maanantai 10. syyskuuta 2012

Munakoisoja ja kivitöitä


Jippijaijei! Elämäni ensimmäiset omakasvattamat munakoisoni. Nämä tuotokset ovat niistä siemenkylvöistä, joiden luulin kuihtuvan olemattomiin, mutta niin vaan poksauttivat kukat hedelmiksi. Nyt sitten pitää katsoa munakoisoreseptejä, satoa on peräti neljä kappaletta. Hih.


Rikkoontuneen ja tukkeentuneen viemärin vuoksi jouduimme (lue Mieheni) keväällä purkamaan etupihan kukkapenkin, että saimme (lue Mieheni) vaihdettua viemäriputket. Piha oli koko kesän enemmän tai vähemmän karmiva rytökasa ja vallihauta. 


Mutta ei ole enää. Mies rakensi kukka-altaan reunukset uudelleen ja lisäsi käytävälle sementtilaattoja. Kärräsin kesällä kaikkien kompostilaatikoiden sisällön viemärikaivantoon ja kukkien istutus alkaa ensi keväänä.


Jos ihmettelet, mikä tuo puuneliö on, niin sen alla on käytöstä poistettu porakaivo, jossa on iso sementtirengas ympärillä. Emme ole sitä hävittäneet, kun yritämme (ehkä) joskus katsoa saisiko sen kuntoon. Porakaivo on 110 m syvä, joten se tarvitsee tehokkaan pumpun ja sähköt. Siitä saisi pumpattua kasveille kasteluvettä.

31 kommenttia:

  1. Onnea munakoisoista :D Mulla oli myös viime kesänä koisoja ja se kuuluukin suosikki kasviksiini. Helppoa ja herkullista on vaan itkettämisen jälkeen voidella siivut oliiviöljyllä ja valkosipulimurskalla ja paistella herkut grillissä. Ja sitten on tietty moussaka.
    Etupiha näyttää kyllä nyt tosi kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti neuvosta. Tuota suolalla itkettämistä ihmettelin, kun katsoin netistä ohjeita, mutta yrittänyttä ei laiteta eli kokeillen mennään.

      Kiitti! Kun taas saan kukka-altaan täyteen kuunliljoja (jaan vanhoja) ja purkkeihin värillisiä kukkasia, niin eiköhän etupiha muutu taas kutsuvaksi eli toivottaa tervetulleeksi tutut ja vieraat.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitti! Ensin oli suuri järkytys, kun jouduimme avamaan juuri laitetun piha, mutta ehkä tästä näin tuli nätimpi.

      Poista
  3. Hyvältä näyttää ja varmaan myös maistuu. Itketettynä ja grillattuna minäkin niitä nautin.

    VastaaPoista
  4. Piha näyttää todella mukavalle!
    Ja on se vaan uskomattoman hyvä ja palkitseva tunne, kun saa jonkun kohdan valmiiksi ja "rytökasat" pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Kaikki raadanta palkitaan nätillä lopputuloksella ja hyvällä mielellä.

      Poista
  5. Sitten vaan munakoisosta moussakaa tekemään... ;O)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeillaan, kokeillaan ja herkutellaan (määrähän oli mahtava eli 4 kpl).

      Poista
  6. Onpa kauniisti ladottu nuo erimalliset kivet! Isellänikin on ollut takaraivossa ajatus, että johonkin kohtaa tekisi jonkun näyttävän kivipation, mutta se on aina vain mietiskelyn asteella. Kiva nähdä noin hyvällä silmällä tehtyä työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, kiitos sinulle kauniista palautteestasi! Mieheni suunnittelee ja tekee meillä kaikki kivityöt. Häneltä syntyy hyviä idoita ja hän malttaa myös toteuttaa ne siististi. Olen oikein ylpeä miehestäni.

      Poista
  7. Kivan näköinen tuo teidän piha. Munakoisosta saa ihanaa munakoisovuokaa eli sitä moussakaa. Se munakoisovuoka on aika hekkua... Kaksi munakoisoa kerrallaan. Njamm. Enpä olisi arvannut, että munakoison saa kasvamaan täällä Suomessakin. Terveisiä M-L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Marja-Leena! Kokeilen moussakan valmistusta, en ole semmoista tehnyt enkä syönyt. Jännää.

      Kituvan kasvun jälkeen nämä munakoisot reipastuivat Kasvulassa, ja nähtävästi saivat tarpeeksi lämpöä ja valoa, kun hedelmiäkin jaksoivat valmistaa.

      Poista
  8. No onpas sulla siinä hyvän näköisiä munakoisoja! Ne maistuvat minunkin mielestä kivalta kevyesti maustettuina ja grillattuina. Piha on oikein nätin näköinen, ihanan paljon kiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä munakoisot kasvoivat vähän salaa. Luulin tosiaan ettei niistä synny mitään.

      Meillä on kivinen tontti. Aina kun kaivaa istutuskuoppaa, kilahtaa lapio kiveen. Niitä on sitten hyödynnetty kaikessa mahdollisessa kuten poluissa ja kukkapenkin reunoissa. Nätimmät kivet on koristeena.

      Poista
  9. Kyllä olet taas ahertanut, eikö sinun pitänyt koulussakin käydä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, käyn koulussa, mut sä unohdat nyt yhden asian. Mähän oon savolainen ja piällysmies. Noh, ehkä jotain pientä ja kevyttä oon ittekin tehny...

      Poista
  10. Kommeeta on sannoo satakuntalainen, sekä koisot että kivetys ja isäntä kanssa :)

    VastaaPoista
  11. Veikkaan, että itse kasvatetut maistuvat sata kertaa paremmalta kuin kaupasta ostetut! Moussakalla lähtisin minäkin liikkeelle :) Kauniin näköinen piha-alue!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin omakasvatetut kurkut ja tomaatit ovat olleet kaikkien mielestä 1000 kertaa parempia kuin kaupan tehotuotetut. Tosin hyviltä ne kaupan vihannekset ja hedelmät taas talvella maistuvat, kun ei ole vertailukohdetta.

      Kiitti! Meillä on niin iso piha, että on mukava tehdä sinne erilaisia alueita. Johtuu myös siitä, ettei meillä ole kokonaisvaltaista pihasuunnitelmaa, vaan nykerretään pala kerrallaan.

      Poista
  12. Noin hienoja koisoja ei kyllä oikein raaskisi syödäkään, ovat ihan kauneuskuningattaria kiiltävine tummine pintoineen. Ja toisaalta tulee samalla mieleen, että tämä on kyllä ihan kamalaa. Että kun just on pyhästi päättänyt, että ensi vuonna otetaan rauhallisesti, laitetaan vain viisi siementä multiin ja pidetään mopon sarvista tiukasti kiinni, niin johan näkyy Nettimartan blogissa superherkullisen näköiset munakoisot. Että terve vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauniita tosiaan ovat. Väri on erikoinen, syvä. Mut syödä ne täytyy, toivottavasti en onnistu pilaaman makunautintoa, kun en ole aikaisemmin moussakkaa tehnyt.

      No kato kuule, ens keväänä jätän ne kaksmetriset sammarit kasvattamatta, niin niiden paikalle mahtuu loistavasti pari munakoisoa. Hih. Vai 5 siementä!!! Et tainut ittekään uskoa tuota mahdolliseksi.

      Terveisin nimimerkki Halvatun pap... eiku mammat

      Poista
  13. Hienolta näyttää! Ja upeat valeangervokasvustot seinän vierellä. Ihan mahtava koisosato, olen kateudesta liilanmusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että muutkin tykkäävät. Paras palkinto ajoittaisesta raatamisesta, aina puutarhurointi ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista.

      Koisosato (hih)on oikeastaan ihme. Puolihengettömistä taimijurottajista kasvoi kuin kasvoikin kasvihuoneen syleilyssä kelpo kasvit.

      Poista
  14. Kyllä nyt on siistin ja viihtyisän näköistä!:) On se vaan mukavaa päästä vallihaudoista ja myllätystä pihasta eroon. Meilläkin alkuvuosina myllättiin koko piha, ja on se kaameaa ja teettää hirmuisen työn. Mutta sitten, kun saa paikat kuntoon, niin kyllä se työ tekijäänsä kiittää.:) Ensi kesänä meillä on taas kaivuita edessä, vaikka luulin jo, että tällä tontilla on ihan tarpeeksi kaivettu. Kaksi kantoa myrskyn kaatamista puista on vielä talon takana poistamatta (kaksi saatiin kesän aikana itse poistettua), ja sitten suunnitelmissa on kaivaa lämpökanaali talon, hallin ja mökin väliin. Halliin tehdään uusi pannuhuone, ja sitten kaikki rakennukset lämpenevät yhden pesän kautta noilla metrisillä haloilla.;)

    Vau! Sinä onnistuit saamaan munakoisoista satoa.:) Munakoiso on hyvää! Moussakaa, ratatouillea, pihveinä...

    VastaaPoista
  15. Hienot on munakoisot ja miten upea pihaprojekti teillä on valmiina. Onpa upeaa, kun on käsistään kätevä, idearikas mies. Meillä asuu nimittäin semmoinen muuten vaan mukava ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Munakoisot odottavat vielä poimintaa, kun uuni hajosi. Uusi uuni odottaa sähkömiestä, joka tulee perjantaina.

      Täytyy todeta, että Miehestäni on vuosien myötä kehkeytynyt melkoinen kivitaituri. Ei hänkään alunperin ollut pitänyt kädessään edes vasaraa, niin sitä vaan tehdessä opitaan.

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...