi, tein sen taas. Hankin lisää talvetettavia kasveja. Vein kaksi yksilöä, suurimmat, kellariin ja kaksi majailee vierashuoneen ikkunalla. Saas nähdä selviävätkö kevääseen. Kellarissa muistan käydä kerran kuussa, pelakuut kestävät kuivahtamista hyvin, mutta nämä tulevat lumoajattaret tuskin kestävät.

Ja ensi keväänä en sitten osta, enkä laita kasvamaan mitään! Muistuttakaa minua, hyvät blogikamut, kieltäkää ehdottmasti kaikki hullut kokeilut, estäkää kaikin voimin, sitokaa minut vaikka köysiin.

Ja mitä tapahtuu ensi keväänä? Joo, sama innonpuuska ja villitys iskee. Varmasti jo helmikuussa. Huoks.

 

16 kommenttia:

  1. Keväällä multasormea rupeaa kutittamaan

    VastaaPoista
  2. Onpa teilläkin hieman haravoitavaa!! Miksei kukaan keksi millä noi lehdet saisi kohtuullisella työllä kasoihin ja pois. Kyllä niitä ideoita jälleen tulee helmikuussa, saat nähdä...nimim. kokemusta on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaahterasta tule mahdottoman paksut matot lehtiä. Tosta vetäsen ruohonleikkurilla yli ja se on siinä. Meillähän on lehtiä niin paljon, ettei ne mihkään mahdu. Olen intopäissäni ekana syksynä yrittänny. Pihasta vähän haravoitten ja sora-alueet puhaltimella päräytän ja loput saa luvan maatua.

      Toivottavasti kestetään edes sinne helmikuulle. ;D

      Poista
  3. Luulenpa, että keväällä kaikki kannustavat sinua hankkimaan mitä merkillisempiä kasveja ja muita! Menee meinaan kevät päähän muillakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tota mä pelkäsin! ;D

      Kevätviiraus iskee meihin kaikkiin.

      Poista
  4. Ha, sun lyijykukat on ihan upeet. Mulla kaikki neljä makaa saavissa, en tiedä viitsinkö edes talvettaa. Sano mulle keväällä suorat sanat, että en ainakaan tollaisia mikrotaimia osta! Pliis, vertaistukea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taluttaako tässä nyt sokee rampaa? Mut yritetään jarrutella toisiamme (lue tuhoon tuomittu ajatus)...

      Poista
  5. Odotahan vain, kun keväällä alkaa taas postilaatikkoon tupsahdella luetteloita täynnään kaikenlaisia hienoja uutuuksia, ja vanhatkin tietysti kuvissa näyttää niin mahdottoman upeilta.;) Minä en muuten tänä vuonna tilannut ollenkaan mitään taimia, vaikka hieman sormia syyhyttikin. Mutta se postin kautta tulevien taimien pieni koko harmittaa sen verran, että vihdoinkin olen saanut itseäni hillittyä. Mieluummin ostan sitten puutarhamyymälöistä taimet isompina, ja on parempi, kun saa itse valitakin parhaimmat.

    Lyijykukkasi ovat kyllä jo hyvän kokoiset ja kivan näköiset tukineen. Toivottavasti talvetus onnistuu! Minä vein steviatkin mökkiin talveksi, jos vaikka säilyisivät hengissä. Minusta ne olivat ihan kivat vihreät puskat. Ja kuivattunakin sitä tuolla nyt purkissa on.:)

    On tuota kasvi-intoilua joskus aina hankala pitää kurissa. Edellispäivänä katseltiin yhdessä paikassa omenapuita, kun loput maksoivat vain 2 €/kpl. Oli sitten ihan hilkulla, ettei haksahdettu, vaikka pihassa on jo ennestään viisi omenapuuta ja niidenkin kanssa alkaa jo olla ongelmia, kun ei tiedä mitä kaikille omenille tekisi ja satoaikaan hankaloittavat nurmikon leikkaamista. Ja minne edes uusi olisi enää mahtunut? Sentään päästiin kaupasta pois ilman taimea, vaikka eilenkin vielä tuli vähän muisteltua kuinka halvalla olisi saanut...:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kuule ihan kauheeta ne kuvastot. :D Ne sytyttää liekkeihin paatuneimmankin ostovastustajan. Mut oikeesti, ens kesänä ei yhtään tilausta, ei pikkutirrejä tähän huusholliin.

      Sun steviat voivat hyvinkin talvehtia, kun niillä on valoa ja hyvät olosuhteet, eli sä käyt niitä kastelemassa. Oletko jo käyttänyt steviaa? Jos, niin missä?

      Kyllä saat olla ittestäs ylpee, ettet ostanu sitä kahden euron omppupuuta. Mä olisin varmaan pyärähtänny ulko-ovelta takas ja ottanu föliini. Joo, meil on sama tilanne ku teillä eli ommppuja on aivan liikaa. Nyt niitä on satoja kiloja, taas, nurtsilla odottmassa poimiaansa (lue meikämarttaa).

      Poista
  6. Ole huoleti - tuo kaikki kuuluu asiaan, kun maalla asutaan...

    hannah

    VastaaPoista
  7. Mulla mieli ja sormet syyhyävät jo nyt. Tekisi mieli vaikka mitä hankkia ensi kesäksi! Ajattelin yrittää munakoisoa ja maissia ja kenties rypäleitten kasvatusta. Ensin pitää vaan ylipuhua mies, että otetaan meidän talo pois myynnistä, että saan puutarhuroida...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähän oot hyvissä ajoissa liikkeellä! Mä en oo vielä toipunu viime kesästä. Eivaiskaan, oli hyvä kesä ja pihahommia on mukava tehdä ja koirien kanssa pihalla temmeltää.

      Teillä on talo myynnissä. En tiedä kuinka hankalaa on yllä pitää kahta asuntoa, varmasti siinä on omat haasteensa. Onne myynnille tai sitten ei?

      Poista
  8. kukka-martta savonranta1. toukokuuta 2013 klo 8.58

    Hei Nettimartta itse haksahdin lyijykukkaan viime keväänä.Suostui kukkimaan marraskuussa sisällä.koko talven oli vihreä kuuluneeko asiaan.Nyt on sinisiä ja valkoisia upeita kukkia.Oli talven viileähkössä ja valoisassa huoneessa.Nyt pulma koska voin viedä sen ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan, Kukka-Martta, kuuluu olla vihreä talvella. Ulos voi viedä sitten kun hallanvaaraa ei enää ole. Mielestäni ei kestä kylmää.

      Vein kaksi lyijykukkaa kellariin, mutta kupsahtivat kuivuuteen ja valonpuutteeseen. Etelänkasvina vaatii lämpöä ja valoa. Vierashuoneen ikkunalla kaksi selvisi talven yli ja kukkivat sinisinä nyt. Hirmuisia juoppoja, ihan kuin pasuunakukatkin.

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...