Kuvat ovat vuodelta 2007, jolloin muutimme taloomme.
Puutarhasuunnittelu
No niin, tässä se pihapiirimme suurin haaste on ollutkin, sillä kokonaisvaltaista puutarhasuunnitelmaa ei ole ollut. Olemme rakentaneet pihaamme pala kerrallaan, tilkkutäkkimäisesti.
Tonttimme on malliltaan pitkä ja kapea. Kokoa pihapiirillämme on 1,2 hehtaaria. Olemme asuneet paikkakunnalla 11 vuotta. Alkuvuodet menivät lahopuita kaadellessa, ja puskien sekä rikkakasvien raivaustöissä.
Löysin arkistojen aarteista kuitenkin yhden suunnitelman, Kasvula. Tämä on toteutunut.
Ostokset
Tämä taisi olla ensimmäinen vuosi, kun en kevätvillissä ostellut autolasteittain taimia. Kasvatin kesäkukat suurimmaksi osaksi itse. Lisäksi olen hyödyntänyt perennoiden jakamista ja niiden itsekylväytyneitä taimia. Eläkeläisenä sitä on tullut säästeliääksi, hyvä niin. Puuvalikomakin alkaa olla jo mallissaan.
Työkalujen säilytys
Säilytän työkaluja kolmessa eri paikassa eli Pömpeli-vajassa, autotallissa ja Kasvula-kasvihuoneen varastossa. Tilaa työkaluille on hyvin. Lapiot ja talikot roikkuvat nauloissa seinällä, ruukut ovat hyllyköissä ja isot koneet lattialla. Pitkän pihan vuoksi työkaluja on eri paikassa, jolloin työkalut ovat lähellä, säästyy askeleita, joita helposti kertyy yli 20 000 päivässä. Kottikärryjä on neljät.
Minä hyötytarhurina
Meillä on marjapensaita, omena-, kirsikka- ja luumupuita sekä yksi päärynäpuu. Tietysti löytyy myös raparperipuska, ruohosipuleita ja lipstikka. En yhtään tykkää säilöä enkä mehustaa, ja niin yleensä ystävät ja sukulaiset keräävät sadon itselleen.
Kitkeminen
Välttämätön paha! Vanha ja puolivilliksi päässyt pihamme tuottaa runsaasti vallattomia rikkoja kuten vuohenputkea, ohdakkeita, nokkosia ja juolavehnää. Kaikki hankalasti hävitettäviä. Olenkin palauttanut useita kukkapenkkejä nurmikoksi tai peittänyt alueen katekankaalla ja erilaisilla päällysteillä kuten soralla ja puuhakkeella.
Puutarhapuuhat
Kyllä, pidän tosi paljon puutarhassa puuhastelusta. Aina on jotain tekemistä. Kuopsuttelen pihaa kilpaa kolmen koiramme kanssa. Pihallamme on paljon kiviä, joita olemme hyödyntäneet pengerryksissä ja reunuksissa. Mieheni onkin kärrännyt useita tonneja soraa ja kiviä näiden 11 vuoden aikana.
Kasvivalikoima
Koska pidän puista, niin olen kerännyt niitä: erilaisia kuusia sekä pihlajia, mäntyjä, koivuja, tammia, vaahteria, hevoskastanjoita, saarnia, korkkipuu, saksan pihlaja, mantsurian jalopähkinä, isolehtilehmus, ruusuorapihlaja, onhan niitä monenlaisia. Perennista mainittakoon punahatut, valesormiangervot ja helppohoitoiset pinkit angervot.
Minä ja sää
Suhtautuminen vuodenaikoihin
Koska ei aina voi olla kesä ja 20 astetta lämmintä, niin tähän ikään mennessä olen oppinut sietämään muitakin vuodenaikoja, joista kuitenkin kevät on ihanin.
Olen siis melko rento, välillä laiska, ja suurpiirteinen puutarhuri, joka ei pyri täydellisyyteen. Alussa otin pultteja ja kierroksia epäonnistumisista, mutta ikä on tasanut suurimmat koohotukset. Muuttaessamme pidin itsenäni nuorena ja kaikkivoipana, mutta nyt eläkeläisenä sitä huomaa, että aika muuttaa kroppaa ja ajatuksia, mieli tasaantuu ja rypyt lisääntyy. Puutarhurointi on kuitenkin (pääsääntöisesti) iloinen juttu!
Olipa kiva lukea haastevastauksiasi ja mietteitäsi puutarhuroinnista. Ikää tullessa lisää huomaa itsekin, että turhat hötkyilyt jäävät auttamatta vähemmälle.
VastaaPoistaMukavaa lokakuun jatkoa sinulle.
Olen oppinut olemaan suurpiirteinen, Kruunu Vuokko. Kun hommat ovat 80 % tehty, niin se riittää. Kiitos samoin, ihanaa syksyä!
PoistaVoi olla, että sitten kun itsekin olen vanhempi ja puutarha valmiimpi, en joka tuuleen ja tuiskuun viitsi mennä.
VastaaPoistaOli tosi kiva lukea vastauksiasi ja näin oppia tuntemaan sinua paremmin. Kiitos kun osallistuit! Oikein hyvää ja kaunista lokakuuta sinulle!
Pauliina, nyt kun olet vielä nuori ja notkea, niin nauti erilaisista säistä. Minä menen tupaseen ja tietokoneen äärelle. :)
PoistaKiitos samoin, värikästä ja sopivan työteliästä syksyä!
Niinhän se on, että iän myötä alkaa asioihin suhtautua vähän toisella tapaa. Kypsemmin, väittäisin. Puutarhaankin voi suhtautua rennolla meiningillä ja tavalla, mikä itselle parhaiten sopii. Meitä puutarhureita on joka junaan!
VastaaPoistaKivisen Vilma, näin on! Jokainen tekee just niin kuin itselle passaa parhaiten.
PoistaMukavaa tekstiä! Työtä riittää joka puutarhassa, mutta ne pitää osata priorisoida ja välillä jättää tekemättäkin. Hyvä asenne ja täällä myös luovitaan nykyisin erittäin taidokkaasti.
VastaaPoistaLuoviminen on taitolaji, Maatuska. Teen useimmat syksytyöt vasta keväällä.
Poista