sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Lämpöä

Tuumasin, että nyt tarvitaan lämpöä ja tekemistä käsille. Ostin lankaa ja nitkuttelin kaulahuivin iltojeni ratoksi. Lanka oli tosi somaa ja siitä tuli automaattisesti raitoja. Viime vuodesta viisastuneena, en koetellut kykyni rajoja, vaan kutasin suoran pötkön.


Tämä ei ole boalle tarkoitettu lämpöasu, vaan oma kaulahuivini.


Takka lämmittää ja Tuuliset Pojat köllivät mielellään sen edessä.


Keittiön lieden piippu asennettiin 25.10. torstaina. Olipa kiva sytytellä tulet lieteen ja odotella lämmön valumista luihin ja ytimiin. Häkävaroitin ja palovaroitin huusivat vuorotellen, kun liesi käryytti uutuuttaan. Lieden takaseinä on muurattu käsinlyödyistä tiilistä.

Lieden takaseinälle tulee tämä taideteos. Ostin sen kesällä Hakkapeliitta tapahtumasta. Tekijä on Ritva Mäkilä, joka on martta kuten minäkin. Tämä kävi ilmi, kun utsin ja utelin tiedonhaluisesti hänen taideteostensa syntymisiä. Hän tykkää käyttää vanhoja esineitä uudella tavalla. Tässä työssä on taustana vanha uunin suuluukku.

Lämmöstä tuli vielä mieleeni, että oloni oli lauantaiaamuna kuumeinen. Mittasin lämpöni ja se oli 35,3. Juu, ei ollut kuumetta. 


29 kommenttia:

  1. Ihana tuo hella! Takka tai hella olisi ihana, mutta kun ei niitä juuri näihin 80-luvun rivitaloihin rakennettu, niin polttelen sitten kynttilöitä vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hella on herkullinen. Mä niin ihastuin tohon väriin. Se lämpee tosi nopeeta, mutta jäähtyy myös. Takaseinän tiilet onneksi varaavat lämpöä.

      Tää talo on rakennettu 70-luvulla, eikä yhtään tulipesää. Outoo. Nyt on sitten sekä varaava takka että tää hella. Meil ku menee sähköt kaikissa myrskyissä ja välillä vaikka ei oo myrkyäkään, niin saadaan lämpöö ja ruokaa. Tai ainaskin kahvit keitettyä. Juu, ja kynttilät on tunnelmallisia.

      Poista
  2. Oletko sinäkin alilämpöinen? Minä olen kuopuksen kanssa samanlaisia, kun tullaan kipeiksi, menetetään lämpöä. Kuumetta minulla on ollut viimeksi vuonna -94. Sanon aina miehellekin, että palellun kuoliaaksi kun sairastun.

    Kaulaliina on tarpeen, syksyn kylmä koleus tuntuu usein ensimmäisenä kurksussa. Pysykää terveenä, lämmitelkää uunin vieressä. Leivinuuni on täälläkin lämmennyt monena päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alilämpö tuntuu yhtä kurjalta kuin kuume. Tosin kun juo kuumaa sokerihöystettyä teetä, niin alkaa taas lämmöt olla kohillaan eli 36,1, hih.

      Laitatko ruokaa leivinuunillasi? Tässä hellassa on uuniosa, jossa on lämpömittari. Täytyy joskus kokeilla laatikkoruokia.

      Poista
    2. Laitan, ehdottomasti laitan ruokaa. Eilen uunissa kypsyi moussaka. Isossa rautapadassa haudutetaan lihaa ja uunipellillä tulee hyvät broilerinkoipipalat perunoiden ja muiden juuresten kanssa. Porkkanalaatikkoa on jo tehty ja leivonnaiset tottakai. Meillä laitetaan itse ruokaa! Ja tästä tulikin mieleen, että kun ostimme taloa, kävimme alustavan kaupanteon jälkeen vielä kahvilla entisten omistajien luona. Talon silloinen emäntä kysyi, että aionko ruveta käyttämään uunia. Tietenkin, vastasin. "Ai, sinäkö laitat kotona ruokaa?", hän kysyi.

      Poista
    3. Näin meilläkin, siis laitetaan kaikki ruoaka kotona. Ei mitään gurmeeta, mutta terveellistä ja hyvää. Täytyypä kokeilla tota omaa uuniani heti lauantaina ja tehä vänttästä jotakin looraa. Kotiruoka on parasta!

      Poista
  3. Ja minä kun katsoin, että siinä on lämpöasu jollekulle pitkulaiselle koirapötkölle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kyllä yrittää tehä pötköpuvut pitkulaisille. :D

      Poista
  4. Hih, mä luulin ekaksi että tuo neule on jotenkin viereiseen kukkaa liittyvä, lienee vaikutus Geraniumilta jonka Lianalle täytyy talvivaatetta kutoa ;) Mutta ei sitten kukalle, eikä edes boalle.
    Kaunis on lietesi, kyllä sillä kelpaa tunnelmoida. Ja tuo taideteos, vautsit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuli lämmike oman kaulan ympärille. Tuulisille Pojillekin pitää jotain yrittää väkertää.

      Liesi on kaunis ja tohon taideteokseen iskin silmäni heti, kun sen näin.

      Poista
  5. Hieno hella ja taideteos soppii, kun nakutettu. Kaunis on boa-huiviki ;)

    VastaaPoista
  6. Kyllä noilla kaikilla lämmittimillä talven tarkenee. Taideteos sopii tiiliseinään erinomaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taideteos sykäyttää muakin. Se on rouhea ja sopii tohon tiileen erinomaisesti, kuten totesit.

      Poista
  7. Moi! Kirjoittelit tuossa kesällä että omistat vuotavat kontiot...vieläkö tallella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kontiot on tallella. Toinen kumikas ei vuoda, vielä. Paikkausta olen harkinnut. Kuis?

      Poista
    2. Tämä nyt varmaan kuulostaa hassulta mutta haluaisitko vaihtaa ne korvauksetta uusiin kontioihin? t.JN

      Poista
    3. Nyt mä väännyn isoksi kysymysmerkiksi.

      Kuulostaa todella hassulta. Pakko on tiedustella, että miksi ihmeessä haluat risat kontiot? Jätä yhteystietosi seuraavaan kommenttiisi, kiitos. En julkaise niitä.

      Poista
  8. Vautsi, upea Boa-huivi. Nyt voit hyvällä omallatunnolla kutsua itseäsi käsityömartaksikin. Ja eikös olekin mukavaa, kun takkaan ja kyökin piisiin voi jo sytyttää valkean ja lämmitellä siinä vieressä itteään. Mä kuulun kans niihin ihmisiin joilla on huono veronkierto, aina on hytisemässä ja vähintään etu- ja takakäpälät jäässä. Takan ääressä tarkenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä oon varsinainen kässämartta. Mut nitkuttelin meijän myyjäisiin 4 röyhelöhuivia. Onhan sekin jotain. Mä oon tämmönen suorien linjojen martta. Hih.

      Takan ääressä tosiaan tarkenee. Ja se lämpö on niin suloista.

      Poista
  9. Vai kutaisit mukavan huivin, mukavalta se näytti eikä miltään boalta! Ihastuih ikihyviksi sun taideteokseen, oli kyllä tosissaan kiva. Mä oon rustiikkisen ystävä ja tuo hiveli heti silmiä. Vai ei muka kuumetta. Noh, toki en tiedä, mikä on oma lämpösi. Mulla tuo olisi ollut jo vajaan asteen lämmönnousu ja olo sen mukainen. Mulla on oma lämpö 34.4 ja heti kun nousee, olen kuumeessa. Joskus on oikein hävettänyt sanoa, että on kuumetta 36.6. Onneksi nyt on jo lekureita, jotka ymmärtävät, että alhaisen lämmön omaava ihminen on kuumeessa, jos sillä on lämpö noussut yli 2 astetta. (Opiskeluaikoina valehtelin joskus lämmön olevan yli 38, kun ei kertakaikkiaan pystynyt lähtemään tenttiin.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taideteos on just passeli meijän ei-niin-siloseen-kotiin.

      Sulla onkin järkyttävän alhanen lämpö. Huh. Ei ihme, jos latva rusottaa, kun on ns. normaali lämpö. Mua alkaa heikottaa heti ku menee vähän päälle 37. Eikä sitäkään lasketa viäl kuumeeks.

      Kuis meistä näin vilposii tyttöjä on tullukin! :)

      Poista
  10. Ihania lämpöisiä tunnelmia! Kaulahuivi on suloinen, takka upea ja taideteos aivan täydellinen lisä liettä enhanssaamaan.

    Heheh, vai näytti kuumemittari tuollaisia lukemia. Ehkä teillä on jo niin lämmin, että sun elimistö alkaa viilentää itseään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joks Innon ruukustin on valmis? Mä tein tommosen kurkustimen, kih hih, kurkun suojan elikkäs oman kaulan lämmittimen.

      Mä käyn kierroksilla. :)

      Poista
    2. Hahah, kurkustin :D Hyvä sana!

      Joo, ruukustin on valmis ja paikallaan, täytyy laittaa kuva eetteriin...

      Poista
  11. Hei! Tuo Boan lämpöasu oli hyvä;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kun mä kyllästyn siihen, niin lahjotan sen Hra/Rva Boalle Korkeasaareen. :D

      Poista
  12. Ihana tuo sinun lietesi ja tosi mahtava tuo taideteos. Mitä nuo palluraiset ovat? Minulle tuli Hakkapeliittojen tapahtumasta mieleen vanhat tykinkuulat, mutta ehkei nyt sentään... M-L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palluraiset ovat keramiikkaa (savea?) ja ne ovat puolikkaita omenia. Olispas yksi ollut punainen, mutta taiteilija sanoi, että punainen väri ei tahdo onnistua poltossa ja on hurjan kallista. Juu, pallukat eivät sentään olleet tykinkuulia, vaikka olisin varmasti heti ostanut, jos olisi ollut tarjolla. Aattele, omia tykinkuulia 1600-luvulta.

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...