sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Päivi Haanpää: Sanataideohjaajan opas



Tiedätkö mitä tarkoittaa sanataide?  Entä kuka on sanataideohjaaja? Näihin saat vastauksen Päivi Haanpään Sanataideohjaajan oppaasta, jonka on kustantanut Avain. Opas on nimensä mukaan suunnattu kirjoittamista opettaville, mutta mielestäni opas sopii erinomaisesti myös kirjoittamista harrastaville, kuten itse olen. Ota opas omaksesi, opetteletpa tai opetat kirjoittamista!

Päivi Haanpää on sanataideohjaaja ja kirjoittaja. Hän on ohjannut kaikenikäisiä kirjoittajia vuodesta 2001. Tapasin Päivin ensimmäisen kerran vuonna 2011, jolloin hän toimi kirjallisuuden läänintaiteilijana Hämeessä. Päivi Haanpäästä tulee mieleen puolukka; hän on kotimainen, raikas ja aromikas. Päivin opas on kirjoittajansa näköinen.  Poimin oppaasta ajatuksia ja katkelmia, jotka koin kiinnostavaksi kirjoittajaharjoittelijan näkökulmasta. Arvostan suuresti kirjoittamisen maailmaan tempaavia ja innostavia sanataideohjaajia.

Luova kirjoittaminen ja kirjoittaminen ovat tuttuja termejä. Opetushallitus on määritellyt sanataiteen seuraavasti ”Sanataideopetuksessa käsitellään kirjoitettua, puhuttua ja kuvitettua kieltä”, ja myös ”Opetuksessa on keskeistä taiteiden välinen luova vuorovaikutus”.  Suomessa on satojatuhansia harrastajakirjoittajia, osa heistä tavoittelee ammattikirjailijan uraa, osalle kirjoittaminen on henkireikä ja ajanviete. Kirjoittamista voi opiskella monentasoisesti esimerkiksi pajamuotoisesti, sanataideryhmissä, kirjoittajakoulutuksissa ja päätoimisesti kansanopistojen kirjoittajalinjoilla. Lisäksi kirjoittamista voi opiskella avoimessa yliopistossa. Tarkempia tietoja löydät Päivin oppaasta sivulta 25.

Kenestä on ohjaajaksi ja kuka voi ohjata kirjoittajia, kysyy Päivi Haanpää. Päivin mielestä ohjaajan on hyvä kirjoittaa myös itse. Ohjaajalla tulee olla lisäksi käsitys luomisprosessista. Päivi jatkaa, että Suomessa ei toistaiseksi ole ammatillisesti pätevöittävää koulutusta sanataideohjaajille. Vaikka sanataideohjaajalta ei vaadita tiettyä koulutustasoa, Päivi toteaa, että minimivaatimus sanataideohjaajalle on rakkaus kirjallisuuteen. Joka tapauksessa sanataideohjaaja on opiskelijaa varten, ei tosin päin.

Tekstit julki -kappaleessa Päivi antaa vinkkejä, mitä ja miten ryhmäläiset voivat julkaista tekstejään. Antologian kokoaminen on usein ensimmäinen ajatus. Minunkin ensimmäinen novellini, Kyllönen, päätyi antologiaan nimeltä Alue 2011, joka oli Kanta- ja Päijät-Hämeen kirjoittajien kilpailutekstien tulos. Seuraavan vuonna menestyin Kouvolan dekkaripäillä ja novellini Kepponen julkaistiin antologiassa Valta houkuttaa ja koukuttaa. Näistä onnistumisista syntyi kipinä omakustanteeseen Yksityisetsivä Jenny Cotton ja Kepponen. Päivi esittelee yhtenä vaihtoehtona sähköisen e-kirjan, jolloin painokustannukset jäävät pois, silti toimittamiseen ja ulkoasuun kuluvaa aikaa ei kannata karsia. Päivi ideoi muitakin julkaisuvaihtoehtoja muun muassa blogisivusto, tekstinäyttely, oma ilmaisjakelu ja runopostikortit. Erinomaisia ideoita löydät oppaasta sivuilta 84-86. Ideat toimivat myös yksittäiselle kirjoittajalle. Päivin oppaassa löydät vinkit tiedottamiseen. Lehdistötiedotteet ja sosiaalinen media ovat avainasemassa.

Palautetta vai kritiikkiä? Päivi kirjoittaa, että palaute on halun ja pelon kohde. Kirjoituskoulutukseen hakeudutaan usein palautteen vuoksi. Allekirjoitan tämän. Päivi toteaakin, että palautteen avulla kirjoittaja saa tietää, mitkä muiden mielestä ovat hänen vahvuuksiaan ja mitä tulisi harjoitella lisää. Kritiikki pitää sisällään myös positiiviset asiat. Kunnianhimoinen kirjoittaja tarvitsee palautetta kehittyäkseen ja hyvää palaute tekee meille harrastajakirjoittajillekin. Päivi toteaa, että palautteenanto on harjoiteltava taito. Minä lisään, että palautteen vastaanotto vaatii myös harjaantumista. Vastaanoton vaikeudesta Päivi esitelmöi asiantuntevasti ja antaa oppaassaan neuvoja, miten otetaan vastaan ja miten annetaan palautetetta.

Päivi Haanpään Sanataideohjaan opas nivoo yhteen ohjaajan ja ohjattavan tarpeet. Suosittelen lämpimästi opasta kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille!

Lisäys: Aiheesta lisää Päivin blogissa.

4 kommenttia:

  1. Kiinnostuin kovasti Päivi Haanpään oppaasta. Saattaisin saada tuosta opuksesta paljon hyödyllistä kirjoitusharrastukseeni.
    Olen kuulunut harrastelijakirjoittajien suureen joukkoon vuosia. Kirjoittaminen on minulle ajanvietettä, ehkä rakkain "sisäharrastukseni". Antologioihin olen jotakin myös kyhäillyt.
    Kiitoksia, että kerroit tästä kirjasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on kirjoittamisen lahja, aimarii. Oppaasta on varmasti hyötyä harrastukseesi, minulle ainakin oli. Minkä nimisissä antologioissa tekstejäsi on? Olisi tosi mukavaa lukea.

      Poista
    2. Kiitos. Tämä kirja on todella ostoslistallani.
      Onnistuin saamaan kirjoitukseni Meidän lehmät- antologiaan. Toisen kerran kirjoitukseni kelpuutettiin johonkin Naisen arjesta kertovaan antologiaan, mutta en muista sen nimeä ja kirjakin on kadoksissa.

      Poista
    3. Täytyy metsästää tuota Meidän lehmät -antologiaa. Aihekin on kiinnostava, kun olen pienviljelijän jälkeläinen ja lapsuuden kesät vietin mummolassa, juurikin lehmänhäntää pidellen. :)

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...