lauantai 23. tammikuuta 2016

Leipomisinnostusta ilmassa

Perjantaina pakkanen napsahteli ja jytisteli nurkissa.
Ulos ei tehnyt mieli, joten pidin valkeaa keittiön puuliedessä ja
ryhdyin leipomaan.
Tein ohraruisleipäsiä ja siemennäkkäriä.
Maku oli kohillaan.

Keittelen tänään ohrariisiä Kiehu-maidossa,
sillä tarkoitus olisi leipasta karjalanpiirakoita, 
ja testata Marttojen piirakoiden rypytysohjetta.


Lähdin heti aamusta jolkottelemaan koirapoikien kanssa lenkille.
Pakkasta vaivaiset viis astetta.
Taivaalla loistava väritys.


20 kommenttia:

 1. Mitäs ihmettä jauhotonta peukaloa edellisessä postauksessa manailit? Sinullahan on peukalo paikallaan myös jauhohommissa. Upea leipä ja taatusti myös hyvän makuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Between, oikeasti ja aidosti, minulla ei ole jauhopeukkua. Olen vähän liian hätänen ja siksi leipomuksista tahtoo tulla sitä sun tätä. Nyt ei ollut kiire mihinkään ja maltoin alustaa taikinaa huolella. Oikein nätti kakkara tuli tällä kertaa, ja makunen. :)

   Poista
 2. Ihanaa, kun lauhtui viimein. Täällä ollaan plussalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jippii, Saila! Äkkiä pihalle. Lämpimältä tuntuu, kun on enää pari pakkasta ja au-rin-ko paistaa.

   Poista
 3. Olipas taivahalla ovela loimotus. Vai että leipääki leivoot. Sulta tosiaanki kaikki käy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navettapiika, taivas oli todella komia. Sielu huokaili tyytyväisyydestä.

   Hih hih, oikeasti, en osaa tehdä mitään IHAN oikeeoppisesti ja kunnolla, mutta sisälläni on innokas kokeilija ja tyydyn puolinaiseenkin lopputulokseen. Pitää rikkoa rajojaan. :)

   Poista
 4. Osaathan sä leipoa, niin hyvän näköisiä leipiä nousemassa.
  Entäs mikä tuntum atuli Kiehumaidosta?
  Taivaanvärit ovat loistavana silmänruokana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkpä eka leipä kun näyttää leivätä, aimarii, joten kannatti alustaa taikinaa huolella. Kiehu maito toimi lupauksiensa mukaisesti eli ei palanut pohjaan, eikä kiehunut hellalle. Kävin vain muutaman kerran hämmentämässä ja puuro hautui omaan tahtiinsa kannen alla. Auringon lisäksi näyttää olevan myös komea kuunköllykkä taivaskannella. Kävin kuvaamassa...

   Poista
 5. Taivaanvärit ovat olleet niin upeita. Toivottovasti jatkoakin seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TainaT, värikkäitä taivaanrantoja ja jännän mallisia pilvipalleroita. Kuvaajan unelmakohteita.

   Poista
 6. Oletpa ahkeroinut, leipominen on kivaa, kun vain on aikaa! Satuin itse olemaan poikkeuksellisesti viikolla yhden arkiaamupäivän kotona, ja olikin oikein tehotunnit, vähän huvitti kun jälkikäteen mietin, mitä kaikkea tuli tehtyä: sulatin saunan vesiputket, leivoin pikkuleipiä, tein perheelle sopan, siivoilin vähän, kannoin puut sisään ja lämmitin neljää uunia sekä puuhellan - plus vielä onnistuin rikkomaan pakkasessa meidän toisen auton - ajotietokoneet ei oo tehty pakkaseen! Tekevälle sattuu :) Onneksi pakkaset nyt helpotti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerttuli/Parasta puutarhasta, sinulla onkin ollut tosi TEHOkas aamupäivä. Mahtaisinko saada kaikkia noita töitä tehtyä viikossakaan. Auton rikkoutuminen oli harmillista, mutta havereita sattuu. Nyt on hyvät ilmat reippailuille, joten ulos, ulos, ulos.

   Poista
 7. Olipa kauniita taivaskuvia! Komeita limppuja teit ja piirakoitakin siis tulossa! Minäkin leivoin eilen hapanleipää ja ohrarieskaa! Aikas hauska oli tuo Marttojen piirakkavideo, minäkin piirakoita leivon aina silloin tällöin, opettelin nuorena vaimona kun isäntä niitä oli tottunut syömään. Ja siitä piirakan mallista...kommentteja kuuluu aina, opetellessa ne olivat ihan kauheita kengänpohjia ja vanhemmiten aina vain pienenevät, jostain syystä, mukavaa hommaa tuo leipominen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipellon Saila, nyt on taivas tasasen harmaa, ei tietoakaan punaisen sävyistä.

   Sinulla on varmaan hapanleipääsi juuri? Isänäiti leipoi, maalaistalo, hapanleipää ja juuri säilyi korvossa vuosikymmenestä toiseen. Hmmm... leivoin karjalanpiirakoita tänä aamuna ja niistä tuli vähän koppuraisia ja muistuttavat vuoristoa. :D

   Täytyy vähentää ruisjauhojen määrää seuraavalla kerralla, että taikinasta tulee notkeampaa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Sussi, maistu hyvältä, mieskin tykkäsi syödä pupertaa.

   Poista
 9. Sinähän olet leiponut upeita leipiä. Mitenkäs Kiehu-maidolla onnistui? Meidän kaksoset oli sitä mieltä, että minä saisin senkin kiehumaan hellalle, kun yleensä minulla on sellainen taipumus...en ole vielä tuota kokeillut.
  Upeita kuvia kauniista taivaasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sari, ihme ja kumma leivistä tuli ihan leivän näköisiä, yleensä siis syntyy kakkaroita. :)

   Kiehu-maito toimi! Ei kiehunut hellalle, enkä edes seissyt kattilan ääressä, vaan annoin puuron hautua pienellä lämmöllä kannen alla. Mies tykkää riisipuurosta ja rusinasopasta, joten täytyy seuraavaksi keittää hänelle puuroa.

   Poista
 10. Sä olet kyllä oikea Martta, kun leivät ja karjalanpiirakatkin leivot itse! Mä olen KERRAN elämässäni leiponut itse karjalanpiirakoita ja huhheijaa, siinähän oli kova homma ja kiirus, etteivät kaulitut piirakkapohjat ehtineet kuivahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutri, mä olen kaukana AIDOSTA ja ahkerasta Martasta! Mut mä olen sitä mieltä, että marttojakin on monemoisia, tämmönen harrastelijakokeilijakin mahtuu hyvin joukkoon.

   On niissä piirakoissa oma hommansa, vaikka yksinkertaisista aineksista koostuvatkin. Piirasii pitäis leipoa usein, että sais rytmistä kiinni. Piirakkapohjien päälle kannattaa panna leivonta-astia ylösalasin, niin eivät kuivahda. Kokeilepa uudestaan! Mun karjalanpiirakoista tuli melkosia ronttosia, kun taikina oli liian kovaa ja reunat repeilivät. :D

   Poista

Kiitti kommentistasi, se julkaistaan tarkistuksen jälkeen, joten malttia...