lauantai 7. lokakuuta 2017

Ruisleipä ja viimeiset kukkijat

Ruisleipä.
Lämmin ruisleipä ja sipaisu voita.
Niin hyvää, ettei sanotuksi saa...

Ystäväni Anneli leipoo aitoa ruisleipää taikinajuurella.
Sain maistiaisiksi yhden ruisleipäsen,
jossa oli mausteena käytetty kuminaa.
Kyllä maistui!


Lehtiä alkaisi olla jo lakaistavaksi asti,
mutta sateen ryöpsähdykset estävät pihapuuhat.


Tämmöisenä kuravellinä ovat peltotiet.
Näytetiin sääkuvana Hämeen uutisissa perjantaina,
pari muutakin kuvaa on päässyt esille YLE 1:llä.

Kurasta tulikin mieleeni Hai-saappaani,
ne eivät kestäneet kuin kaksi kesää.
Nyt vuotavat, ja edessä on uusien saappaiden hankinta.


Sateitten välissä olen riipinyt ränsistyneitä kesäkukkia kompostiin.
Ikävää puuhaa, koska kädet kastuvat ja kylmettyvät.


Maurice-rakkaani, kukkii vieläkin sinnikkäästi.


Daaliatkin ovat voimissaan.
Huomaat varmaan kuvan oikeassa reunassa linssiluteen,
Myrsky ehdottelee minulle, että voitaisiin mennä jo sisälle.


26 kommenttia:

  1. Itse leivottu ruisleipä on parasta, namm! Tosiaan sinnikkäitä kukkijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maarit, on arvokas taito osata leipoa ruisleipää. Minulla sitä taitoa ei ole, valitettavasti.

      Poista
  2. Kauniita kuvia jälleen. Meilläkin tulee sadetta vähän väliä. Olisi kiva saada piha alasajetuksi talvea varten, mutta paljon on vielä tekemättä, kun sateet häiritsevät pihalla oleskelua. - Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anneli A, kiitos! Kaikki puutuolit ja tavarat ovat liian märkiä siirrettäväksi viileään varastoon, voivat vielä homehtua. Kyllä se poutakin vielä tulle, toivottavasti.

      Poista
  3. Ai että, kaiholla muistelen ruisleivän makua... Minulle ei ole enää vuosiin sopinut ruis. Välillä haistelen syvään sitä tuoksua kun joku perheestä on laittanut ruisleivän paahtimeen, oi että kun voisi vielä joskus maistaa. :) Valitettavasti saan siitä aivan hirveät oireet pitkäksi aikaa.

    Ihania kukkijoita sinulle vielä! Mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hanna H, harmi tosiaan ettet voi herkutella ruisleivällä, mutta onneksi on monenemoista muutakin leipää tarjolla. Minulla on vilja-allergia, mutta ruis ja ohra sopivat, muut eivät. Nuuskutellaan tuoksuja.

      Poista
  4. Märkää ja kylmää on ollut. Pitäisi lähteä pihalle katkomaan viimeisiä varsia, ja tekemään muutakin. Täytyy vielä piisuuttaa hetki, vaikka nyt näyttäytyy outo valoilmiö taivaalla :)
    Puimiset on jääny ihmisiltä tekemättä tuon märkyyden takia, kyllä on surkiaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maatuska, vettä on tulla lotuutellut hirmuisia määriä. Lätäköt alkavat olla pieniä lampia. Osaa maanviljelijöistä on nyt koeteltu.
      Puutarhahommia on huomattavasti miellyttävämpi tehdä kuivalla säällä. Odotetaan poutaa.

      Poista
  5. varmasti herkullista leipää! Upea kuva, noin kauniissa tunnelmassa ei tien savisuus haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sussi, oli tosi komea sää, kun just oli satanut ja myrkypilvet jylläsivät pellon yllä ja iltarusko yritti ujosti pilkistää.

      Poista
  6. Ruisleipä on suurta herkkua. Parasta juuri leivottuna, mutta maistuu myös vähän vanhempanakin.
    Olipa surkeat Hait. Ennen ne kestivät vuosikausia ja niin pitäisi kestää nytkin. Minulla on saappaiden hankinta edessä, mutta ei kyllä houkuttele ostaa uusia kahden vuoden välein.
    Kesäkukkia on täälläkin kannettu kompostiin, mitä nyt sadekuurojen välissä on ehtinyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Between, ruisleipä on herkkua myös kuivattuina lastuina.
      Ei kestä hait eikä kontiot kuten ennen. Ehkä niitä pitäisi käyttää vain muutaman kerran näytösluontoisesti keväisin ja syksyisin, eikä koko kesää. Ostan seuraavaksi jotkut halpissaappaat.
      Sadetta taitaa olla luvassa seuraavaksikin viikoksi, joten jokainen tauko sateitten välissä täytyy hyödyntää.

      Poista
  7. khih, ihana linssilude <3 Kauniita daalioita. Yhdyn mielipiteeseesi tuosta tuoreesta ruisleivästä. Tulipas lapsuuden viikonloppu aamut mieleen, kun äiti leipoi leipää ja sai kuumaa leipää voin kanssa. hjam! Täytyykin heti soittaa äitille ja jakaa tämä ihana muisto hänen kanssaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maatiaiskanasen Elämää, meillä on vaikea ottaa kuvia ilman koiria. :)
      Oma äitini on 84-vuotias ja intoutuu melkein joka viikko leipomaan hiivaleipää. Terkkuja äidillesi!

      Poista
  8. Leivoin bataattirieskoja. Hyviä nekin, mutta ei tietenkään voi verrata itsetehtyyn ruisleipään. Miten Hai-saappaat eivät kestäneet enempää, eikö nekään ole enää laatutuotteita. Nykyään harva asia on enää kestävää. Yksi tulee mieleen, kotilot puutarhassa, sen huomasin tänään 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ansu, bataattileipä kuulostaa herkulliselta ja maistuvalta.
      Eipä taida nykyiset kumisaappaat olla tarkoitettu pitkäaikaiseksi tai jatkuvaan käyttöön, mutta kun puutarhahommista ei tule mitään ilman kumppareita, kun pitää kaivaa ja kärrätä, niin se ei oikein hoidu sandaaleissa. Oletkos tarjoillut kotiloillesi etanasyöttiä?

      Poista
  9. Herkullisen näköinen ruisleipä ja voi hyvin kuvitella, että maku myös oli sen mukainen.
    Todella hieno sääkuva.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kruunu Vuokko, ruisleipä oli herkkua ja uusia sääkuvia täytyy lähteä napsimaan. Nättiä viikonloppua!

      Poista
  10. On lämmintä leipää, ku voiki sulaa, nam! Onneksi ei oo ollu viälä pakkaasöitä. Mun daaliat on nii myähäs, että ny vasta alakaas kukinta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimäinen on se herkullisin leipä, Navettapiika.
      Meillä sataa ja sataa ja sataa... Visiin koko vuoden sateet tulee nyt, kun niitä ei kukaan tarvitse eikä kaipaa. Onneks ei ole vielä hallaa ollut, niin sinun daaliasi ehtivät kukoistaa.

      Poista
  11. Voi miten kauniita kuvia ja ihanaa kukintaa siellä viellä! Lämpöinen itsetehty ruisleipä..Nam!! Maisemakuva on ihan huikean hieno! Nuo Daaliat on sitten upeita:) ja aivan suloinen linssilude♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päden paja, kiitos, meillä tosiaan daaliat vielä kukkivat. Taitaa ruisleipä olla suomalaisten kansallisleipä. Onneksi meidän koirapojat ovat tottuneet kuvaamiseen, niistä onkin kertynyt tuhansia otoksia.

      Poista
  12. Entäs sitten aito rievä ja voi sen päällä? Oih ja voih.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kyllä kyllä, Vanha rouva! Toinen mummoistani paistoi rieskoja ja toinen ruisleipiä. Molemmilla aidot isot puilla lämmitettävät leivinuunit. Hiillos antoi oman säväyksensä leipään.

      Poista
  13. Kyllä tuore ruisleipä on niin herkkua! Meillä mamma leipoi itse kauraleipää ja ai, että sekin oli hyvää, kun toivat sitten lämpimäisiä meille tai mentiin hakemaan. Ei sellaista leipää ole saanut mamman kuoleman jälkeen. Eikä hän ehtinyt sitä reseptiä kenellekään antaa, kun kuoli aikoinaan ihan yllättäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sari, meillä taitaa olla kaikilla ihania leipämuistoja. Jotakin taikavoimia täytyy olla leipojan hyppysissä, sillä vaikka kuinka yritän, niin samaa makua ja ulkonäköä en saa aikaiseksi kuin mitä oli mummojeni leivissä. Oma äitini leipoo vieläkin melkein viikottain hiivaleipää. Ikää hänellä on 84 vuotta.

      Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...